in

Semnăturile unor concluzii și repere de început de an. Care este miza și ce poate fi îmbunătățit?

Analiză sectorială Investing in Property

Fiecare an este considerat crucial la începutul lui, deși puțini aduc schimbări decisive. Din acest punct de vedere, 2023 pare o punte între un 2022 dominat de războiul din Ucraina și un 2024 care stă sub semnul alegerilor. 2024 va fi anul cu cele mai multe alegeri la nivel mondial din ultimii 20. Pe lângă români, care ar putea merge la urne de cinci ori în 2024, americanii își vor alege un nou președinte pe 5 noiembrie, iar Uniunea Europeană va alege un nou parlament cinci luni mai devreme.

Contextul politic va dezvălui, fără îndoială, decizii cu impact dincolo de ciclul electoral curent. Domeniul construcțiilor este, la nivel macro, printre segmentele impactate de fiecare modificare, fie că ne referim la mediul politic sau cel economic.

În ultimul raport realizat de către Colliers, la nivelul Europei Centrale și de Est, piaţa de real estate s-a remarcat anul trecut prin dinamismul segmentului de spații industriale și revenirea cererii de depozite la nivelurile de dinaintea pandemiei, printr-o tendință crescută pentru deschiderea de centre comerciale mari, dar și pentru renovări, modernizări și de fuziuni și achiziții în sectorul de retail. O altă temă pozitivă a anului care s-a încheiat și pe care raportul Colliers o menționează este o îmbunătățire semnificativă pe piața construcțiilor, alimentată de scăderea costurilor de construcție și, implicit, o disponibilitate crescută a dezvoltatorilor pentru noi investiții. De asemenea, Colliers subliniază importanța criteriilor ESG (Environmental, Social, Governance) și trecerea de la a fi considerate „un aspect bine de bifat” la un standard de piață în toate sectoarele din domeniul imobiliar.

Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers
Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers

“Clădirile „verzi” și eficiente sunt în centrul atenției chiriașilor, proprietarilor și investitorilor din toate țările ECE, aceste calificative devenind mult mai mult decât un simplu criteriu de bifat pentru companii și investitori în rapoartele către acționari. Discrepanța dintre clădirile mai vechi și cele moderne și eficiente devine tot mai evidentă într-o serie de aspecte, de la nivelul chiriilor până la atractivitatea pentru chiriași, de la ratele de ocupare până la valoarea proprietății.” completează Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers. Prin urmare, experții Colliers consideră că aceasta reprezintă factorul determinant pentru a stimula modernizarea clădirilor mai vechi, transformându-le în opțiuni viabile. Ar fi de subliniat faptul că această tendință vine într-un moment dificil pe fondul ratelor de dobânda ridicate. Pe de altă parte, a crescut și importanța criteriilor ecologice când vine vorba de finanțare, pentru că băncile nu evaluează doar valoarea clădirii în sine, ci și cât de eficientă și de rezistentă este în viitor.

Vlad Baloșin, Arhitect Fondator METRIK Architecture

În contextul modernizării, ba mai mult, al renovării clădirilor vechi, sub o formă de respect asupra patrimoniului, Vlad Baloșin, Arhitect Fondator METRIK Architecture, se declară convins că “marea majoritate preferă construcțiile istorice celor noi. Că vorbim de beaux-arts, de brâncovenesc sau de art-deco, toate au un „acel ceva”. Cu timpul, am avansat tehnologic, avem clădiri smart, cu amprentă de carbon redusă, dar am uitat să construim clădiri cu personalitate. Ele există și putem să le upgradăm la standardele actuale, păstrându-le identitatea.

Ce este mai „carbon neutral” decât o construție care trăiește sute de ani, care este menținută pentru că este prețuită? Frumosul unei clădiri, cu toate valențele lui, este cel mai „green” atribut al ei.”

Raportat la provocările cu care 2024 se va cofrunta, Vlad Baloșin ne transmite că “Deși situația globală este volatilă, sectorul imobiliar bucureștean este cel mai mult atins de măsurile administrației locale, iar de vină este în primul rând neclaritatea legislației din domeniu. Lucrurile se mișcă în continuare, dar se planifică mai atent. Este clar că avem nevoie de un nou regulament local de urbanism, de un PUG aliniat cu tendințele și nevoile capitalei prezentului. Piața construcțiilor are nevoie de o legislație mai clară și mai putin interpretabilă, astfel încât interacțiunea proiectant – autorități sa fie sănătoasă, mai rapidă și poate mai plăcută. Sunt buni profesioniști de ambele părți ale baricadei și împreună putem îmbunătăți cadrul legal.

Oportunitățile le văd mai ales în zona de patrimoniu. Singurul mod în care putem salva fondul construit bucureștean este investind în el, restaurând cât mai mult și populând zone superbe din oraș, care acum sunt aproape părăsite. Sunt tot mai multe intervenții în inima orașului. Viața revine în centru. Asta nu poate duce decât la o îmbunătățire graduală a vieții în București.”

Lucian Azoiței, CEO Forty Management

Un subiect cu totul epuizat și, în același timp, epuizant, îl reprezintă blocajele impuse. “În general anii electorali nu sunt turbulenți din punct de vedere economic și dacă este nevoie de schimbări, reforme sau modificări majore, acestea se amână pentru anul următor. Având în schimb această abordare a domnului primar general asupra zonei de urbanism, care a dus la blocarea totală a PUZ în București (niciunul nu a fost aprobat în mandatul actualului primar general, indiferent dacă a fost pentru o investiție publică sau privată), aceste elemente vor fi cu siguranță folosite în lupta electorală, însă fără ca acest lucru să aducă vreun plus de valoare pieței construcțiilor. Altfel, piața rămâne stabilă, similară anului trecut, dacă nu apare vreun eveniment major și imprevizibil.”, a declarat Lucian Azoiței, CEO Forty Management.

Alexandru Samoilă, Managing Director Vitalis Consulting

Cooptați în această discuție pe tema provocărilor în anul electoral, Vitalis Consulting, sub numele lui Alexandru Samoilă, Managing Director, ne-a transmis că “2024 va fi probabil marcat de subiectul alegerilor ce vor avea loc anul aceasta. Insist asupra actualei probleme, și anume această schimbare continuă pe plan legislativ. Este o provocare să ții pasul permanent cu toate modificările făcute de pe o zi pe alta, cu intrare în vigoare imediată. Sperăm la mai mult sprijin pentru antreprenori și mai multă stabilizare din punct de vedere al regulilor și legilor.

Schimbarea pe care, cred eu, toată lumea o așteaptă, ar fi sa avem cat mai putine modificari legislative pentru a creste astfel nivelul de predictibilitate pentru investitori. În domeniul construcțiilor, vedem de la an la an creșteri majore a prețului de materiale și servicii. Încercăm astfel, pe cât posibil, să construim fiecare proiect cu o atenție majoră în această direcție.”

Andrei Corobea, Founder EVA Build și Academia Corobea

Despre anumite provocări, dar și oportunități, ne vorbește Andrei Corobea, Founder EVA Build și Academia Corobea: “Pe scurt, consider că principalele provocări ale acestui an vor gravita în jurul presiunii inflaționiste și a creșterii prețului materialelor. Un alt aspect extrem de important este criza forței de muncă. La cele menționate mai sus, se adaugă schimbările climatice, agenda ESG și, nu în ultimul rând, impactul anului electoral – poate genera instabilitate politică, incertitudine legislativă și modificări fiscale impredictibile .”