in , ,

ATRIA Urban Resort – Complexul Rezidențial cu vibe de vacanță

Interviu exclusiv oferit publicației Investing in Property de către Liria Themo, Marketing Manager ATRIA Urban Resort

Ansamblul rezidențial ATRIA Urban Resort a generat rezultate excelente încă de la lansare. Cele peste 550 de apartamente, confortabile și ecofriendly, vândute demonstrează că și în București există dezvoltatori care pun pe primul loc raportul optim calitate-preț pentru

viitorii proprietari. Renumele de resort urban dobândit se datorează facilităților și conceptului sustenabil implementat, adică o atenție deosebită acordată spațiilor verzi generoase, amenajate astfel încât comunitatea să se bucure de timpul petrecut în aer liber. Proiectul, care se întinde pe 9 hectare a ajuns în Faza 3, penultima, cu 20% din apartamente vândute în primul trimestru al anului. În final, ansamblul va număra 1400 de apartamente.

Ce concept stă la baza proiectului Atria Urban Resort?

Din start, complexul a fost conceput și clădit luând în considerare trei piloni: 1 – frumusețe naturală, 2 – confort social, 3 – încredere. Ideea acestui proiect apaține lui Liviu Lepădatu, cel care a fondat la începutul anilor 90 Tornado Sistems, una dintre primele și cele mai mari firme de IT din România. Daca facem azi o paralelă între forța, utilitatea sau beneficiile aduse de un calculator izolat și rezultatele generate de o rețea de computere conectate la internet, care beneficiază de o varietate de alte resurse, înțelegem rapid diferența între un bloc și un complex rezidențial, realizăm că potențialul și valoarea unui habitat complex sunt exponențiale. Iar când vorbim despre viețile oamenilor care fac parte dintr-o comunitate, conceptul și valorile Atria impactează calitatea vieții într-un mod direct, pozitiv și cert. Ne-am inspirat din arhitectura occidentală, conceptul se bazează pe crearea unui mediu complet, gândit în straturi, în care locuitorii să aibă toate facilitățile unui stil de viață urban modern, dar în care, în același timp, să se simtă conectați la natură și la comunitate.

Fiecare proiect are o identitate. Cum se diferențiază Atria Urban Resort, cum semnează pe „cartea de vizită”?

Atria Urban Resort se diferențiază de alte proiecte prin abordarea sa generoasă, unică și inovatoare asupra vieții urbane moderne. Îmbină armonios natura și confortul, creează un mediu de trai deosebit pentru un stil de viață complet și integrat. De altfel, conceptul de ”urban resort” este semnătura noastră și totul a fost gândit, planificat printr-o pregătire amănunțită încă din faza de pre-planning a proiectelor. Spații libere ample între clădiri sunt rar întâlnite în proiectele rezidențiale din Capitală, noi am acordat o atenție deosebită elementelor peisagistice. Pentru că proiectul peisagistic este un pilon de bază la Atria Urban Resort, l-am invitat pe renumitul peisagist francez Nicolas Triboi să propună un concept unic. Fiecare fază de construcție are un parc, o piscină și o piațetă cu băncuțe, are jocuri topografice pentru o varietate de planuri verticale, are zone de joacă ce se îmbină armonios cu vegetația, în așa fel încât să încurajăm mișcarea și mobilitatea copiilor, pe care îi invităm la interacțiunea cu mediul înconjurător. În concluzie, prin implementarea unei identități clare, Atria Urban Resort a generat mai întâi un climat de încredere și, în acel climat de încredere, rezidenții se organizează și respectă valorile fondatoare. Ei caută să mențină ceea ce apreciază și ceea ce-i înconjoară. Iar noi putem semna cartea noastră de vizită așa: ”Cu generozitate și prin încredere, Atria Urban Resort.”

„Atria Urban Resort a fost integrat în mod inteligent în peisajul urban și aduce un plus de valoare estetică și funcțională atât sectorului 1,
cât și Bucureștiului în ansamblu”

Regăsim nume cunoscute din domeniul arhitecturii și al design-ului de interior. Cum a fost realizat masterplanul proiectului?

Dezvoltat de o echipă de specialiști din Anglia, de la JTP London, masterplanul complexului pune accent pe dezvoltarea comunitară și pe amenajarea peisagistică, ceea ce reprezintă o noutate pentru România. Din dorința de a crea un cartier cu totul diferit, un …altfel de București”, dezvoltatorul împreună cu arhitectul Silviu Mihăilescu, au ales să reducă densitatea construcțiilor, în favoarea amenajării unor spații verzi unice. Dimensiunea, arhitectura și designul construcțiilor au fost gândite de arhitecții de la SMAA, iar amenajarea spațiilor verzi este opera inginerului peisagist francez Nicolas Triboi, cunoscut pentru amenajarea rondului de la Piața Charles de Gaulle. Îndrăgostit de natură și de pădurile din România, Nicolas Triboi promovează plantările de specii cu nevoi simple și arbori seculari și militează pentru întoarcerea oamenilor la natură. Practic, masterplanul Atria Urban Resort a fost realizat de o echipă de experți, ce au colaborat îndeaproape cu dezvoltatorul imobiliar pentru a asigura realizarea unui proiect de calitate și care să satisfacă nevoile și așteptările clienților noștri. A fost folosit conceptul ” charrette”care se bazează pe colaborarea unei echipe interdisciplinare de specialiști în amenajare urbană – arhitecți, peisagiști, specialiști în dezvoltare urbană, reprezentanți ai autorităților și ai partenerilor de afaceri. Acest protocol a fost folosit în premieră la Atria, iar în urma acestor întâlniri, a fost introdus și în curricula Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București.

„Prin uniformitatea clădirilor surori care în final se vor întinde pe 9 hectare, proiectul nostru creează o ritmicitate simetrică și o identitate unică, rar întâlnite pe scena vizuală din București”

Am observat că în conceptul de design interior includeți o „reîntoarcere” la tradiții. Ce stă în spatele acestei abordări?

Mă bucur enorm că ați remarcat apartamentul model ‘Românesc Industrial’ și că a fost atât de apreciat! Este și proiectul de showroom cel mai aproape de sufletul meu, tema fiind una pe care doream să o pun în practică demult. Să dezvolți ca român, împreună cu un fond de investiții 100% românesc (EVERGENT Investments), un cartier pe 9 hectare, în baza unui proiect gândit de un arhitect român, este o realizare cu care să ne mândrim! Acest concept de design interior a venit, într-adevăr, din dorința de a mă reîntoarce la tradițional pentru a evidenția valorile culturale ale României. Această abordare se bazează pe ideea că tradițiile și cultura locală pot oferi o sursă bogată de inspirație și pot fi integrate în mod armonios în designul interior al apartamentelor. Creativitatea este un aliat eficient, care poate face diferența. Am vrut să surprind cumpărătorii și să le ofer o altă perspectivă față de amenajările clasice. Acest apartament este precum o declarație: ”Hei, arta populară este a noastră, nu o mai ascundeți în lada de zestre, aduceți-o în prim-plan, tratați-o cu mândrie, prețuiți ceea ce este românesc!”

Cum este proiectul Atria Urban Resort integrat în peisajul urban al Bucureștiului și cum influențează acesta cartierele istorice din apropiere?

Deși este un proiect de anvergură, Atria Urban Resort a fost integrat în mod inteligent în peisajul urban și aduce un plus de valoare estetică și funcțională atât sectorului 1, cât și Bucureștiului în ansamblu. Am construit un ansamblu rezidențial bazat pe acest concept de ”urban resort” și pe sustenabilitate, respectând împrejurimile și oferind plus valoare cartierelor din vecinătate. Complexul nostru nu impactează negativ cartierele din jur, ci din contră, a transformat un spațiu părăsit și dezolant într-o oază de verdeață, redând bucureștenilor un cartier construit în spiritul unui urbanism ordonat și uniform. Indiscutabil, Atria schimbă radical aspectul zonei, apărând la șosea cu fațade lungi și corect proporționate, deschise și luminoase.

Cum au fost dezvoltate facilitățile pentru viitorii proprietari?

Atria Urban Resort este un complex rezidențial care se adresează unui segment de piață cu venituri medii, adesea cumpărătorii apelează la un credit ipotecar, sunt familii tinere cu copii sau cu intenția de a întemeia o familie în viitorul apropiat. După cum bine vedem cu toții, oferta imobiliară pentru acești clienți, în condițiile urbane actuale din București, este adesea sub-optimă. Încercând să livreze apartamente cu costuri accesibile, mulți dezvoltatori pe tot mapamondul – nu numai în România – implementează coeficienții urbanistici duși către o densitate mare sau o locație greu accesibilă. Dezvoltatorul ansamblului Atria Urban Resort a implementat tehnologii de ultimă generație în procesul de pre-proiectare și proiectare, executare și urmărire a proiectului, pentru a putea livra un complex cu beneficii rareori întâlnite pe acest segment de preț/piață. Raportul calitate-preț oferit clienților în această ”stațiune urbană” este amintit în numeroase rânduri de cei care au ales Atria, dar și de cei din breasla imobiliară care ne-au acordat numeroase premii, precum ”Best Middle Market” sau ”Best Standard Rezidential Development”. Tehnologia nu ”însuflețește” un proiect imobiliar, dar ne-a ajutat să livrăm un produs de calitate într-un buget accesibil, sub prețul mediu din București, cu tot cu beneficii precum parcuri, piscine, locuri de joacă și piațete pentru comunitate.

În termeni de analiză, cum descrieți fluctuațiile de pe piața imobiliară?

În mod evident, fluctuația prețurilor pe piața imobiliară este un subiect de primul plan în 2023. Unii specialiști în imobiliare dau ca sigură o apreciere a prețurilor și în acest an, alții pariază pe o scădere. Iar eu voi încerca să explic de ce și unii și alții par a avea dreptate, iar decizia de cumpărare trebuie să țină cont doar de realitatea fiecăruia dintre clienții noștri. Cei care spun că prețurile vor crește mai mult ca sigur că iau în calcul scumpirile în lanț la toate materiile prime, care s-au produs anul trecut la nivel mondial, fapt care continuă să afecteze piața imobiliară și în acest an. De exemplu, dacă în 2020 prețul pe tona de fier a fost în jur de 550 dolari, vara 2022 a văzut un salt la peste 900 dolari. Deci, aproape dublu! Gândiți-vă cât fier se folosește în construcții, iar acesta este un singur exemplu de materie primă care aproape și-a dublat prețul în ultimii doi ani. Apoi, vorbim despre întârzierile pe lanțul de aprovizionare din China. Dezvoltatorii au fost nevoiți să apeleze la furnizori europeni mai scumpi decât cei din Asia, ceea ce a contribuit la creșterea prețurilor. Scumpirea carburanților a generat, totodată, o scumpire a tuturor tipurilor de transport de mărfuri – fie că vorbim despre cel naval, rutier sau feroviar -, ceea ce a generat alte scumpiri. Toate acestea, la care adăugăm scumpirea energiei și a forței de muncă, creditarea care a devenit mai scumpă și ea, duc la acele creșteri de prețuri despre care vorbesc unii specialiști pe piața imobiliară.

Va fi afectat în vreun fel piața secundară, acolo se poate vorbi de o scădere a prețurilor?

Și cei care spun că vor urma scăderi de prețuri au dreptate, deși, în opinia mea, vor fi scăderi de preț mai degrabă pentru piața secundară, de locuințe vechi. Acestea sunt, într-adevăr, situate în zonele centrale ale orașului, cu acces facil la transport public, restaurante, teatre și magazine, însă marea problemă la aceste imobile este vechimea. Iar în contextul cutremurelor recente din Turcia, în urma cărora și românii au devenit tot mai preocupați de acest aspect, este clar că imobilele vechi care nu mai au o structură foarte solidă vor fi mai ieftine. Cu cât vor scădea prețurile apartamentelor vechi rămâne de văzut, dar cu siguranță, nu cu mult față de prețul actual. Iar recomandarea noastră este ca cei interesați să aibă mare grijă la prețurile ‘imbatabile’, pentru că un preț prea mic față de nivelul pieței sigur ascunde ceva în spate. Încă de la început, Atria a fost proiectat să fie un complex de apartamente pentru cei cu venituri medii, motiv pentru care am și câștigat câteva premii pentru proiectul rezidențial cu cel mai bun raport calitate/preț. Așadar, ceea ce încercăm noi să facem la Atria este să ținem cât mai dreaptă balanța prețurilor și să scoatem ceea ce este mai bun cu costuri cât mai mici, fără a face rabat însă de la calitatea și durabilitatea construcției. Realitatea este că riscurile din cauza constrângerilor pe industrie pun o presiune enormă pe prețuri. A livra un produs bun, în timp și în bani, mai ales pentru segmentul de mijloc al pieței unde raportul calitate/preț este atât de important, este extraordinar de greu. Dar poate că este și un avantaj în această situație, se va face o curățare a domeniului și vor rămâne în piață doar cei care reușesc să execute și să livreze un proiect de calitate, onorând contractele semnate.

Ce se află în spatele unui proiect premiat și cât este de importantă o recunoaștere la nivel mondial?

În primul rând, în spatele unui proiect precum Atria Urban Resort se află multă pasiune, multă seriozitate și dorința de a face locuințe de calitate și cu bun gust, pe care să și le permită și cei cu venituri medii. Noi credem că am reușit, pentru că am știut să facem o combinație de factori cheie, respectiv o echipă talentată și bine pregătită de dezvoltatori, designeri, arhitecți și constructori, o viziune clară și bine definită, o planificare și o execuție meticuloasă, precum și o atenție deosebită la detalii și la calitatea materialelor și finisajelor. Recunoașterea de care ne-am bucurat cu fiecare premiu primit – și nu au fost puține: „Cea Mai Impresionantă Regenerare Urbană”, „Best Standard Residential Development”, ”Proiectul rezidențial Middle Market al anului 2021 în România”, ”Cel mai sustenabil proiect rezidențial din București”, ”Urban Regeneration Vision 2021” -, este extrem de importantă, pentru că ne-a consolidat reputația și a generat încredere, un interes și o apreciere în rândul clienților și partenerilor noștri. În mod cert, această recunoaștere și aceste premii au influențat decizia cumpărătorilor de a alege o locuință în complexul nostru, Atria Urban Resort devenind astfel unul dintre proiectele imobiliare din București care se bucură de un interes ridicat din partea celor care vor să cumpere un apartament.

„Conceptul ”charrette” folosit în premieră la Atria a fost introdus după întâlnirile specialiștilor în curricula Universității Ion Mincu din București”

Ce noi proiecte vor fi demarate în viitorul apropiat și care este viziunea acestora?

Toată lumea ne întreabă de planurile legate de zona în care se află Lacul Străulești, care are o lungime de peste 600 metri și nu este deloc neglijabil în climatul urbanistic actual. Acest lot de teren beneficiază de avizele necesare pentru a fi dezvoltat, avem câteva idei și chiar și un nume (foarte frumos și vesel). Dar până vom ajunge la el, avem de livrat cea de a treia fază de dezvoltare din Atria Urban Resort, cu 350 de apartamente, din care aproape 25% sunt deja precontractate/semnate. Această nouă etapă va fi livrată în toamna anului 2024 și va avea câteva surprize noi. Faza IV este în stadiu de proiectare și, odată cu livrarea ei, Atria Urban Resort se va întregi în forma sa finală, așa cum a fost conceput proiectul: cu suflet, cu generozitate, cu încredere și sperăm, cu un premiu unic – ”Proiectul Rezidențial Cel Mai Fericit din România!”