in

PROCEDURA DIVORȚULUI PE CALE NOTARIALĂ RĂMÂNE ÎN VIGOARE

Singurele modalități legale de desfacere a căsătoriei sunt în fața notarului public sau a ofițerului de stare civilă și în fața instanței de judecată. Acestea sunt reglementate de art.374 și art.375 din Codul civil.

Având în vedere:

  • confuzia apărută în spațiul public între divorțul notarial și divorțul la mediator, ca urmare a publicării deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.33 în dosarul nr.2023/1/2019, conform căreia exprimarea de către soți a acordului acestora privind desfacerea căsătoriei în fața unui mediator și încheierea de către aceștia a unui acord de mediere în care consemnează acest acord nu poate avea drept consecință desfacerea căsătoriei prin acordul soților, precum și
  • necesitatea informării corecte și cu bună credință a publicului larg,

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România face următoarele precizări:

Singurele modalități de desfacere a căsătoriei avute în vedere în mod expres de legiuitor sunt cele reglementate de art. 374 și art. 375 din Codul civil: în fața ofițerului stării civile sau notarului public și în fața instanței de judecată.

Indiferent de procedura prin care se realizează (administrativă, notarială sau judiciară), divorțul presupune verificarea consimțământului soților la desfacerea căsătoriei de către o autoritate publică, respectiv de către un funcționar public învestit să îndeplinească un serviciu de interes public, notarii publici făcând parte din această categorie prevăzută de legiuitor.