in

Knight Frank vinde cel mai valoros teren din lume

Sursa foto: Unsplash / Vince Gx

Terenul de 15.000 de acri se află la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord. Acesta este nucleul unei zone sălbatice virgine care a provocat dezbateri privind schimbările climatice și este în centrul tensiunilor geopolitice dintre puterile globale care sunt dornice să exploateze resursele naturale din regiunea arctică, trasmite Euronews.

Ultimul teren rămas în proprietate privată din arhipelagul Svalbard din Norvegia, „cu o importanță semnificativă din punct de vedere ecologic, științific și economic”, este scos la vânzare, pentru 300 de milioane de euro.

„Aceasta este o oportunitate unică în viață de a achiziționa terenuri pe una dintre insulele Svalbard, renumite în întreaga lume”, a declarat pentru Euronews Business, Will Matthews, șeful departamentului Farms & Estates din cadrul Knight Frank.

Compania globală de consultanță imobiliară Knight Frank, care comercializează compania care deține 100% din teren, a precizat că este vorba de o „oportunitate unică de mediu, filantropică și de conservare”.

Terenul are o locație strategică și este de interes geopolitic

Concurența geopolitică din regiune între Statele Unite, Rusia și China este tangibilă, au fost intensificate operațiunile militare în regiune de către Rusia. De asemenea, a existat o creștere a transportului maritim comercial prin Arctica. Diminuarea gheții marine, care a fost atribuită schimbărilor climatice, deschide posibilitatea de a exploata mai multe resurse naturale, inclusiv petrol, gaze și depozite minerale în Arctica.

Svalbard are o importanță strategică excepțională, deoarece este „în esență, poarta de acces la Arctica”, se arată în broșură, menționând că locul este ideal pentru a controla navigația și traficul aerian în Oceanul Arctic, de exemplu.

Locație, locație, locație, locație

Svalbard, între Norvegia continentală și Polul Nord, este una dintre cele mai nordice zone locuite din lume.

Aproape 3.000 de persoane trăiesc pe cele nouă insule principale din Svalbard, care are propria universitate (UNIS) și, printre altele, este renumită pentru Svalbard Global Seed Vault.

În trecut, zona depindea în principal de industria cărbunelui, dar în prezent cercetarea, descărcarea de date prin satelit și turismul au devenit, de asemenea, industrii suplimentare importante.

Terenul, numit Søre Fagerfjord, care este scos acum la vânzare are 14.830 de acri (aproximativ 60 de km pătrați), aproape de zece ori mai mare decât Gibraltarul. Acesta se află la Wedel Jarlsberg, în Svalbard de Vest, recunoscut în Tratatul Svalbard, semnat în 1920. Toate celelalte proprietăți din Svalbard sunt deținute sau controlate de Norvegia sau Rusia.

Bloomberg, care a relatat în premieră știrea, a precizat că controversa a izbucnit în 2014, când o altă proprietate privată, care deținea terenuri pentru exploatarea cărbunelui în regiune, a primit o ofertă de la un cumpărător chinez, dar statul norvegian a intervenit pentru a o cumpăra.

De ce acesta este locul potrivit pentru „conservare și filantropie”

Terenul oferit spre vânzare are o suprafață considerabilă de teren care poate fi protejată sau dezvoltată, în funcție de interesele noului proprietar.

La jumătatea distanței dintre coasta de nord a Norvegiei și Polul Nord, în Oceanul Arctic, aproximativ 60% din arhipelag este acoperit de ghețari. Insulele prezintă numeroși munți și fiorduri. Arhipelagul are o climă arctică, deși cu temperaturi semnificativ mai ridicate decât alte zone aflate la aceeași latitudine.

Svalbard este un loc de reproducere pentru multe păsări marine și este casa urșilor polari, a renilor, a vulpii arctice și a anumitor mamifere marine. Arhipelagul are 24 de ore de lumină solară între 20 aprilie și 22 august.

Șapte parcuri naționale și 23 de rezervații naturale acoperă două treimi din arhipelag.

„Aceasta este investiția supremă a pasiunii pentru un UHNWI cu un interes real pentru conservare și pentru asigurarea viitorului acestui peisaj divers.”

Temperaturile din Arctica continuă să crească de trei ori mai mult decât media anuală globală, iar vânzarea are loc în condițiile în care regiunea Svalbard a avut mai puțină mare înghețată, mai multe ploi și temperaturi mai ridicate.

Cine poate cumpăra terenul?

„Vânzătorii vor vinde celui care face cea mai mare ofertă”, a declarat pentru Bloomberg, Per Kyllingstad, un avocat care îi reprezintă pe vânzători.

Singura restricție în ceea ce privește cine poate cumpăra compania privată, care deține proprietatea asupra terenului, este să fie originar dintr-o țară care a ratificat Tratatul Svalbard. Există aproape 50 de astfel de țări pe glob, potrivit Wikipedia, inclusiv Rusia și China.

„În prezent, vorbim cu o colecție de persoane cu averi ultra-înalte din întreaga lume care au fiecare o pasiune pentru conservare și filantropie”, a declarat Will Matthews de la Knight Frank pentru Euronews.

„Lucrăm din greu pentru a găsi următorii custozi ai acestui teren minunat, cu mijloacele necesare pentru a acționa împotriva factorilor de mediu mai largi care sunt în joc, protejând flora și fauna diverse care numesc acești 14.800 de acri de teren acasă.”

Sursa: g4media.ro