in

Silviu Pop, Colliers: Putem spera la o înviorare rapidă cândva în a doua parte a anului, ceea ce ar însemna că nu ar fi mari efecte asupra chiriilor

Cu toate că Bucureștiul este unul dintre cele mai izolate centre de servicii din Europa de efectele negative ale epidemiei de COVID-19, potrivit consultanților Colliers International,  cifrele sugerează că, în cazul unui scenariu negativ, Capitala ar ajunge să sufere mult mai puțin decât alte piețe de birouri sau își va reveni mai repede ulterior.

Silviu Pop Head of Research in cadrul Colliers International subliniază faptul că situaţia economică a României va depinde foarte mult de cât de profund vor fi afectate statele dezvoltate. De asemenea, expertul declară pentru InvestingInProperty că piața imobiliară locală nu (mai) este printre cele mai scumpe din regiune, dacă ne uităm la randamentele investiționale de acum față de cum erau înaintea crizei precedente.

„Cert este că se va schimba profund atât economia cât și piață imobiliară după această perioadă. Sectorul imobiliar este o simplă oglindă a economiei reale și, cum trăim o perioadă incertă, este foarte dificil de spus ce se va întâmpla. Dacă va avea loc o recesiune, cu siguranță se va simți puternic și pe piața imobiliară, însă nu aș numi situația ca fiind potențial de criză în clipa de față”, susţine Silviu Pop.

Silviu este de părere că cererea este afectată pe termen scurt, dar susține faptul că dacă această situație se va rezolva în termen de câteva luni, este posibil să avem o perioadă mai aglomerată în a doua parte a anului. “În momentul de față, opinia aproape împământenită este că la nivel mondial vom avea o recesiune scurtă urmată de o revenire rapidă și, cum România este o economie deschisă, puternic legată la ciclurile de afaceri din alte țări, atunci putem spera și noi la o înviorare rapidă cândva în a doua parte a anului, ceea ce ar însemna că nu ar fi mari efecte asupra chiriilor”, apreciază Silviu.

Domnia sa menţionează şi faptul că investitorii nu sunt neapărat reticenți în acest moment, dar dacă se va prelungi mult această situație și vom vedea un impact negativ în economie, există posibilitatea ca ei să devină mai precauți.

“În perioada următoare tranzacțiile care nu sunt într-un stadiu foarte avansat nu mai progresează, șantierele pentru clădirile care nu au un grad bun de pre-închiriere merg și ele mai încet.  Dar putem vedea o recesiune în formă de ‘V’ în care pe vremea asta în 2021 mare parte din activitatea economică să își fi revenit la normal, putem să discutăm despre o revenire care să dureze mulți ani. Încă sunt prea multe incertitudini și nici nu prea depinde de noi ca țară ce se întâmplă, ci de cât de profund vor fi afectate statele dezvoltate”.

Silviu susține că în perioada aceasta ne putem da seama cât de eficienți putem fi lucrând de la distanță și ne încurajează să lucrăm mereu cel puțin câteva zile pe săptămână de acasă, pentru a vedea impactul pe care îl are acest aspect asupra muncii noastre. „Opinia câtorva dintre colegii din biroul nostru din București ar fi, însă, că munca de la birou nu poate fi înlocuită pe deplin cu lucratul de la distanță, dar câteva zile pe săptămână ar putea avea un impact benefic în general”, subliniază Silviu.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor. Cu operațiuni în 68 de țari, cei peste 15.000 de specialiști întreprinzatori lucreaza împreuna pentru a oferi consultanța și servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietații pentru chiriași, proprietari și investitori.

În anul 2019, veniturile corporate au fost de peste 3 miliarde de dolari (3,5 miliarde de dolari inclusiv afiliații), cu active gestionate de 33 miliarde de dolari.