in

Liderii de business au așteptări de la liderii politici

Comunicat de presă

În an electoral, Romanian Business Leaders prezintă cele 7 teme de interes pentru antreprenorii români.

Ne dorim o țară europeană modernă, cu afaceri prospere, cu o educație de calitate pentru copiii noștri, cu o administrație care să lucreze pentru cetățenii ei, ne dorim să creăm o țară în care românii să își dorească să trăiască. Pentru asta este esențial să înțelegem că fiecare dintre noi are un rol și o contribuție.

Avem oportunități uriașe – Uniunea Europeană, NATO, OCDE, Schengen, PNRR – acestea sunt șansele istorice ale României, pe care nu avem voie să le ratăm. Dar România are probleme economice structurale cu care se confruntă: deficit bugetar mult peste limitele asumate și o datorie publică în continuă creștere, cu o administrație greoaie și un sistem educațional care merge cu frâna de mână trasă.

Suntem conștienți de faptul că noi liderii de business și antreprenorii români vom fi nevoiți să strângem rândurile și să susținem economia. Ni se spune că sistemul de taxare va suferi modificări în viitorul apropiat, iar noi vom fi nevoiți să ne dovedim încă o dată reziliența.

Dar în același timp și noi avem așteptări și cerințe de la partidele politice, care anul acesta se confruntă electoral. Transmitem 7 teme esențiale pentru 2024:

  1. Menținerea parcursului pro-european și pro-atlantic, de la care România nu are voie să se abată;
  2. Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, pe care nu avem voie să o ratăm și care ne va asigura un salt global;
  3. Aderarea completă la Schengen, pentru legarea economiei Românești de economia europeană;
  4. Creșterea competitivității fiscale și nu distrugerea ei pentru a acoperi cheltuieli bugetare nesustenabile;
  5. Creșterea competențelor digitale pentru modernizarea țării;
  6. Finanțarea corespunzătoare a educației, pentru că doar prin educație creștem România;
  7. Implementarea eficientă a PNRR și nu doar irosirea banilor

„Aceste teme ne pot aduce împreună – mediu de afaceri, mediu politic, și societate civilă – ca printr-un efort comun să ridicăm România. Avansăm cu proiecte importante în infrastructură, agricultură, energie, dar în același timp ne punem singuri piedici în calea dezvoltării prin gestionarea ineficientă a oportunității istorice reprezentantă de fondurile PNRR, prin lipsa de predictibilitate și stabilitate a cadrului fiscal și prin inabilitatea de a face un salt important în educație. Avem nevoie să digitalizăm și să modernizăm rapid instituțiile din administrația publică și să îmbunătățim semnificativ relația stat-cetățean-mediu privat. Romanian Business Leaders militează pentru un mediu economic prielnic dezvoltării și susținerii antreprenorialului și inovației, ambele condiții necesare pentru o dezvoltare accelerată a societății românești”, a declarat Marius Ștefan, președinte Romanian Business Leaders.

În perioada următoare vom desfășura o amplă campanie de comunicare a acestor 7 teme în mass-media, social media și în întâlniri directe cu liderii partidelor politice, atât la nivel central, cât și la nivelul fiecărei filiale RBL.

Fundația Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație imparțială, apolitică. RBL este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Românii în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare.

Acestea sunt inițiate și dezvoltate pe bază de voluntariat de cei peste 500 de membri ai comunității RBL din București și cele 6 filiale locale.

Mai multe pe www.rbls.ro