in , ,

Brisk Group – „Focusul nostru din acest an este îndreptat spre proiecte din segmentul industrial-logistic și al infrastructurii mari”

Fondată în anul 2016, compania de consultanță Brisk Group a consemnat o creștere susținută în cei șapte ani de activitate, reușind ca între timp să se extindă și în afara granițelor țării, prin deschiderea unui sediu în Londra, dar și a unuia în Chișinău. În prezent, compania se bazează, la nivel internațional, pe o echipă de peste 80 de experți în domeniul construcțiilor, fiind pregătită să răspundă cerințelor dezvoltatorilor de proiecte din orice sector al pieței de real estate.

Anul 2022, un an atipic pentru contextul economic și cel social, poate fi încadrat într-un an de test. Ce a reprezentat acest test pentru Brisk Group?

Ca pentru multe alte companii, indiferent de domeniul de activitate, anul 2022 a reprezentat pentru Brisk Group un test suplimentar, după cel dat de pandemie, al solidității businessului nostru, al viabilității sale pe termen lung, precum și al abilităților noastre, ca manageri, de a ne menține pe o traiectorie ascendentă nu doar într-un context de piață predominant favorabil, ci și în condiții socio-economice destul de neprietenoase, cel puțin la prima vedere. Am resimțit provocarea cel mai mult pe piața din Republica Moldova, unde operăm un birou local, însă și pe cea din România, unde presiunea creată de conflictul ruso-ucrainean s-a reverberat de asemenea; activitatea biroului nostru din Londra, pe de altă parte, a fost afectată mai mult indirect, de tendința de încetinire a fluxurilor de producție și distribuție provocată de război, în contrapunct cu majorarea ratei inflației. Rezultatele financiare înregistrate de companie și faptul că în acest răstimp am reușit să adăugăm noi proiecte de anvergură la portofoliul nostru sunt factori care ne confirmă nu doar că piața de construcții, atât cea locală, cât și cea internațională, este așezată pe fundamente solide, ci și că aceasta are nevoie de serviciile de consultanță de calitate net superioară pe care Brisk Group este în măsură să le ofere.

Claudiu Bisnel, Founder & Managing Partner și Andrei Stoian, Partner, Head of Communications & Public Affairs

Care este concluzia anului trecut și cum arată cifrele, raportate la estimările de început de an?

După cum am menționat deja, anul 2022 ne-a confirmat capacitatea de a menține afacerea pe o traiectorie ascendentă, în ciuda dificultăților create de războiul din Ucraina, ce nu au făcut decât să se adauge la „urmele” lăsate de situația pandemică. Astfel, creșterea de peste 30% a cifrei de afaceri nete înregistrate este cu atât mai importantă. De precizat este faptul că, la fel ca în anii precedenți, o parte semnificativa din această cifră a fost generată de sectorul rezidențial, fapt ce confirmă cererea solidă ce caracterizează acest sector de piață – în țara noastră, dar și în alte piețe europene. Asta reflectă, totodată, interesul din ce în ce mai mare al dezvoltatorilor și investitorilor de a livra proiecte de calitate, după ani de-a rândul în care prețul a fost, fără drept de apel, cel mai important criteriu de achiziție pentru majoritatea cumpărătorilor, cel puțin în România. Pe fondul majorării cheltuielilor la utilități (și nu numai), importanța acordată calității construcției și, implicit, gradului de eficiență energetică, a crescut considerabil.

„În ciuda dificultăților resimțite
în plan economic și social, sectorul construcțiilor are în continuare perspective solide de creștere”

Care au fost cele mai semnificative proiecte ce au dictat dinamica activității Brisk Group în anul ce ne-a lăsat anumite “cicatrici”?

Vorbind de piața rezidențială locală, am dori să menționăm proiectul Amber Forest, ca o continuare a colaborării noastre cu Alesonor, după finalizarea cu succes a proiectului său pilot de pe plan local, anume Amber Gardens, format din 50 de vile „verzi”, de lux, amplasate în proximitatea pădurii Băneasa. Beneficiind de aceeași localizare favorabilă, ansamblul Amber Forest reprezintă o dezvoltare mult mai îndrăzneață, ce va include circa 700 de unități locative „prietenoase cu mediul”, din care 700 de vile, alături de 200 de apartamente amplasate în clădiri cu regim redus de înălțime. Ca și în cazul altor contracte pe care le avem în derulare, la colaborarea cu Alesonor prețuim mult rezonanța dintre valorile noastre fundamentale de business, inclusiv în ceea ce privește atenția acordată aplicării normelor de sustenabilitate în construcții. Un alt partener pe termen lung al Brisk Group este și Impact Developer & Constructor, cel mai longeviv dezvoltator de pe piața rezidențială locală, cu care avem o colaborare de durată, atât în dezvoltarea ansamblului Greenfield Băneasa, cât și în cea a proiectului Luxuria Residence. Activitatea noastră în anul 2022 a inclus, însă, ca de obicei, proiecte din sectoare diferite ale pieței de construcții. Spre exemplu, din domeniul HoReCa am dori să menționăm deschiderea Nuba Chalet, din Poiana Brașov, pentru care am furnizat servicii complete de project management, reușind să livrăm proiectul într-un termen-record, de numai două luni. În anul ce a trecut am acordat o atenție deosebită creșterii portofoliului nostru industrial-logistic, la acest capitol fiind de menționat proiectul de dezvoltare a viitorului centru logistic din Ariceștii-Rahtivani cu o suprafata construită de peste 90,000 mp, al unia dintre cei mai reputați retailer la nivel internațional, dar și modernizarea fabricii BA Glass, din București, alături de finalizarea WDP Industrial Park Timișoara. Cât privește piața locală de birouri, suntem mândri de implicarea noastră în proiectul YUNITY Park, o modernizare a complexului de birouri Novo Park, din nordul Bucureștiului, derulată de dezvoltatorul autohton Genesis Property. Tot în anul 2022 am continuat parteneriatul de tradiție pe care îl avem cu Kaufland România și Republica Moldova, oferind servicii de project management, design management, planning & project controls, construction management, SSM și site supervision, astfel adaugând la portofoliul nostru ce depășește un numar de 30 de magazine livrate.

Cum arată tabloul perspectivelor pentru anul 2023 și care sunt factorii ce contribuie la dezvoltarea potențialului?

Considerăm că, în ciuda dificultăților resimțite în plan economic și social în momentul de față, pe plan european, dar și specific, privind la cele trei piețe unde avem birouri, sectorul construcțiilor are în continuare perspective solide de creștere. 2023 va fi, probabil, unul de stabilizare, în care, la nivel de companie, avem toate motivele să ne așteptăm la o perpetuarea tendinței de creștere a afacerilor noastre. Necesarul ridicat de construcții noi, de calitate, îndeosebi pe segmentul rezidențial, va rămâne unul dintre „motoarele” activității noastre, în ciuda obstacolelor întâmpinate pe plan global, dar și în piețele unde suntem activi. Un al motor este reprezentat de proiectele din sectorul industrial-logistic, cât și al infrastructurii mari.

Dorim să ne axăm pe două mari subiecte ce vor scrie istorie în portofoliul Brisk Group, și anume: digitalizarea și sustenabilitatea. Cum sunt acestea integrate și, cum arată verdele digital, în condițiile în care piața trasează noi direcții prin care majoritatea companiilor sunt nevoite să respecte standardele actuale?

Sustenabilitatea se numără, fără îndoială, printre valorile- cheie ale Brisk Group, la fel ca și implementarea standardelor ESG per ansamblu. Creșterea gradului de eficiență energetică și exploatarea responsabilă a resurselor, indiferent de ce natură ar fi acestea, sunt obiective pe care le avem în vedere în dezvoltarea oricărui proiect din portofoliul nostru – obiective pe care considerăm că reușim să le armonizăm cu specificațiile fiecărui client, ca și cu interesele sale financiare particulare. În ceea ce privește digitalizarea, credem că forța de muncă actuală reușește să integreze rapid progresele tehnologice în fluxul activităților de zi cu zi, astfel că nicio companie care are sau aspiră la o prezență internațională nu își poate permite să facă abstracție de trendul digitalizării. Provocările în această privință ar afecta îndeosebi resursa umană și ar veni, mai degrabă, dintr-o asimilare prea rapidă, fără discernământ, a noilor tehnologii. La Brisk Group acordăm, însă, o atenție deosebită bunăstării angajaților noștri, conștienți fiind că aceștia reprezintă, de departe, cel mai important atu de care dispunem.

Care este principalul sector pe care Brisk Group se va focusa în acest an?

Estimăm că, la fel ca în anii precedenți, sectorul rezidențial va continua să dețină o cotă importantă din afacerile noastre, cel puțin la nivelul pieței locale. Asta pentru că în România există în continuare o nevoie accentuată de locuințe noi, de calitate superioară – o nevoie sustenabilă pe termen lung, considerăm noi, în ciuda dificultăților actuale din domeniul creditării. Focusul nostru din acest an este îndreptat spre proiecte din segmentul industrial-logistic și al infrastructurii mari. Spun asta pentru că avem experiență, în special în proiecte complexe la nivel internațional, și dorim ca aceasta să își pună amprenta și în cadrul proiectelor din România.

Dacă în trecut ni se păreau fanteziste anumite proiecte și le vizualizăm doar la TV, prezentul ne confirmă faptul că dezvoltarea nu are limite. În acest context, se pare că ne apropiem cu pași repezi sau, în zbor rapid, spre “aeroportul viitorului” – un proiect ce face parte din viziunea Brisk International. Dorim să dezvoltăm acest subiect.

Una dintre direcțiile în care ne-am dezvoltat semnificativ în ultimii ani este cea a dezvoltării, respectiv extinderii și modernizării de aeroporturi – un sector în care avansurile tehnologice sunt, într-adevăr, extrem de vizibile, chiar și cu ochiul liber. Dintre proiectele în care am fost implicați în acest domeniu menționăm aeroporturile Heathrow, Manchester și Gatwick, pentru care am furnizat o gamă extinsă de servicii, de la Design Mannagement și Planning si Project Controls. De o importanță deosebită la acest capitol considerăm că este Aeroportul Internațional NEOM, din Arabia Saudită, un proiect de o amploare deosebită, ce va deveni operațional la capacitate maxima în anul 2027. După cum am văzut că s-au derulat lucrurile în faza de Design Management, de care ne- am ocupat în mod direct, suntem convinși că acest proiect va ridica sensibil ștacheta standardelor în această industrie.

Ce impact a avut participarea Brisk Group la Passenger Terminal Expo din Amsterdam?

Confirmând experiența dobândită de Brisk Group în domeniul proiectelor de infrastructură aviatică, în toamna anului 2022 am devenit membri ai British Aviation Group (BAG), o organizație de prestigiu pe plan internațional printre jucătorii din domeniile aviației. Ca atare, participarea noastră la conferința și expoziția internațională Passenger Terminal Expo, organizată în primăvara acestui an, în Amsterdam, a venit ca un pas firesc în aceeași direcție. Cu această ocazie, ne-am bucurat să putem împărtăși din propria experiență acumulată, dar și să interacționăm cu alți jucători activi în industrie, punând bazele unor noi parteneriate de business, sperăm noi că de durată.

Să prezumăm că ecuația are doar o necunoscută și că depinde doar de strategia internă a fiecărei companii rezolvarea acesteia. Spre ce țel vă îndreptăți în viitorul apropiat și cât de mult acesta poate fi impactat de eventualele schimbări?

Ca orice companie de succes, scopul principal al Brisk Group nu poate fi simpla supraviețuire, de la un an la altul, ci, în mod absolut firesc, creșterea – pe termen scurt, mediu și lung. Ne referim aici la o creștere din punct de vedere financiar, desigur, după cum arătat mai sus, însă nu ne limităm la atât. Când spunem „creștere” ne referim și la portofoliul nostru pe plan local și internațional, pe care îl considerăm o carte de vizită și o garanție a abilităților noastre în diferitele sectoare ale pieței. Nu în ultimul rând, avem în vedere o creștere constantă a resursei noastre umane, atât printr-un proces de educare continuă și implicarea în proiecte din ce în ce mai complexe, cât și prin crearea unui mediu de lucru antrenant, propice unei dezvoltări profesionale sănătoase. În ceea ce privește provocările ce pot apărea din exterior, dintre care cele mai probabile par acum cele de natură socio-politică sau economică, considerăm că, exceptând cazul unor evenimente de forță majoră, acestea nu vor fi în măsură să oprească tendința generală de creștere a businessului nostru, care se sprijină, după cum am menționat, pe o serie de fundamente solide. Un alt aspect pe care punem foarte mare accent este adopția Inteligenței Artificiale în cadrul anumitor segmente din activitatea noastră.

Ce reprezintă pentru Brisk Group recunoașterea la nivel mondial?

Credem că, în epoca globalizării, extinderea dincolo de granițele țării de origine reprezintă un pas firesc în creșterea unei companii care reușește să devină lider în domeniul său de activitate. Este un obiectiv pe care Brisk Group l-a atins cu succes, prin deschiderea birourilor din Londra și Chișinău, iar complexitatea și calitatea deosebită a proiectelor pe care le- am finalizat sau pe care le avem în derulare pe plan internațional reprezintă, în sine, o importantă recunoaștere pentru noi. În plus, apreciem foarte mult și premiile acordate de-a lungul timpului companiei noastre – aici am dori să menționăm faptul că în 2021 am fost declarați câștigătorii categoriei de Consultanță, în cadrul prestigioasei competiții European Property Awards, ca recunoaștere a calității serviciilor noastre de management de proiect, costuri și al procesului de construcție.