in

Energie curată – ce trebuie să știe antreprenorii despre acest concept

Material susținut de Stratos Management

În acest moment, aproximativ 75% din emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană provin din producția și utilizarea energiei. Trecerea la surse de energie curată este esențială pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și reprezintă totodată o oportunitate semnificativă pentru dezvoltarea economică.

1. Surse de energie curată

Este important ca fiecare dintre noi să cunoască sursele de energie curată, pentru că ele vor deveni foarte importante în viitor.

Sursele de energie curată includ:

  1. Energia din surse regenerabile offshore, cum ar fi parcurile eoliene flotante, instalațiile de captare a energiei oceanice din valuri și maree, instalațiile fotovoltaice flotante și utilizarea algelor pentru biocombustibili.
  2. Hidrogenul produs din surse regenerabile, care contribuie la decarbonizarea economiei și poate fi utilizat în sectoare diverse precum transporturile, având un efect pozitiv asupra obiectivelor de decarbonizare ale UE.
  3. Energia solară utilizează radiația solară pentru a produce electricitate prin intermediul panourilor solare fotovoltaice sau a colectoarelor solare termice.
  4. Energia eoliană terestră se bazează pe utilizarea vântului pentru a genera electricitate prin intermediul turbinelor eoliene amplasate pe uscat.
  5. Energia hidroelectrică valorizează energia apei curgătoare sau apei în mișcare pentru a acționa turbinele și a genera electricitate.
  6. Energie geotermală exploatează căldura naturală din interiorul Pământului pentru a produce căldură sau electricitate.
  7. Biogazul obținut prin fermentarea materiilor organice, precum deșeurile alimentare sau degradarea biomasei. Biogazul poate fi folosit pentru producerea de căldură sau electricitate.
  8. Energie din valuri și maree exploatează energia mișcării valurilor și fluxului mareei pentru a produce electricitate.
  9. Hidrogen din surse non-regenerabile, ca gazul natural, poate fi considerat o opțiune de tranziție către surse regenerabile.

Industria energiei curate generează sute de miliarde în activitate economică și se preconizează că va continua să crească rapid în anii următori. Astfel, este prevăzută o oportunitate economică uriașă pentru țările care inovează, produc și exportă tehnologii de energie curată.

2. Energie curată – definiție și informații esențiale

Energia curată este cea care nu implică emisii de carbon. Dacă ești antreprenor, probabil știi deja că Uniunea Europeană și-a asumat un angajament ferm de a reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră pentru a atinge neutralitatea climatică până în anul 2050.

În decembrie 2020, Consiliul European a aprobat obiectivul de a diminua emisiile nete ale UE cu cel puțin 55% până în 2030 în comparație cu nivelurile din 1990 – un pas intermediar esențial către realizarea obiectivului pentru 2050.

Uniunea Europeană este în proces de elaborare a mai multor propuneri pentru atingerea acestor obiective:

  • Revizuirea Directivei privind energia din surse regenerabile
  • Revizuirea Directivei privind eficiența energetică
  • Revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor
  • Revizuirea celui de-al treilea pachet privind energia în sectorul gazelor pentru reglementarea piețelor competitive de gaze decarbonizate
  • O nouă propunere de regulament pentru reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic

Statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să dezvolte planuri naționale care să detalieze acțiunile pe care le vor întreprinde pentru a îndeplini obiectivele stabilite la nivelul UE în ceea ce privește energie și climă. De asemenea, trebuie să prezinte rapoarte periodice cu privire la progresele realizate. Aceste obiective includ reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, îmbunătățirea eficienței energetice și consolidarea interconectivității rețelelor electrice. Prima perioadă de raportare acoperă intervalul de timp 2021-2030. Acest lucru afectează orice business din România, inclusiv.

De aceea, este indicat ca antreprenorii să fie pregătiți pentru orice viitoare modificări în ceea ce privește legislația de mediu. Pentru început, fiecare companie ar trebui să treacă printr-un proces esențial în evaluarea modului de conformare cu legislația, așa cum este auditul de mediu. Acesta are rolul de a identifica, evalua și, dacă este necesar, corecta anumite proceduri, tehnologii și abordări prin intermediul unui proces structurat, bine documentat și imparțial. Rezultatul acestui audit devine ulterior un instrument esențial pentru gestionarea aspectelor legate de mediu.

De asemenea, o autorizație de mediu este necesară în cazul afacerilor care care influențează în mod negativ mediul, pentru a limita aceste efecte negative.

Așadar, protejarea mediului înconjurător a devenit un subiecte extrem de important la nivel global, iar fiecare antreprenor mic sau mare trebuie să se alinieze la cerințele viitorului.