in , ,

Eduard Uzunov, președinte și fondator Regatta Real Estate: “Aniversăm 30 de ani de activitate, vreau să tranzacționăm 30 de proprietăți extraordinare în 2023”

Interviu exlusiv oferit publicației Investing în Property de către Eduard Uzunov, președinte și fondator Regatta Real Estate

Dacă în 2022 Regatta Real Estate a încheiat tranzacția record cu cel mai scump teren vândut în România la suma de 5.980 Euro/ mp, pentru anul aniversar 2023 domnul Eduard Uzunov își propune să tranzacționeze 30 de proprietăți spectaculoase. Inflația prezentă la nivel global generează investiții imobiliare de calitate, prețul nefiind principalul indicator. Toți dezvoltatorii se uită după locațiile cele mai bune, iar ca tendință ce se poate observa în 2023, potrivit agenției imobiliare Regatta Real Estate, crește cererea pentru clădiri verzi și eficiente energetic, ce au costuri de mentenanță mai mici.

Cum descrieți în câteva cuvinte parcursul succesului Regatta Real Estate?

Am pornit într-o garsonieră de 12 mp în urmă cu 30 de ani și ne-am extins activitatea până am ajuns în scurt timp la 5 apartamente. Am format o echipă solidă care a rezistat în timp, unii mai sunt si acum în companie și facem deal-uri împreună. În 2008-2009 a fost apogeul activității, era de fapt o piață foarte specială și am cochetat cu gândul să intru în zona de dezvoltare imobiliară. Nu prea se potrivea cu obiectivele noastre și nu aș sfătui astăzi consultanții să se transforme în dezvoltatori. Poate în investitori sau dacă se transformă în dezvoltatori, cel puțin să desfășoare această activitate pe altă companie.

Parcursul a fost cu suișuri și coborâșuri, cert este că în prezent brandul Regatta este unul foarte important pentru piața imobiliară. În urmă cu 6 ani Sotheby’s Real Estate mi-a propus să preiau franciza lor pe rezidențial. Am făcut un sondaj de opinie pe piața din România și brandul Regatta era mult mai bine cunoscut. Chiar dacă mi-au făcut un preț foarte bun, am renunțat la franciză și am ales brandul nostru, solid de atâția ani și cu notorietate. Ne bazăm în primul rând pe valori reale, vorbim despre investiții foarte importante ale clienților noștri, care așteaptă cele mai bune oferte de pe piața imobiliară. Locația este cea mai importantă în real estate și noi avem câteva locații extraordinare, fie că sunt terenuri sau spații de birouri, vile sau palate. Am mizat mereu pe obiective reale, am investit în oamenii cu care lucrăm și învățăm permanent.

„Ca perspectivă de viitor, am semnat un contract de exclusivitate pentru o casa superbă în Primăverii la suma de 10 milioane de euro.”

Cum a fost 2022 pentru Regatta Real Estate? Care a fost cea mai mare tranzacție de anul trecut?

La începutul anului purtam discuții pentru mai multe deal-uri și a venit războiul din Ucraina care ne-a blocat pentru moment. Investitorii s-au retras din cauza zonei de conflict și a situației geopolitice a României, însă în ceea ce ne privește am făcut totuși câteva vânzări imporante. Printre acestea se numără vânzarea cu 13,5 milioane de euro a unui hotel în construcție din zona Ateneului Român, vânzarea unui teren de 8 milioane de euro și a celui mai scump teren tranzacționat în istoria României. Acest teren s-a vândut în Primâverii cu suma de 5980 euro /mp, o tranzacție de 8 milioane euro și valori totale din 3-4 comisioane care ne-au adus cifra de afaceri de circa 1,2 milioane de euro pe Regatta Real Estate.

Care a fost cea mai mare proprietate vândută prin Regatta Real Estate în cei 30 de ani de activitate?

O tranzacție spectaculoasă am avut cu terenul de 12.500 mp de pe Calea Floreasca vândut către NEPI în perioada 2012- 2013, cu aproximativ 30 milioane de euro. O altă tranzacție importantă pentru noi a fost încheiată în 2008, cu o valoare de 33 milioane euro pe un teren din Pajura.

Care sunt planurile pentru 2023 și cum vedeți agenția dvs. în următorii ani?

Anul acesta pregătim alte tranzacții surpriză, suntem în due- diligence cu mai multe imobile și sper să închidem bine. Eu mi-am propus o cifră de afaceri importantă pe toate companiile Regatta. Pentru că sunt 30 de ani de activitate trebuie să tranzacționez 30 de proprietăți extraordinare. Sunt în negocieri cu două palate și am închis un deal în premieră cu Ambasada Sloveniei. Mai exact, statul sloven a cumpărat de la noi o vilă de circa 1,5 milioane euro într-o locație excepțională.

Mai avem și alte tranzacții la fel de spectaculoase care le vom anunța când se vor închide. Vreau să continuăm activitatea, să ne dezvoltăm foarte mult și prin alte departamente decât cele existente. Ca perspectivă de viitor, am semnat un contract de exclusivitate pentru o casă superbă în Primăverii la suma de 10 milioane de euro, poate cea mai frumoasă casă pe care am văzut-o în România.

Pe partea de terenuri care sunt noutățile?

La terenuri pot spune că avem pentru orașe întregi de 30, 40, 50 de hectare, cu PUZ-uri și cu totul în curs de autorizare. Când spun oraș înseamnă că avem acolo biserică, școală, spital, clădiri rezidențiale și de birouri. Sunt localizate în zona Corbeanca și spre Therme București, ceea ce este esențial pentru importanții dezvoltatori că sunt poziționate la intersecții de autostrăzi. Mai avem clădiri în centrul Bucureștiului, în parcelarea Filipescu, parcelarea Ioanid și chiar pe Turgheniev, Gogol, străzi din cartierul Primăverii.

Sunt multe proprietăți speciale pe care le avem la vânzare, dar cred că cea de care sunt foarte mândru este domeniul din Radicondoli – Italia, practic un borgo sau mai bine spus un sat cu o suprafață de 11 milioane de mp de teren (11.000 de hectare). Acolo avem un teren de vânătoare închis, cu plantații de grâu și măslini, plus 12 imobile care restaurate ar oferi ceva cu totul special. Suntem în discuție cu un investitor român foarte important, unul din Dubai și unul din Qatar. Suma la care se ridică vânzarea acestui domeniu este de 25 milioane de euro, ceea ce eu consider chiar un preț foarte mic. Însă, lipsa de de permisivitate pentru construcțiile noi, legislația permite doar refacerea clădirilor în stilul toscan, îngrădește foarte mult clienții care doresc să investească în zonă.

Cum credeti că va evolua piața imobiliară? Ce ne puteți spune despre prețuri?

Este foarte interesant cum va evolua piața imobiliară și eu preconizez că în următorii doi ani se vor tranzacționa proprietățile importante, ca urmare a acestei inflații galopante. Banii sunt doar un număr și în acest moment trebuie să cumperi ceva cu ei pentru că își pierd din valoare. Pierzând din valoare, cea mai bună investiție este în imobiliare. Dacă în Ucraina încă vorbim de o zonă de conflict, aici în România sunt multe oportunități și mulți investitori se uită către această minunată țară, care este și frumoasă și bogată. Spun și repet, prețurile sunt just a number! Dacă locația este bună, prețurile nu au cum să scadă, poate doar să crească!

„Vreau să continuăm activitatea, să ne dezvoltăm foarte mult
și prin alte departamente decât cele existente”