in , ,

Mioara Iofciulescu, Managing Director ATLANTIS România: “Viziunea noastră este să devenim un lider pe piața de energie”

Interviu exclusiv oferit publicației Investing in Property de către Mioara Iofciulescu, Managing Director ATLANTIS România

Întreaga lume se află într-un proces de transformare, în contextul schimbărilor climatice și al modului în care se redefinește mediul natural în care trăim, iar construcția de imobile și infrastructura joacă un rol destul de important. Soluțiile inovatoare sunt cele care ne vor ajuta, pe termen lung, să conservăm planeta, prin implementarea unor proiecte verzi, sustenabile, care să consume cât mai puține resurse și care să tindă către zero emisii de carbon. Atlantis România face parte din holdingul elvețían AG Group, fapt ce îi oferă acces la o experiență de peste 30 de ani pe piețele internaționale, inclusiv în contexte de crize locale sau globale și îi permite să dezvolte o viziune de ansamblu privind proiectele de eficiență energetică și de dezvoltare sustenabilă.

În acest an, Atlantis România se va axa, în principal, pe proiecte care includ panouri fotovoltaice. Care sunt beneficiile utilizării unui astfel de sistem și cât este de cooperantă țara noastră în acest sens?

Panourile fotovoltaice captează energia naturală a soarelui și, printr-un sistem specific, aceasta se transformă în energie electrică. România beneficiază de o poziție geografică bună și un climat propice folosirii acestor sisteme, oferind astfel oportunități de dezvoltare pe termen lung prin utilizarea unei surse regenerabile și nepoluante. Procesul este însă unul costisitor și destul de complex, România făcând pași în această direcție, cu ajutorul investițiilor străine și al fondurile primite de la Uniunea Europeană. Rămâne însă de rezolvat problema specialiștilor în domeniu, lipsa forței calificate de muncă, atât în elaborarea, cât și în operarea unor astfel de centrale, fiind un subiect sensibil care încetinește implementarea proiectelor.

Cum credeți că s-a schimbat atitudinea de business și care sunt domeniile de activitate ce primează pentru grupul din care Atlantis România face parte?

Toate domeniile în care activăm sunt importante pentru noi și am reușit să dezvoltăm proiecte relevante în zonele în care activăm. La nivel internațional, afacerile grupului urmăresc specificul activității regionale și oportunitățile de afaceri din fiecare țară în parte, ținând cont de investițiile existente deja. Pentru noi, în Europa primează proiectele de dezvoltare imobiliară, logistică și energie, în timp ce în Statele Unite ale Americii activitatea este concentrată în zona serviciilor medicale, planurile de business și strategiile de dezvoltare fiind adaptate în funcție de cerințele piețelor în care operăm.

Care este strategia de dezvoltare a Atlantis România?

Ne-am propus, încă de la începutul activității în România, să dezvoltăm proiecte sustenabile, care să aibă un impact semnificativ asupra societății și care să genereze efecte pozitive pe termen lung. Pentru a urma acest trend, dar și pentru a ne conforma cerințelor pieței, strategia noastră de dezvoltare se concentrează pe implementarea unor soluții inovative în domeniul dezvoltării rezidențiale, dar și pe implementarea unor proiecte în domeniul producției de energie electrică, folosind surse regenerabile. Viziunea noastră este să devenim un lider pe piața de energie regenerabilă în România prin operarea de centrale electrice fotovoltaice și o companie emblematică în domeniul dezvoltării imobiliare prin implementarea unor soluții care să aducă plus valoare proiectelor rezidențiale și care să ofere experiențe excepționale clienților noștri. Scopul Atlantis România este să contribuie la reducerea emisiilor de carbon și tranziția către energia verde, prin utilizarea unor tehnologii avansate, folosind experiența internațională a grupului elvețian din care face parte, precum și bunele practici în materie de sustenabilitate și eficiență energetică.

„O investiție semnificativă este parcul fotovoltaic din județul Prahova ce va genera o capacitate productivă importantă de electricitate folosind energia solară”

Care sunt proiectele semnificative ce conduc la succesul activității grupului pe care îl conduceți?

Ca element de noutate în portofoliul nostru se regăsește proiectul Solar Villas, un concept de case independente energetic ce compun un cartier în care primează eficiența energetică. Fiecare unitate are instalat un sistem de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 10 kW, iar încălzirea și răcirea spațiilor de locuit se face prin pompe de căldură, soluție tehnică prin care se elimină consumul și arderea de gaze naturale și se reduce amprenta de carbon din zonă, creându- se astfel un mediu de locuit de o calitate superioară. Faptul că proiectul include și o componentă de retail, cu spații comerciale care să asigure servicii și facilități de proximitate, cum ar fi un supermarket, grădiniță, petshop, farmacie, beautycenter sau stații de încărcare electrică, reprezintă un avantaj suplimentar care generează o dezvoltare sustenabilă a zonei. O altă investiție semnificativă la care lucrăm acum este parcul fotovoltaic din județul Prahova ce va genera o capacitate productivă importantă de electricitate folosind energia solară. Proiectul va avea un impact major în zona de mediu, fiind o componentă regională a tranziției juste către energia verde, într-o zonă dominată de industria petrolieră.

„Ne concentrăm pe implementarea soluțiilor inovative în domeniul dezvoltării rezidențiale”

Doamna Mioara Iofciulescu, pe lângă poziția de Managing Director Atlantis România, ocupați și funcția de Președinte Fondator al Academiei de Artă Handmade București. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această organizație, cum a luat naștere și ce obiective are?

Academia de Artă Handmade București este o organizație non-guvernamentală pe care am înființat-o în aprilie 2021, un concept unic în România implementat ca răspuns la nevoia de organizare a breslei artizanilor, având ca scop principal promovarea artei handmade realizate la noi în țară, precum și a artiștilor și artizanilor români. Primul nostru proiect de anvergură este Concursul Național „Handmade-Artă cu Suflet”, aflat deja la cea de-a III-a ediție, care are scopul de a recunoaște și valida munca și talentul celor mai creativi artiști și artizani români. Organizăm periodic expoziții în București sau în țară, în cadrul cărora prezentăm opere de artă lucrate manual de către colegii noștri, dar și lucrări foarte vechi intrate în patrimoniul Academiei de Artă Handmade București. De asemenea, găzduim ateliere creative sau alte evenimente și activități menite să promoveze arta și cultura românească, dar și obiceiurile și tradițiile românilor. Obiectivul nostru major este să înființăm un Muzeu Național de Artă Handmade care să celebreze măiestria artizanilor români și care să aducă în atenția publicului larg obiecte lucrate manual, cu tehnici mai vechi sau mai noi, folosite în ultimul secol cel puțin, piese tradiționale cu valoare etnografică sau opere moderne, premiate la diferite concursuri sau create special pentru patrimoniul academiei.

Am observat că sunteți o susținătoare a antreprenoriatului feminin, ocupând funcția de Vicepreședinte al Organizației Femeilor Antreprenor din UGIR. Care este misiunea acestui patronat și ce obiective importante v-ați propus pentru viitorul apropiat?

Organizația Femeilor Antreprenor din UGIR, pe scurt OFA UGIR, este un patronat care promovează și apără interesele membrilor săi, din toate sectoarele economice, în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele sau cu alte persoane juridice și fizice, atât la nivel național, cât și internațional, oferind soluții și sprijin pentru dezvoltarea unor proiecte semnificative și de anvergură pentru societate, în general și pentru comunitățile locale, in particular. Acest patronat a luat naștere la începutul anului 2020, din dorința de a crește importanța rolului femeii în societatea românească. Susținem dezvoltarea și promovarea femeilor antreprenor, sprijinim inițiativele de business care generează produse și servicii inovatoare și încurajăm implicarea femeilor în afaceri și în dezvoltarea carierei profesionale în toate sectoarele de activitate. OFA UGIR are deja filiale foarte active atât la nivel național, în București și în 25 de județe ale țării, cât și la nivel internațional, în Spania, Croația și Republica Moldova. Continuăm dezvoltarea constantă la nivelul României și al Europei, prin realizarea de parteneriate și cooperări și prin dezvoltarea de filiale și reprezentanțe. Direcțiile noastre de acțiune vizează domenii de importanță națională, precum educația, mediul social, finanțările din fonduri europene și guvernamentale, sănătatea, administrația locală și dezvoltarea comunitară, antreprenoriatul, agricultura, cultura și turismul. Cred în forța interioară și în capacitatea profesională a femeilor din România și am convingerea că acestea au o contribuție semnificativă la dezvoltarea sustenabilă a societății în care trăim.

„Continuăm dezvoltarea constantă la nivelul României și al Europei, prin realizarea de parteneriate
și cooperări și prin dezvoltarea de filiale și reprezentanțe”

Activați într-un domeniu mai mult tehnic, promovați importanța rolului femeii în societate și vă regăsiți hobby-ul în artă. Sunt domenii diferite, la intersecția cărora putem discuta despre un echilibru. Care este împlinirea rezultată?

În primul rând, vă mulțumesc pentru aceste observații și pentru întrebare! Consider că oricând este momentul potrivit să învățăm lucruri noi, să fim creativi, să inovăm și să experimentăm pentru a evolua, atât la nivel profesional, cât și în plan personal. De asemenea, consider că este important să ne implicăm în promovarea cauzelor în care credem, iar femeile au demonstrat deja că au un rol crucial în dezvoltarea societății. Aspecte tehnice se regăsesc în orice domeniu de activitate, inclusiv în artă, amintind doar procesele chimice, utilizarea anumitor instrumente, punerea în operă a anumitor materiale, așadar putem vorbi despre factori care se intersectează și care generează un echilibru. Pentru mine, arta reprezintă un mediu frumos, creativitate, bucurie, stare de bine, elemente care mă inspiră și care îmi conferă energia necesară în zona de business.