in ,

Prime Kapital a finalizat o finanţare verde în valoare de 125 milioane de euro acordată de un club de bănci

Dezvoltatorul, investitorul şi operatorul imobiliar Prime Kapital, a finalizat o finanţare verde în valoare de 125 milioane de euro acordată de un club de bănci, în cadrul structurii joint-venture deţinute împreună cu MAS plc, investitor imobiliar listat la Bursa de la Johannesburg.

Structurată în mai multe tranşe, facilitatea de credit este acordată de un club de patru bănci locale şi internaţionale, ca finanţare de proiect pentru cinci centre comerciale recent deschise în ţara noastră şi un al şaselea în curs de dezvoltare. Acestea sunt: Centrul comercial deschis de Prime Kapital în Zalău, Dâmboviţa Mall (în Târgovişte), Centrul comercial Sepsi (în Sfântu Gheorghe), Centrul comercial Bârlad, Centrul comercial Prahova (în Ploieşti), precum şi proiectul în curs de dezvoltare, Alba Iulia Mall.

Cu Raiffeisen Bank şi Alpha Bank Bank în calitate de aranjori principali mandataţi şi finanţatori, facilitatea de 125 milioane de euro se adaugă celorlalte linii de finanţare pe termen lung existente, accesate de Prime Kapital cu scopul finanţării dezvoltării proiectelor.

Johan de Lange, Partener Prime Kapital, declară: “Suntem încântaţi de finalizarea acestei tranzacţii semnificative pe piaţă, privind finanţarea unui portofoliu de centre comerciale recent deschise în România. Apetitul de finanţare al băncilor locale şi internationale pentru acest tip de tranzacţie a fost unul important şi încurajator. Credem că sprijinul financiar primit din partea comunităţii bancare reprezintă o validare a strategiei investiţionale de retail a Prime Kapital, care se bazează pe investiţii comerciale verzi, diversificate geografic şi sustenabile, cu un puternic impact asupra dezvoltării comunităţii locale. Dorim să transmitem toate aprecierile noastre colegilor din Raiffeisen Bank şi Alpha Bank, precum şi echipei de avocaţi Dentons, care au lucrat cu profesionalism la această tranzacţie”.

“Ne bucură deschiderea cu succes a Dâmboviţa Mall, precum şi a centrelor comerciale Sepsi, Bârlad şi Prahova, într-o perioadă caracterizată de incertitudinea generată de pandemia COVID-19 în ultimele 24 de luni. Gradul excepţional de închiriere a acestor centre comerciale a reprezentat o garanţie a performanţei lor operaţionale după deschidere, atingând un nivel comparativ cu perioada anterioară pandemiei, ceea nu doar dovedeşte eficienţa strategiei de dezvoltare şi investiţionale a Prime Kapital în Europa Centrală şi de Est, ci şi profitabilitatea acestor centre”, a precizat de Lange.

În acord cu obiectivele de sustenabilitate ale Prime Kapital şi ale partenerului său MAS plc, această nouă finanţare va contribui la susţinerea dezvoltării mai multor noi proiecte verzi, care fac parte din portofoliul proiectelor de dezvoltare din CEE al Prime Kapital.

“Acesta este un proiect important din punct de vedere al valorii şi complexităţii, care susţine planurile de dezvoltare ale Prime Kapital. Mai mult, această finanţare este în linie cu strategia noastră privind proiectele verzi sustenabile, care aduc o adevărată valoare comunităţii şi mediului de afaceri”, a declarat Periklis Voulgaris, Vice Preşedinte Executiv al Alpha Bank.

Raiffeisen Bank S.A. a coordonat finanţarea, care a fost aranjată şi acordată de Raiffeisen Bank S.A., Alpha Bank România S.A., Raiffeisen Bank International AG şi Alpha Bank S.A., Alpha Bank România a acţionat în calitate de agent de facilitate şi agent de garanţii. Echipele de drept bancar şi drept imobiliar din cadrul firmei de avocatură internaţională Dentons au asistat băncile în această tranzacţie.

Alpha Bank România este membră a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare şi financiare din Grecia, fondat în anul 1879 de J.F. Costopoulos. Activităţile internaţionale ale Grupului se extind, pe lângă România, în Marea Britanie, Luxembourg şi Cipru