in

Orașul meu, acasă și la birou. Conferință cu bune și cu rele despre București, reportaj de eveniment semnat de Oana Banciu, Business Development Manager Investing in Property

Acestea au fost intrebarile zildei dar si subiectele de dezbatere ale conferintei de Joi, 27 Iunie 2019 de la Radisson Blu, organizata de catre news.ro, partener institutional Guvernul Romaniei prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila. Parteneri eveniment : Sema Parc, Genesis Property, SVN Romania, Ceetrus, Cosmopolis. Parteneri media : Profit.ro, Team Innovation Media, Plurivox.

Evenimentul i-a avut ca speakeri, in prima sesiune pe Cristian Dumitru, organizator, Csilla  Lorincz – Coordonator Birou Departamentul de Dezvoltare Durabila, Guvernul Romaniei, Tatian Diaconu- International Development Leader – Ceetrus, Gabriel Voicu – Director Vanzari si Marketing Cosmopolis, Viorel Mohorea – New Homes Sales Manager-SVN Romania si Stefan Calin Dumitrascu – Arhitect Sef al Municipiului Bucuresti.

Surpriza de inceput a fost scurta prezentare a ghidului “Strategia nationala pentru dezvoltare durabila a Romaniei 2030”, care propune si sustine in centrul atentiei: cetateanul.

Este mai mult decat evident ca Romania are nevoie de o schimbare, mai ales ca ne aflam in perioada marcata de procesul de globalizare iar problemele legate de agravarea mediului se accentueaza.

Dezvoltarea Durabila reprezinta, in contextual romanesc, dorinta realizarii unui echilibru, o sinteza intre aspiratiile cetateanului nascut liber, societatea de care depinde si prin care se defineste si contextual care permite realizarea de sine. “

Romania alaturi de 192 state si-a asumat stabilirea cadrului national pentru sustinerea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila , care include un set de 17 obiective. Planul de actiune global, pe care Romania alege sa il sustina in urmatorii ani, se adreseaza ameliorarii saraciei, combaterii inegalitatii, injustitiei sociale si protejarii plantetei pana in anul 2030. Cei trei piloni prin care Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila se structureaza au fost definiti in Raportul Comisiei Brundtland ( 1987):

  1. Echitatea sociala
  2. Crestere economic
  3. Mediul

Perspectiva Romaniei asupra Dezvoltarii Durabile are la baza strategia care pleaca de la premise ca, dezvoltatea durabila reprezinta un cadru de gandire care, odata insusit de catre cetatean, va ajuta la crearea unei societati mai echitabile , definite prin echilibru si solidaritate. Grija statului fata de cetatean si respectul cetateanului fata de institutii, fata de aproapele sau, de valorile morale si diversitate culturala si etnica vor duce la o societate durabila.

Pe langa accentele puse pe acest ghid, dezvoltarea din ultimii ani a Brasovului a adus in prim-plan printre speaker, proiectul Coresi, despre care Tatian Diaconu, International Development Leader- Ceetrus, doreste sa il dezvolte si mai mult cu ajutorul Primarie, punand bazele unei scoli si chiar unei baze sportive.

A doua sesiune a conferintei i-a avut ca speaker pe Adina Vintan – Expert Dezvoltare urbana si metropolitana / consultant Banca Mondiala, Stefan Calin Dumitrascu- Arhitect Sef  al Municipiului Bucuresti, Radu Puchiu – Co- Founder & CEO H.appyCities, Mike Hapoianu- General Manager – Mindspace Romania.

Se sustine dezvoltarea infrastructurii, spatiile de co-working si un oras cat mai putin poluat, dar pe cand asta ?

Marea problemă a Bucureştiului este lipsa de dialog. Nu dialogăm. Nu am văzut discutând primăria, arhitecţii, consilierii. Problema traficului este un virus,da. Dar îl lăsăm să treacă sau facem ceva pe tema asta?”, a spus  Radu Puchiu.

Aproape o treime, 28%, dintre angajaţi, ar alege ”flexible working” faţă de o creştere a indemnizaţiei de vacanţă. În plus, 83% ar alege un job care ofera flexibilitate faţă de un job clasic, unde te duci, stai 8 ore. Acum câţiva ani, conceptul de co-woking era necunoscut”, a precizat Mike Hapoianu.

Arhitectul şef al Capitalei, Ştefan Călin Dumitraşcu, consideră că provocarea momentului actual este identitatea urbană, care se constituie într-un criteriu decisiv într-o lume globalizată, el urmînd să abordeze acest subiect la eveniment alături de cei prezenţi.