in , ,

Marius Bogdan Pîslariu, CEO Property DIGEST: “Dubai este noua goană după aur, un aur pe care îl fabrici singur”. Despre QUIZ-ul inteligent și imposibil care poate deveni posibil

Interviu exclusiv oferit echipei Romanian Property Awards

“În business, primul impact este marele diferențiator, cu atât mai mult când vine vorba despre oameni cu simțuri fine și timp limitat. În privința procentelor este ceva mai complicat, pentru că fiecare cântărește în felul lui. Dar, de departe cel mai puternic impact asupra oricărui client este cel al recomandării venite din partea unui client mulțumit. Cred că, în lumea de astăzi, mai toți oamenii duc lipsă de încredere, iar atunci când un client te recomandă, restul merge de la sine”, povestește Marius Bogdan Pîslariu, CEO Property DIGEST.

“Neobișnuitul” pare să fie omniprezent în viața ta. Cum te-a condus acest “neobișnuit” spre ceea ce astăzi te definește ca fiind “Broker imobiliar de top în Dubai”?

Neobișnuitul m-a scos de fiecare dată din zona de conform sau poate mai degrabă căutarea acestui neobișnuit. Faptul că nu m-am limitat niciodată la ceea ce exista deja, m-a făcut să explorez acest domeniu fără a avea limitări. Mai mult, atunci când au apărut anumite limitări, am identificat soluții creative/inovative mult mai potrivite decât cele existente pentru profilul meu de clienți. Cred că elementul esențial în această poziționare a fost experiența antreprenorială vastă, care m-a ajutat să ofer servicii excepționale clienților mei (to go that extra mile) fără a fi limitat la ceea ce ar trebui să facă un broker. Am fost de fapt de-a lungul anilor un concierge investițional. De asemenea, tot antreprenoriatul și experiența în mediul ONG m-a făcut să valorific networking-ul și să-l pot folosi la adevărata sa valoare, până la acel nivel încât să creez un întreg sistem de afiliere în spate.

Ce anume te-a motivat să îți dezvolți cariera în Dubai? A avut acest “orice imposibil poate deveni posibil” un cuvânt de spus în decizia ta?

Cariera în Dubai am început-o de nevoie. După multe încercări, am fost foarte dezamăgit de evoluția pieței muncii din România. Nu știam Dubai-ul, nu știam real estate, nu știam vânzări, dar am zis să încerc. Era exact acel “imposibil care poate deveni posibil”, iar faptul că nu știam m-a ajutat să-l reinventez așa cum l-am văzut eu. După 5 ani de experiențe și experimente am create o platformă unică, mi-am adunat o echipă extraordinară și ducem toate aceste servicii la următorul nivel împreună. Tocmai decizia de a intra în business a fost din nou ceva imposibil care a devenit posibil. Îmi era atât de bine în poziția de agent, lucrând cu un portolofiu bun de clienți, pozitțonat bine pe piață, încât nu mai trebuia să fac un efort în plus. Acum muncesc 16 pe zi, în fiecare zi la business-ul meu, nu în business-ul meu.

Deja ne sunt cunoscute anumite beneficii prin care piața imobiliară din Dubai se prezintă lumii. Care este prima întrebare pe care o adresezi unui potențial client?

Această parte este foarte simpl: “Dorești o achiziție pentru uz personal sau o investiție?” Și întreb asta pentru că oportunitățile sunt total diferite, din păcate acum, în special pe piața din România există această confunzie că orice achiziție este o investiție – nimic mai departe de adevăr. Sunt proiecte care au potențial de profitabilitate bună și altele care au sens doar că și uz personal.

Uite, în acest sens am muncit 2 luni la a dezvolta un QUIZ inteligent, cu un sistem de întrebări adaptabil și răspunsuri instant educative, precum și un raport complet la final, completat cu un procent de potrivire a unui potențial client când vine vorba de o achiziție în Dubai. Iar la final, în funcție de acest procent, sunt oferite inclusiv sugestii de ce anume ar trebui să ia în calcul pentru o achizițiie optimă.

Link-ul și QR-ul quiz-ului: https://mariusbogdan.outgrow.us/O_Investitie_Buna_sau_Mai_Putin_Buna_CN

Care este cea mai ofertantă zona din Dubai și, cu ce costuri vine la pachet?

Aici trebuie să luăm în calcul, înainte de toate, intenționalitatea achiziției: pentru invesțitie sau pentru uz personal. Din punct de vedere a investiției, fie că este pentru apreciere, fie pentru profitabilitate anuală, zonele ultra prime, prime location și zonele prime emergente au cel mai mare potențial și putem enumera: Palm Jumeirah, Marina, JBR, La Mer, Business Bay, Dubai Creek Harbour, Palm Jebel Ali și JLT. Tot aici trebuie luat în calcul faptul că acestea sunt achiziții de portofoliu și de short term rental (acum sau în viitorul mediu), contează unicitatea proiectului și cel mai important vederea de la proprietatea aleasă. Noile proiecte, plecând de la toate cele amintite, pornesc de la 400,000 euro pentru un apartment cu 2 camere și ajung până la 100 de milioane de euro pentru mansions și ultra penthouses. De obicei, vilele noi în aceste zone nu prea se mai găsesc, iar în zonele ultra prime prețurile s-au dublat și chiar triplat în ultimii ani.

Dacă o proprietate este achiziționată pentru uz personal, nu ar fi adecvat să avem așteptări de profitabilitate ridicată pentru aceste zone, nici când vine vorba de apreciere, nici de chirie. . Aici orice achiziție făcută, de fapt economisește din anumite cheltuieli. Practic, orice este în mainland, dincolo de autostrada Al Khail sau așa numitul Dubai Land sunt zone rezidențiale care se înscriu în următoarele caracteristici: chirie 4-7%/an, o apreciere probabilă de maximum 10-15% în 3 ani. Aici prețurile pleacă de la 150,000 euro pentru o garsonieră și de la 350,000 euro pentru o vilă tip duplex (înșiruită), iar unele pot să ajungă până la circa 20 milioane de euro pentru mansion-uri, cu câteva excepții chiar mai scumpe.

Din perspectiva personală, cum te-a impactat “Orașul Aurului”? Cu toții avem un moment în viață care ne schimbă total cursul acesteia, care a fost acel moment al tău?

De-a lungul timpului am încercat cam de toate, de la design auto la inventică, de la afaceri în HoReCa la francize, de la startup-uri de tehnologie la nanotehnologie. Am locuit aproape 7 ani în Tokyo și am experimentat cu câteva tentative de business-uri, dar nu m-am simțit niciodată acasă acolo. Cred că suntem cu toții în căutarea mediului adecvat în care să performăm, eu sunt deosebit de recunoscător acestui oraș care m-a adoptat. Adevăratul aur de aici este viziunea care te conduce pe termen lung și este alimentat de nenumărate oportunități pentru cei care își păstrează mintea deschisă. Este noua goană după aur, un aur pe care îl fabrici singur. Am spus de multe ori ca Dubai-ul nu este pentru cei cu mentalitate de angajat, salariile și beneficiile find relativ mici comparativ cu costul de trai, dar și lifestyle-ul impactează mult aici. Cred că am fost pregătit pentru a ajunge aici și a beneficia de mediul aceasta, nu este neapărat ușor, este o competiție acerbă în fiecare domeniu, dar cred că tocmai asta diferențiază spiritul antreprenorial de restul: curajul de a intra în acea competiție și dorința de a răzbi. Cred ca ceea ce se întâmplă aici pe plan personal și profesional, pentru mine este o încununare a eforturilor și anilor de muncă anteriori, care m-au format ca om și evident ca om de afaceri. Dar nu este nicidecum apogeul, ci doar o nouă etapă, este de fapt un start pentru ceva diferit.

Recent, ai lansat platforma Property Digest. În ce constă această platformă și cum poate revoluționa modul în care clienții caută proprietăți în Dubai?

PropertyDigest.ae a fost lansată ca o solutie la toate situațiile ivite în interacțiunile cu clienții mei de-a lungul anilor și s-a concretizat în singura platforma din Orientul Mijlociu care are un conținut verificat și updatat zilnic, real de fapt. Toate website-urile de companii și portalurile de listări de pe piață au exagerat mult prin conținut fals, în cel mai bun caz neactualizat, iar acest lucru crează o frustrare foarte mare la nivelul cumpărătorului. Etica pe care o promovăm noi se reflectă și în această arie, astfel încât avem o muncă de documentare enormă pentru a menține informațiile actualizare și a prezenta oferte relevante. În plus oferim cel mai avansat sistem de filtrare (identificare a proprietății) de pe piață, astfel încât un posibil comparator poate căuta pe lânga filtrele normale găsite pe alte platforme inclusiv după: profitul preconizat, pret/suprafață, vederea pe care o oferă proprietatea, scopul principal – investiție sau uz personal, potrivire de cashflow cu ratele de la dezvoltator – practic în funcție de bugetul inițial și cel anual, ce anume poate achiziționa. Aceasta este ultima funcționalitate lansată. In plus mai poate compara foarte facil mai multe proprietăți între ele, poate salva o căutare și primește notificări în funcție de ce mai apare nou și i se potrivește, poate monitoriza evoluția unei anumite proprietăți.

Revenind la piața imobiliară din România, cum se înfățișează ție, cel ce o privește din exterior?

Deși colaborez cu mulți dezvoltatori din România nu am decât o privire de ansamblu asupra pieței. Cred că este o piață cu potențial foarte mare, dar are nevoie de câteva reforme care să o reglementeze, iar Dubai-ul ar fi un exemplu foarte bun în acest sens. Cred că ar trebui luat în considerare: escrow account obligatoriu pentru vânzări la stadiu de proiect, precum și alte reglementări care țin de termenul de livrare, conformitatea cu proiectul inițial și supervizarea contractelor de către o autoritate pentru a fi etice. Cred că România are nevoie de orașe noi, gândite de la zero cu o mentalitate adaptată secolului în care trăim, nu stiu daca cineva se va incumeta la un astfel de concept. Sunt deja cateva proiecte prin lume de free cities, cu independență și autonomie totală, gândite de la zero ca un concept unitar pentru o dezvoltare de durată. Personal cred foarte mult în potențialul zonei Moldovei peste 4-5 ani, potential dat de necazul din vecini, dar și de mult dorita autostradă ce pare că începe să fie realizabilă.

Ca orice poveste ce va continua, dorim să știm care este viziunea ta în viitorul apropiat, ce strategii de dezvoltare ai și, ce îți mai poate oferi Dubaiul pentru a te surprinde?

Principala dorință a mea, referitoare la modul în care ar putea să mă surpindă Dubai-ul este accelerarea acelui proces de împădurire care are ca termen final 2040. Și-au propus ca 60- 70% din spații să fie păduri și parcuri. În rest suprizele se țin lanț aici și trendul de optimizare continuă pare de neoprit: The Loop, acel inel de 91 km suspendat cu aer condiționat și parcuri cu piste de biciclete și alergat, cel mai mare proiect din lume de reconstructie de recif, dronele de livrare sau taxiurile drone, creșterea suprafeței de plajă cu 400% etc.

Personal, pentru că așa îmi este firea, inovațiile continuă. Avem o listă întreagă de produse, tehnologii și strategii noi care vor ajunge pe piață până la finalul anului. Cred că singura strategie viabilă și necesară este dezvoltarea continuă, nu evoluezi, rămâi în urmă. Abia am început demersul antreprenorial în Dubai, am multe de dovedit pe piață și o concurență cruntă, foarte probabil nu mă voi limita la Dubai, UAE. Acum, de exemplu, acoperim peste 90% din piața de proprietăți noi, vrem să ajungem la peste 98%, urmează revânzarea, dar și aici cu inovații și apoi master brokerage agency, proiecte luate în exclusivitate. Și nu doar asta, puțină lume știe că sunt consultat cu un group de miliardari pentru primul Vertical City, un megaturn ce va ieși direct din apă (fără insulă) cu câteva etaje sub nivelul mării, un proiect de peste 15 miliarde de dolari pe care am exlusivitate.