in , ,

Mariana Garștea, CEO Sixense România: “Nu am apelat la scurtături. Ne-am făcut mereu profesia cu responsabilitate

Interviu exclusiv acordat publicației Investing in Property

Activează în domeniul care se ocupă cu una dintre prioritățile oricărui proiect de construcții – sănătatea și siguranța structurală – și conduce una dintre cele mai puternice echipe din această industrie. Este vorba despre Mariana Garștea, Director General Sixense România și Președinte al Asociației Profesionale pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală, prima de acest fel din România. Am discutat cu Mariana despre specificul business-ului pe care îl conduce, precum și despre care este mentalitatea care îi poziționează ca una dintre companiile de top din industria construcțiilor, pe nișa de urmărire a comportării construcțiilor în timp.

Sunteți de aproximativ 12 ani pe piața din România, iar în 2022 ați avut o cifră de afaceri de aproximativ 1 milion de euro. Care este „secretul” stabilității și longevității companiei pe care o conduceți?

Nu cred că este niciun secret sau o formulă magică pentru acest drum pe care l-am avut de traversat. Cred că este vorba despre a aduce valoare prin ceea ce facem, ceea ce se întâmplă printr-o combinație de efort continuu pentru a înțelege nevoile clienților noștri, muncă, inovație – pentru că oferim soluții digitale într-un domeniu încă insuficient digitalizat – și cunoaștere foarte bună a domeniului nostru. Pe lângă toate aceste lucruri, ne pasă realmente de sănătatea mediului construit, iar acest lucru s-a văzut în timp: am perseverat, am vorbit despre beneficiile imense ale acestui aspect, am explicat acolo unde a fost nevoie, ne-am comportat ca niște parteneri de cursă lungă. Nu am apelat la scurtături și nu ne-am abătut de la felul în care știm că trebuie realizată profesia noastră: cu multă responsabilitate, conform tuturor standardelor în vigoare și la calitatea pe care ne-o dorim și noi, ca cetățeni ai comunității, de la patrimoniul construit din jurul nostru.

„Ne bazăm pe o echipă, avem un know-how integrat și complex, ceea ce ne permite să răspundem unui set mare de provocări,
de la cele mai mici la cele mai mari”

Cum arată piața de monitorizare structurală și geotehnică în România în acest moment? Cum o percepeți?

Cu siguranță mai dezvoltată și mai diversă decât arăta când a intrat Sixense Group pe piața din România, acum aproape 12 ani. Aici m-aș opri asupra mai multor aspecte. Cu siguranță vedem o conștientizare mai bună din partea clienților – mai ales în domeniul privat. Dezvoltatorii și investitorii mari, cu istoric, sunt foarte atenți la ceea ce presupune urmărirea construcțiilor în timp și protejarea investiției lor. Există oportunități extrem de mari și în categoria de proiecte publice – iar noi avem o expertiză foarte bună în ceea ce privește infrastructura de transport, sportivă, spitalicească etc. –, însă este loc de îmbunătățire atât în ce privește deschiderea față de soluții digitale, cât și în ce privește modul de contractare și utilizare a serviciului de monitorizare structurală și geotehnică.

Dacă mă refer la jucătorii din această piață, cred că ne diferențiem foarte mult de opțiunile existente în acest moment. La fel ca în orice industrie care oferă servicii, consider că există profesioniști și există, din păcate, și o zonă de jucători a căror practică viciază percepția asupra întregii noastre activități. Mult timp monitorizarea structurală și geotehnică a fost considerată doar o modalitate de a vinde niște echipamente, o activitate de bifat, ceva de trecut la „și altele” într-un proiect, or cred că această atitudine dăunează extrem de tare valorii reale pe care o aducem. De aceea, nu aș lăsa loc acestei zone gri, pentru că în ceea ce privește activitatea noastră, nu ai voie să greșești – de cum îți faci treaba depinde sănătatea pe termen lung a unor construcții critice, respectiv siguranța tuturor celor care le folosesc.

„Ne comportăm ca un partener, avem o atitudine proactivă, știm că ceea ce facem presupune reacții rapide
și colaborare,
așa că tratăm lucrurile cu seriozitate și cu o atitudine concentrată
pe găsirea de soluții”

Ce anume, din cum sunteți structurați și așezați ca business, vă permite să oferiți valoare în proiectele în care sunteți implicați, într-un domeniu atât de nișat?

Cum spuneam deja, cred că suntem destul de atipici pentru cum arată piața în acest moment.

În primul rând, suntem specializați în activitatea de urmărire a comportării construcțiilor în timp – suntem nișați, ceea ce ne dă focus și ne face să fim mereu mai buni și mai bine pregătiți. Apoi, îmbinăm expertiza în inginerie cu performanța pe care ne-o oferă tehnologia de ultimă oră. Deci upgradăm felul în care se face astăzi monitorizare structurală și geotehnică, adăugând o componentă digitală importantă și punând la dispoziție soluții digitale, care ne ajută să automatizăm tot procesul. Ne bazăm pe o echipă, avem un know-how integrat și complex, ceea ce ne permite să răspundem unui set mare de provocări, de la cele mai mici la cele mai mari. De asemenea, ne comportăm ca un partener, avem o atitudine proactivă, știm că ceea ce facem presupune reacții rapide și colaborare, așa că tratăm lucrurile cu seriozitate și cu o atitudine concentrată pe găsirea de soluții. Nu în ultimul rând, chiar dacă spuneam că monitorizarea nu este doar despre echipamente, ea se folosește de aceste instrumente, pentru care, datorită grupului din care facem parte, reușim să ținem costurile sub control. Mai mult decât atât, oferim asistență tehnică continuă, pe toată perioada de exploatare. Nu am instalat senzorii în teren și apoi plecăm și nu mai dă nimeni de noi, ci suntem acolo să remediem orice problemă care poate să apară în mod firesc pe durata de viață a unui asset. Înainte de orice, înțelegem că monitorizarea nu se face de dragul monitorizării, ci pentru a face ceva (a lua decizii, a interveni proactiv etc.) pe baza informației obținute. Iar această atitudine o ducem cu noi la toate nivelurile, în modul în care facem business.

„Există oportunități extrem de mari

și în categoria de proiecte publice, iar noi avem o expertiză foarte bună în ceea ce privește infrastructura de transport, sportivă, spitalicească etc.”