in ,

Concept Structure, implicată în proiectul ce a câștigat Anuala de Arhitectură 2023

Proiectul sau, mai bine zis, opera de artă marca arhitectului profesor Radu Teaca, situată pe malul lacului Laguna Albastră a fost premiată în acest an la Anuală de Arhitectură, secțiunea “Arhitectură construită / Arhitectură locuinței individuale”.

Locuința unifamiliala din Corbeanca este rodul echipelor de specialiști, printre care și CONCEPT STRUCTURE, proiectantul structurii de rezistenta.

 

Casa din Corbeanca este alcătuită din două niveluri supraterane şi un subsol parţial.
Structura casei este realizată din lemn lamelar, cu stâlpi distribuiţi perimetral, la un interax egal pe toate laturile, sub formă unei colonade, definind o arhitectură geometrică, raţionalistă, care e în contrast cu formă neregulată a terenului, a ţărmului și a naturii în general. Structura în cazul acestui imobil devine elementul principal al casei, cu un plafon vizibil, lăsat aparent, în cazul ambelor niveluri, compus din grinzi principale, care unesc stâlpii de pe cele patru faţade şi grinzi secundare, de legatură, ţesute când pe o direcţie, când pe cealaltă cu rolul de a rigidiza grinzile principale.

Planșeul din lemn a cărui pardoseală este susţinută de tablă cutată finisată cu panouri de lemn, nu mai este sprijinit de alte elemente verticale la interiorul casei, ci doar de colonadă exterioară.

(Sursă: anuala.ro)

  1. Ce a reprezentat pentru Concept Structure acest proiect?

Prezumăm că a fost un “deliciu”, având în vedere proiectele de anvergură în care sunteți implicați (printre care Extinderea Promenada Mall Bucuresti și Magistrala M6 – retea metrou 1Mai- Otopeni).

Așa cum arată și onorantul premiu oferit în cadrul Anualei de Arhitectură, proiectul reprezintă un omagiu creat, alături de echipa de arhitectură a biroului Radu Teacă, adus acestui material cald care este lemnul.

O structură simplă, clară, curată, dovedindu-se în antiteză dominatoare prin aspectul brutal al șirului de coloane exterioare. 

  1. Un final de an ce se încheie cu un premiu și anumite proiecte finalizate. Ne puteți povesti despre parcursul acestui an?

Menționăm, de asemenea, că, în cadrul aceluiași eveniment, Anuala de Arhitectură 2023 a fost acordat Premiul Special al Juriului pentru rezidentialul Stejarii Collection Residential.

Clientul final, reprezentat prin Țiriac Imobiliare, a desemnat în urmă unui concurs de arhitectură, biroul domnului profesor Radu Teacă, pentru a continua cu faza a doua, Rezidențial Stejarii. 

Biroul de proiectare structurală Concept Structure a asigurat servicii de proiectare, rezistență în toate fazele de proiectare alături de cei mai sus menționați.

Altfel, anul a fost plin de provocări, având în vedere contextul în care ne aflăm, unde blocajele interne sau exerne și-au pus amprenta într-un mod negativ pe zona office și residential.

Ne-am susținut prin proiectele comericale de mari dimensiuni pe care le avem în lucru în diverse faze de proiectare și asistență tehnică din: București, Reșița, Bacău și Iași.

Am fost desemnați proiectanți de structură pentru proiectul Mixed Use, Office Residential din Bacău al grupului Dedeman.

Ne-am consolidat poziția și suntem azi prezenți în mai multe proiecte publice alături de parteneri interni și externi.

Proiectăm azi structuri de rezistență și lucrări de geotehnică – fundații speciale pentru diverse unități spitalicești, infrastructuri portuare și proiecte energie regenerabilă de tip eolian.

Similar cu dezvoltarea rețelei de Metrou din București, linia Tokyo-Otopeni, ne-am alăturat echipei de proiectare din cadrul proiectării rețelei  de metrou M1 din Cluj.

Poate cel mai important aspect, care ne-a surprins, chiar dacă ani de zile am condus o politică deschisă și centrată în acest sens, este că am reușit în sfârșit să încheiem parteneriate pentru proiecte externe alături de dezvoltatori internaționali prezenți și în România. Proiectele vizează Europa de Est , funcționalitate fiind de tip commercial și industrial, inclusiv infrastructură transport, având în vedere experiență similară vastă a Concept Structure.

Interviu acordat: Cristian Năstase, Founding Partner Concept Structure