in , ,

Undă verde pentru M6 – prima linie de metrou ce leagă nordul și sudul Capitalei

Interviu exclusiv acordat publicației Investing in Property de către Cristian Năstase, Founding Partner Concept Structure

Pentru Concept Structure, anul 2022 a fost cel mai bun an din toate punctele de vedere, sedimentând o echipă puternică și o cifră de afaceri care s-a triplat față de anul precedent. Mai mult, pe langă provocarea inginerească din proiectul Promenada Mall și Offices, unde se realizează cea mai adâncă excavație urbană, de 180.000 mp subteran și suprateran, cu un număr de 7 subsoluri, compania a reușit să pătrundă în zona lucrărilor publice, unde alături de Asocierea Gulermak – Somet SA, a câștigat licitația pentru execuția tronsonului 2 al liniei de metrou M6, Tokyo – Aeroportul Henri Coandă Otopeni.

Care sunt principalele segmente pe care va bazați pentru anul 2023?

Azi activăm prin biroul nostru de inginerie structurală în aproape toate zonele care deservesc construcțiile civile : zona de birouri, zona rezidențială, de mall uri și spații comerciale mixte și zona de logistic.

Suntem prezenți și în zona proiectelor publice, zona proiectelor de energie ce se află azi în plină expansiune și zona lucrărilor hidrotehnice/portuare, căutăm constant să ne diversificăm portofoliul de lucrări.

Pentru toate dezvoltările prezentate mai sus lucrăm alături de echipele clienților noștri NepiRockCastle, Afi Europe, Forțe Partners, Prime Kapital, Țiriac Imobiliare, Skanska România, Dedeman România, sau prin contracte de tipul design&build însoțind companii de construcții precum BTD Construct, Terratest Geotehnica, BogArt, Consola, Danya Cebus, TerraConstruct, PAB România, am creat o fundație solidă prea greu de destabilizat.

Care sunt proiectele ce au termen de finalizare anul acesta?

Anul acesta vor fi finalizate lucrări din zona de birouri, rezidențial sau comercial, cum ar fi:
• Stejarii Rezidential faza a II a – client Tiriac Imobiliare
• Afi Loft Offices Cotroceni – supraetajarea cu 2 etaje de birouri a unei zone importante din amplasamnetul existent al Afi mall Cotroceni – client Afi Europe
• U Center 2 – faza a doua a complexului de birouri din zona Tineretului – client Forte Partners
• Crown Towers – rezidential in zona de Nord a capitalei – client RBP Architecture
• Granvia Marina Constanta – client Granvia Romania
• Vulcan Residence Bucuresti – primul rezidential Nepi RockCastle

„Pentru noi anul 2023
are o fundație solidă prea greu de destabilizat.”

Observați o evoluție din punct de vedere al abordării anumitor proiecte? Este piața imobiliară guvernată de repere precum sustenbilitate și digitalizare?

Din punctul nostru de vedere era digitală își pune ușor, ușor amprenta și pe industria construcțiilor.

Rolul digitalizarii de a eficientiza și predictibiliza procesele tehnice și economice dintr un proiect de construcții este fără doar și poate benefic.

Dacă discutăm de sustenabilitate integrăm azi în procesele de proiectare cele mai noi tipuri de materiale, un exemplu ar fi folosirea claselor de beton de înalta rezistență. În proiectul de birouri celor de la Miro Băneasa, alături de BogArt și Holcim am inițiat folosirea clasei de beton C60/75.

Revenind la digitalizare, folosirea procesele BIM, ocupă primul loc, dacă discutăm despre digitalizarea în construcții. Din punctul nostru de vedere procesele ar trebui să vină la pachet cu o baza de date internă și cu experiență unor șantiere duse la bun sfârșit.

Care sunt principalele elemente pentru buna funcționare a unei companii?

Compania CST este de fapt echipa CST. Suntem azi 8 parteneri. Activăm în departamente de beton armat, geotehnică și fundații speciale, construcții metalice. Avem o viziune de grup. Creștem în fiecare an atât în experiență cât și alături de tinerii noștri colegi care ne însoțesc imediat după terminarea celor 4 ani de studii.

Aici vizez programul de intership dezvoltat alături de Facultatea de Construcții București prin care tinerii studenți pot practică în cadrul biroului nostru încă din timpul facultății meseria pentru care se pregătesc.

Echipa, nu omul, nu inginerul, a fost și principalul punct care ne a diferențiat din punctul nostru de vedere de restul pieței de proiectare.

Noi CST, precum furnicile ne identificăm că o echipa și nu că un individ unic, acesta fiind de fapt identitatea companiei CST.

„Echipa a fost și este principalul punct care ne-a diferențiat de restul pieței de proiectare”

Care este viziunea pentru viitorul apropiat pentru CST?

Pentru noi este efervescentă, cu toate că rezidențialul a încetinit, birourile stagnează, iar blocajele pe care le-am enumerat mai sus își spun greu cuvântul. Obiectivele CST pe termen mediu vizeaza Extinderea Promenade Mall turn de birouri si magistrala M6 metrou Baneasa Otopeni.

„Noi, precum furnicile, ne identificăm ca o echipă și nu ca un individ unic, aceasta fiind de fapt identitatea companiei”

Commercial:

  • PK Mall Era Iasi – client Prime Kapital – reconfigurare si extindere mall existent cca 90.000 mp.
  • Mall Ceetrus Resita – client Ceetrus – parte a strategiei Ceetrus de revitalizare similare platformei Tractorul din Brasiov, de data acesta in Resita – arhitect HB Design – cca 40.000 mp.
  • Arena Mall Bacau – extindere mall existent langa ansamblu de hotel si rezidential – client Arena mall – arhitect DRS Architects – cca 70.000 mp.
  • Promenada Mall Bucuresti – extindere mall, parking, offices, cinema – client Nepi Rockcastle alaturi de BTD Construct si Terratest Geotehnica – cca 180.000 mp.

Offices:

  • Afi Loft Cotroceni Bucuresti – extindere zona office Afi Cotroceni prin supraetajare mall cu 2 etaje – client Afi Europe – arhitect Architect Service – cca 20.000 mp.
  • Afi Tower Brasov – turn 2 birouri complex Afi Brasov – client Afi Europe – arhitect Architect Service – cca 36.000 mp.
  • Skanska Campus 6 Bucuresti – cladirea 4 – client – Skanska Property Romania – arhitect Westfourth Architecture – cca 30.000 mp.
  • Promenada Offices – client Nepi RockCastle – arhitect B23T – cca 40.000 mp.

Rezidential:

  • Civis Brasov – rezidential zona Harmanului – client Tiriac Imobiliare – arhitect Westfourth Architecture – cca 160.000 mp.
  • Qualis Brasov – rezidential zona Harmanului – client Qualis Properties SA – arhitect – cca 145.000 mp.
  • Urban Spaces HBR – rezidential Pipera 55 Bucuresti – arhitect ADN BA – cca 70.000 mp.
  • UC3 – Adesgo – rezidential zona Tineretului Bucuresti – arhitect ADN BA / Deco Architects – client Forte Partners – cca 66.000 mp.
  • Solid House Rex/Baba Novac/ Mamaia – rezidential Constanta – arhitect Igloo Architecture – cca 200.000 mp.

Public:

  • Science Campus Cluj – campus universitar Cluj – arhitect KXL Architecture – cca 60.000 mp
  • M6 – Metrou Tokyo Otopeni – Gulermak Somet – arhitect Metrans – cca 45.000 mp
  • Unitate Spitaliceasca Bucuresti – arhitect KBox Architecture – cca 90.000 mp