in ,

Ionuț Negoiță: HILS Development mută strategic suportând creșterea TVA. Vânzările au crescut

Ionuţ Negoiţă - CEO & Founder - HILS Development

„Dacă ultimul trimestru al anului 2023 a cunoscut o creștere a cererii de locuințe motivată de majorarea cotei TVA ce avea să urmeze, moment în care au fost avantajați dezvoltatorii cu apartamente gata de mutare sau cu termen de finalizare până la sfârșitul lui 2024, începutul anului a venit cu o previziune de scădere a vânzărilor în primul trimestru. Majorarea cotei TVA a avut un impact semnificativ asupra pieței imobiliare. Decizia noastră de a ajusta strategiile pentru a absorbi această creștere a fost esențială pentru menținerea competitivității. Soluția pe care noi am implementat-o pentru client în acest context a fost decizia de a suporta integral diferența de TVA de la 5% la 9%, astfel, în primele trei luni ale anului am înregistrat o creștere de vânzări față de aceeași perioadă a anului trecut”, spune Ionuț Negoiță, într-un raport realizat de Imobiliare.ro.

Negoiță mai spune că atât el, cât și alți dezvoltatori se așteaptă la scăderi ale dobânzilor, o tendință ce poate stimula cererea. Dacă în primele trei luni din acest an evoluția prețurilor la locuințe a fost moderată, acestea ar putea crește în următoarea perioadă.

„Cu scăderea anticipată a dobânzilor și o creștere implicită a cererii, este probabil să vedem o tendință ascendentă a prețurilor în următoarele trimestre ale anului”, mai spune Negoiță.

Presiunea pe prețuri vine și din partea ofertei, care se împuținează. Cu mai puține proiecte autorizate, cele care vor fi pe piață, se vor scumpi.