in

Licitația pentru clinica Grozovici, anulată pentru “abateri grave de la legislație”

Comisia Naționlă de Strategie și Prognoză a anulat, la data de 31 martie, o licitație pentru construcția clinicii multifuncționale Dr Calistrat Grozovici, primul proiect în regim de parteriat public-privat (PPP) anunțat de Guvernul Dăncilă în domeniul sănătății.

Valoarea totală a investiției, care va fi realizată în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Dr. Matei Balș”, este estimată acum la peste 774 milioane lei, de la 650 milioane de lei conform datelor din caietul de sarcini al licitației anulate. “Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Procedura anulată de autoritatea constractantă în conformitate cu Raportul final al procedurii”, se arată într-un anunț al Comisiei Naționle de Strategie și Prognoză. Durata de execuție este prevăzută la 30 de luni.

Clinica Multifuncțională „Dr. Calistrat Grozovici” Corp A şi Corp B constă în construirea unei clădiri compusă din două corpuri, necesare pentru îndeplinirea cerințelor actuale privind performanța profesională și financiară în sistemul de sănătate, având ca punct focal siguranța pacienților. În total, noua clinică va avea 636 paturi de spitalizare și 5 săli de operație. Cele două corpuri vor avea o arie construită de aproximativ 6.000 metri pătrați şi o arie construită desfăşurată de peste 51.000 metri pătrați, ambele fiind încadrate în clasa de importanţă A. Anterior, autoritățile estiamau că în faza de execuție a lucrării vor fi angajați aproximativ 200 de lucrători care vor înregistra venituri din contribuţii la bugetul de stat de aproximativ 18 milioane lei. Conform estimărilor, în faza de exploatare vor fi create 1.071 noi locuri de muncă din care: 120 cadre superioare (medici) și 951 cadre medii și personal auxiliar. Acestea vor genera, de asemenea, venituri din taxe şi impozite pe salarii de aproximativ 9,9 milioane euro/an.

În luna mai, anul trecut, Comisia Națională de Prognoză și Strategie, care administra proiectul, a anulat licitația pentru construcția, în regim de parteriat public-privat, a clinicii multifuncționale, invocând că “nu a fost depusă nicio ofertă sau au fost depuse oferte care, deși pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate din cauza modului neuniform de abordare a soluțiilor tehnice și/sau financiare”. La prima licitație s-au înscris Ribera Salud Infraestructura (Spania), Interhealth Canada, Kayi Insaat Sanayi ve Ticaret (Turcia) și asocierea dintre Centrul Medical Policlinico di Monza SRL (lider) și Pessina Construzioni (Italia). Ulterior, în toamna anului trecut, Comisia Națională de Prognoză și Strategie a primit trei oferte pentru construcția clinicii. Ofertele au fost depuse de asocierile formate din Ronesans Saglik Yatirim și RMI Ronesans Medikal  Taahhut Inșaat, respectiv IC Ictaș Inșaat Sanayi ve Ticaret și CCN Altyapi Yatirimlari ve Inșaat (Turcia), precum și Interhealth Canada Management Limited (subcontractant Bouygues Romania SRL).