in

Daniel Chitafes: Vom dezvolta 400 de apartamente, adaptate la noua realitate

Daniel Chitafes,proprietarul firmei ICD Real Estate  pregătește dezvoltarea a 400 de apartamente, în cadrul cărora se va pune accent pe crearea unor zone de lucru, care să poată servi drept birou, pentru a facilita munca de acasă, pe terenuri centrale și ultracentrale între 1.000 mp și 5.000 mp, în care se vor investi circa 30 de milioane de euro.

Domnul Chitafes a construit opt imobile de birouri și rezidențiale în București, fie în zone centrale, fie în proximitate, ICD Real Estate, companie condusă de omul de afaceri.

„Odată cu data de 15 mai, când va fi ridicată starea de urgență, noi suntem pregătiți să revenim la muncă, având pregătite proceduri de protecție atât pentru noi cât și pentru colaboratorii cu care vom intra în contact, cum ar fi: purtarea măștilor pe parcursul întâlnirilor, limitarea numărului de persoane care participă la întâlniri directe și redirecționarea spre videoconferințe când este posibil”, spune Daniel Chitafes, CEO ICD Real Estate.

Cu toate acestea, domnul Chitafes considera ca nu este deloc exclus ca piața imobiliară să fie blocată o perioadă. „Până la o reluare completă a activității, este rezonabil să estimăm că vom asista la un blocaj între trei și șase luni, așadar 2020 este un an compromis din punct de vedere al dezvoltării. Va conta enorm sprijinul pe care statul și băncile îl vor acorda societății și în special antreprenorilor, astfel încât să se creeze masa critică necesară repornirii creșterii economice. Mai presus de toate, va fi însă nevoie de un efort comun al tuturor partenerilor contractuali din orice proiect aflat în derulare, pentru a putea limita efectele negative ale acestei pandemii, stabilind un mod cât mai echitabil de împărțire a pierderilor. De altfel, acest eveniment este – cu privire la multe situații cum sunt închiderea restaurantelor, cafenelelor, centrelor comerciale etc. – un caz de forță majoră, și oricum foarte multe contracte vor trebui renegociate și reechilibrate, pentru a putea ajunge la soluții echitabile și a putea continua progresul. Totuși, consider că este devreme să facem o estimare pertinentă asupra prețurilor de vânzare și închiriere pe segmentul imobiliar, dar vă pot spune cu certitudine că oamenii vor avea nevoie în continuare de spații de locuit, de locuri unde sa muncească și unde să se distreze, deci cu siguranță vom reveni la o tendință pozitivă după această perioadă, însă va fi nevoie de timp”, explică Chitafes.

Chiar și așa, acesta consideră că dacă vorbim despre închirieri rezidențiale, acestea vor continua. Înca dinainte de criză se puteau închiria pe termen scurt apartamente sau case, fără a fi necesară întâlnirea dintre proprietar și chiriaș. Cu ajutorul unui intermediar virtual, cum sunt Booking.com sau Airbnb, selectai casa pe internet și o închiriai fără să te vezi cu proprietarul, accesul făcându-se printr-un cod trimis prin SMS, iar plata fiind procesată de intermediar. Iar serviciul se poate extinde și pentru închirierile pe termen lung.