in

STRABAG, Skanska şi Vinci încep construcţia liniei ferate HS2, de 10 miliarde GBP

Guverul britanic a aprobat, in plina pandemie de coronavirus, startul lucrarilor de constructie a liniei ferate de mare viteza HS2, investitie de 10 miliarde GBP. Proiectul face parte din Crossrail, cu o valoare estimata la 15 miliarde GBP, cel mai mare proiecte de infrastructura din Regat si cea mai mare dezvoltare feroviara din Europa. Constructia antreneaza cele mai mari grupuri de constructii din Europa, precum austriecii de la Strabag, suedezii de la Skanska si francezii de la Vinci.
“Desi prioritatea zero a Guvernului este combaterea pandemiei de coronavirus, nu putem intarzia planurile stabilite pe termen lung de dezvoltare a tarii. HS2 va reprezenta coloana vertebrala a retelei de transport din Marea Britanie, crescand capacitatea de transport si de conectivitate din Regat”, a declarat ministrul desemnat pentru HS2, Andrew Stephenson.
Oficialul britanic a solicitat constructorilor sa ia toate masurile necesare de protectie a echipelor de pe santiere.
Strabag si Skanska vor executa tronsonul sudic, contract de 3,3 miliarde GBP
Un joint venture format din Strabag, Skanska si Costain va executa tronsonul sudic al noii cai ferate, respectiv Loturile S1 si S2, cu o lungime totala de 26 km. Cele trei companii aproape au finalizat etapa de proiectare, design si documentatii si vor incepe in curand lucrarile efective de constructii. Valoarea contractului pentru aceasta sectiune este de 3,3 miliarde GBP (circa 3,8 miliarde euro).
Primul lot (S1) va conecta statiile London Euston si Old Oak Common si include constructia a doua tuneluri cu o lungime de 8,8 km fiecare. Lotul S2 va continua legatura dinspre Old Oak Common spre vest, cu doua tuneluri de 13,7 km fiecare si o sectiune terestra de 2,2 km, care va face legatura cu lotul C1. Aceasta sectiune va include si constructia unui pod. Termenul de finalizare a constructiei este prevazut in anul 2026.
“In ciuda provocarilor unice generate de criza de coronavirus, suntem incantati ca urmatorul pas in realizarea acestui proiect complex de infrastructura a fost facut. Contractul ofera angajatilor nostri un sentiment de securitate in acest mediu incert. Lucrand in baza unui model de contract de colaborare, vom face tot posibilul pentru a finaliza constructia cu succes, la fel ca etapa de proiectare si de pregatire”, a declarat Thomas Birtel, CEO al grupului Strabag.
Constructorul austriac are o cota de 32% in joint venture-ul cu Skanska si Costain.
La randul lor, reprezentantii grupului Skanska spun ca participatia lor la acest proiect este evaluata la circa 1,12 miliarde GBP. “Estimam ca acest contract va crea peste 6.000 de locuri de munca, din care circa 1.500 in cadrul participantilor la joint-venture si circa 4.800 in lantul de aprovizionare”, precizeaza oficiali din cadrul constructorului suedez.