in

Trei avantaje ale Auditului de Mediu – Investiție în Sustenabilitate și Eficiență

Protejarea mediului înconjurător este o prioritate a întregii omeniri, mediul de afaceri având un rol foarte important. Diverse activități economice pot afecta într-un mod iremediabil multe componente ale sistemelor ecologice și ale vieții umane. Din această cauză, autoritățile cu rol de protejare a mediului din România au introdus mai multe prevederi prin care organizațiile ce desfășoară activități dăunătoare au obligația de a realiza studii pentru a reduce sau elimina efectele negative asupra naturii.

Un document de bază în acest sens este reprezentat de evaluarea urmărilor activității economice asupra mediului înconjurător. Acest demers presupune, în primul rând, identificarea riscurilor asociate cu activitatea lor și, în al doilea rând, prezentarea unor modalități prin care pot fi abordate în mod corespunzător situațiile în care se produc evenimente nedorite. Organizațiile care au nevoie de un audit de mediu pot apela la Stratos.ro, una dintre firmele de consultanță de renume în domeniul protejării mediului înconjurător.

Iată de ce auditul de mediu este considerat o investiție potrivită pentru sustenabilitate și eficiență:

Atingerea sustenabilității și a unei eficiențe cât mai ridicate este esențială pentru orice activitate, deoarece, prin intermediul acestor două elemente, pot fi valorificate la maxim resursele. Prin realizarea unui audit de mediu pot fi identificate acele măsuri care permit atingerea lor într-un mod facil.

  • Principalul avantaj al auditului de mediu este că, prin cercetarea detaliată a practicilor și procedurilor ce se aplică în cadrul activității normale, pot fi identificate acele situații ipotetice care ar putea dauna mediului înconjurător prin poluarea apei, aerului și solului sau prin consumarea ineficientă a resurselor. Identificarea riscurilor permite elaborarea unor măsuri și strategii care să poată fi folosite cu ușurință și claritate în cazul în care apar situații ce dăunează mediului înconjurător.
  • Obținerea auditului de mediu este obligatorie pentru o serie de activități economice. Atingerea conformității legislative este garanția desfășurării activității fără posibilitatea primirii unor amenzi usturătoare din partea agențiilor statului cu rol de protejare a mediului înconjurător. În anumite cazuri se poate ajunge chiar la suspendarea activității, fie până la rezolvarea situațiilor problematice, fie chiar definitiv. Mai mult decât atât, conformitatea legislativă este o dovadă a responsabilității factorilor de decizie, ceea ce crește reputația firmei în rândul partenerilor de afaceri.
  • Identificarea riscurilor prin intermediul auditului de mediu este o unealtă folositoare pentru a se atinge un grad înalt de eficientă a activității economice. Evaluarea făcută de specialiști poate identifica ușor zonele în care se pot face economii de resurse naturale sau de energie și, în plus, furnizează variante mai puțîn costisitoare, că de exemplu, folosirea energiilor regenerabile (fotovoltaică, eoliană sau geotermală). În cele mai multe cazuri, prin folosirea unor procedee mai eficiente se obțin nu doar beneficii economice, ci și protecția mediului înconjurător.

În concluzie, auditul de mediu este o parte esențială a managementului cu privire la protejarea mediului înconjurător. Identificarea riscurilor și oportunităților duce la obținerea sustenabilității, la o economie de resurse semnificativă și la obținerea unei imagini îmbunătățite în ceea ce privește responsabilitatea ecologică.

Material susținut de Stratos Managment

Sursa: semm.ro