in , ,

Viziunea BTDConstruct & Ambient este de a merge Dincolo de Detalii

Interviu oferit de către Răzvan Pârvulescu, Head of Business Development în cadrul companiei BTDConstruct & Ambient

BTDConstruct & Ambient este o companie 100% românească, înființată în anul 2013, care activează în domeniul construcțiilor generale. Beneficiind și de o divizie de amenajări interioare, compania are forța de a asigura servicii integrate – de la proiecte de arhitectură și inginerie superioară, Project Management și sisteme sofisticate digitale, până la ultimul specialist implicat în livrarea la termen a proiectelor. Echipa BTDConstruct & Ambient a pornit la drum cu dorința de a construi în jurul unui concept simplu: detaliul ce reconfigurează spațiul. Proiect cu proiect, ideea inițială a devenit sursă care ghidează activitatea companiei și care îi motivează să își depăsească limitele planurilor, gândind soluții creative de realizare.

De la stadiul de schiță până în momentul inaugurării oricărui proiect, viziunea BTDConstruct & Ambient este de a merge Dincolo de Detalii, în beneficiul clienților.

Într-un interviu acordat publicației Investing in Property, Răzvan Pârvulescu, Head of Business Development în cadrul companiei BTDConstruct & Ambient face o trecere în revistă a anului trecut, analizează potențialul de viitor și, împreună cu echipa BTDConstruct & Ambient, construiește prezentul.

Cum a fost anul 2022 pentru BTDConstruct & Ambient?

BTDConstruct & Ambient a înregistrat progrese semnificative în 2022, consolidându-și poziția în industria construcțiilor din România și clasându-se în top 10 Antreprenori Generali în Construcții, conform topului independent realizat de IBCfocus.  În același timp, compania a continuat procesul de transformare digitală, optimizând procesele de lucru și îmbunătățind planificarea etapelor de construcție, fără a afecta calitatea lucrărilor.

În altă ordine de idei, anul 2022 a adus o nouă etapă de evoluție a cifrei de afaceri, o creștere a echipei BTD, precum și 2 proiecte noi în portofoliu. Adăugând și strategia de diversificare a liniilor de business, putem concluziona ca am parcurs un an bun pentru companie.

Care sunt proiectele remarcabile ale BTDConstruct & Ambient?

Compania BTDConstruct & Ambient are un portofoliu impresionant de proiecte rezidențiale, care au contribuit la creșterea sa și la întărirea statutului de antreprenor general, într-o piață extrem de dinamică și nu lipsită de provocări. Echipa noastră a continuat să asigure execuție de calitate, prin soluții personalizate și bazându-se pe tehnologie de ultimă oră, cum ar fi modelarea BIM. În acest moment, avem active 11 proiecte de construcții civile, dintre care amintim: Extensia Mall Promenada, UpSite by Atenor, H Pipera Lake, Liziera de Lac, Dimri Residential, Stejarii II Clubul Rezindențial, Vulcan Residence, etc.

Cum faceți față lipsei muncitorilor calificați? Ce ar trebui să implementăm din alte țări pentru ca lucrurile să fie mai simple din acest punct de vedere?

Pentru a face față lipsei de muncitori calificați avem în vedere formarea și dezvoltarea continuă a angajaților, pentru a le îmbunătăți competențele și abilitățile, extinderea orizonturilor de recrutare, pentru a include candidați din alte țări, parteneriatele cu instituțiile de învățământ, pentru a identifica și a forma tineri talentați.

Dintre măsurile ce pot fi adoptate, menționăm crearea de programe de imigrare mai atractive pentru muncitorii straini și debirocratizarea întregului proces angajare.

Care credeți că este potențialul pieței de construcții din țara noastră?

Piața rezidențială și-a continuat tendința de creștere și anul trecut, chiar dacă a fost unul imprevizibil, atipic și dominat de tensiuni macroeconomice. Conform cifrelor generale din industrie, anul 2022 a fost un an bun pentru majoritatea direcțiilor din zona de construcții, iar în 2023 perspectivele asupra sectorului rămân pozitive. Dacă ne raportăm la București, piața rezidențială primară din țara noastră, remarcăm o scădere semnificativă a autorizațiilor de construire emise pentru noi dezvoltări medii și mari. Deci este foarte probabil ca în următorii ani să asistăm la o creștere a prețurilor mai accentuată în această zonă, tocmai din cauza scăderii ofertei de unități noi. Pe de altă parte, este important de subliniat faptul că dintre capitalele CEE, piața rezidențială bucureșteană este cea mai accesibilă din perspectiva prețului, în condițiile în care decalajele de venituri ale populație s-au diminuat în ultimii ani. De exemplu, prețul mediu al mp. rezidențial nou în Budapesta este de aproximativ 3.400 euro, față de  București unde avem o medie de 1.900 euro, iar venitul mediu anual din țara noastră este cu doar 15% mai mic decât în Ungaria.

Care au fost provocările întâmpinate în anii de pandemie, respectiv în perioada după situația din Ucraina și cum ați reușit să le gestionați?

Pandemia a avut un impact semnificativ asupra domeniului construcțiilor, atât în termeni de întrerupere a activităților de pe șantiere, cât și de reducere a disponibilității forței de muncă și a materiilor prime. Regretabilul conflictul din țara vecină a influențat costurile materialelor de construcții, prin creșteri semnificative la o mare parte din materiile prime și implicit produsele finite. A fost nevoie să ne adaptăm acestor provocări prin măsuri precum implementarea de proceduri de lucru mai riguroase pentru a limita răspândirea virusului pe șantiere, diversificarea surselor de materiale sau echipamente și optimizarea planificării și gestionării proiectelor.

Care sunt planurile companiei BTDConstruct & Ambient pentru 2023?

Obiectivul nostru în perioada următoare este consolidarea poziționării în industrie ca antreprenor general și constructor orientat către calitate și detalii. Avem o echipă puternică de arhitecți, proiectanți și ingineri care utilizează tehnologii noi și care va continua să genereze avantaje competitive, fără a uita, bineînțeles, de atenția la detalii. Planurile de dezvoltare pe anii următori cuprind dezvoltarea unor practici sustenabile și eficiente, care să ne aducă plusvaloare în fața competitorilor.

Vă gândiți să deveniți și dezvoltator pe parcurs?

Luând în considerare expertiza vastă pe care o deținem în segmentul rezidențial, o orientare către dezvoltarea imobiliară ar putea fi facilă pentru BTDConstruct. Cu toate aceastea, ne dorim să rămânem concentrați pe activitățile de antreprenoriat general în domeniul construcțiilor.