in , ,

Mauricio Mesa Gomez, Country Manager CORDIA: “Cele 485 de apartamente ale Parcului20 sunt vândute în proporție de peste 90%”

Mauricio Mesa Gomez, Country Manager, într-un interviu acordat publicației Investing in Property

Cordia este unul dintre cele mai mari grupuri de dezvoltare rezidențială și investiții corporative din regiunea Europei Centrale și de Est, cu un brand puternic și bine cunoscut, prezent pe segmentele mediu și mediu superior ale piețelor din Ungaria, Polonia, România și desfășoară un proiect pilot în Spania. Cordia este de asemenea activă pe piața din Regatul Unit al Marii Britanii, prin BlackswanProperty. Grupul Cordia are o experiență de peste 20 de ani și a câștigat multiple premii internaționale, printre care: „ULI Global Awards for Excellence”, „Best Mixed-Use Project in Europe” International Property Awards, Bloomberg TV, The New York Times, „Best PurposeBuilt Project Worldwide”, acordat de Federația Internațională pentru Real Estate (FIABCI).

Cu ce se diferențiază proiectul Parcului20 față de alte proiecte rezidențiale? De ce aleg cumpărătorii Parcului20?

În prezent, când cele 485 de apartamente din cele două faze ale Parcului20 sunt vândute în proporție de peste 90%, știm exact de ce au ales cumpărătorii proiectul dezvoltat de noi în zona Expoziției din București și, implicit, care sunt factorii săi diferențiatori. Compartimentarea eficientă și variată a apartamentelor (am avut disponibile peste 30 de configurații de apartamente), sistemele smarthome integrate în standard, soluția eficientă energetic a centralelor de bloc montate în cascadă și a încălzirii prin pardoseală, în detrimentul celei cu centrale individuale de apartament, sunt doar câteva dintre elementele care au cântărit greu în decizia de cumpărare a rezidenților. La acestea se adaugă facilitățile pe care le avem în cadrul proiectului, precum stații de încărcare pentru vehiculele electrice, spații de parcare pentru biciclete, o grădină privată pentru uzul exclusiv al locuitorilor din ansamblu și proximitatea față de parcul Herăstrău, care se află la câteva minute de mers cu bicicleta sau trotineta.

Cum este integrat conceptul de regenerare urbană în cadrul proiectului Parcului20?

Regenerarea urbană înseamnă readucerea la viață a unei zone degradate din interiorul unui oraș. Degradarea poate fi atât fizică – clădiri în paragină, cu sau fără valoare istorică și infrastructură deficitară, cât și socială – criminalitate, nesiguranță, dificultăți economice, focare de infecție.

Pe terenul din zona Expoziției pe care astăzi este edificat proiectul rezidențial Parcului20 se aflau, în urmă cu cinci ani, rămășițele unor vechi clădiri industriale. Parcului20 a fost primul proiect rezidențial privat lansat în zonă și a contribuit în mod esențial la dezvoltarea comunității locale. Cordia România a deschis calea dezvoltărilor imobiliare din zonă, în care au fost construite, în ultimii ani, mai multe proiecte rezidențiale și de birouri ce au adus comunității, la rândul lor, mai multe servicii și afaceri locale, precum cafenele, restaurante și cluburi sportive.

Parcului20, un proiect rezidențial cu 485 de apartamente adresate segmentului mediu-superior al pieței rezidențiale, a devenit un reper al zonei, prin arhitectura sa care iese în evidență, prin comunitatea activă și tânără creată de rezidenții care locuiesc în ansamblu și prin îmbunătățirile aduse infrastructurii publice, de pildă parcul din apropiere care a fost reamenajat în parteneriat cu autoritățile locale.

Cum ați simțit piața imobiliară în primul trimestru al anului?

În primul trimestru al anului 2023, segmentul rezidențial a stat sub semnul reajustării, după o perioadă de creștere continuă ce a durat de la finalul anului 2015 și până în ultima parte a lui 2022, cu excepția câtorva luni în perioada lockdown-ului cauzat, în anul 2020, de pandemia de COVID-19.

Într-un context macroeconomic caracterizat de o inflație ajunsă la un nivel record pentru ultimele trei decenii, de 13,8% în 2022, primul trimestru al acestui an a fost, pe segmentul rezidențial din București, unul de scădere, atât din perspectiva prețurilor, care s-au diminuat cu 3,2% față de începutul anului, cât și al vânzărilor, care s-au redus cu 21% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, în condițiile unei creșteri a livrărilor de locuințe noi cu 11% de la an la an.

Această evoluție descendentă, prezentă și pe segmentul creditelor ipotecare noi în lei, este cauzată de situația macroeconomică dificilă din anul 2022, care are efecte negative directe asupra puterii de cumpărare a populației.

„Parcului20 a fost primul proiect rezidențial privat lansat în zonă și a contribuit în mod esențial la dezvoltarea comunității locale”

Cum credeți că vor evolua prețurile și vânzările locuințelor având în vedere inflația ridicată, dobânzile în creștere și contextul internațional?

Pe măsură ce inflația și dobânzile vor scădea, așa cum se întâmplă deja, estimările arătând inflație cu o singură cifră în trimestrul al treilea al acestui an, puterea de cumpărare și accesul la creditare vor crește, iar impactul va fi unul pozitiv asupra vânzărilor de locuințe noi. Deja România a înregistrat o creștere economică de 2,3% în primul trimestru al acestui an, iar Comisia Europeană a îmbunătățit prognoza pentru acest an, când este de așteptat ca Produsul Intern Brut al României să crească cu 3,2%.

„Cordia este dedicată regenerării urbane și îmbunătățirii țesutului urban”

Care sunt planurile companiei Cordia pentru România?

Cordia România dezvoltă proiecte rezidențiale în conformitate cu valorile companiei, axate pe bunăstare, eficiență energetică și dezvoltare comunitară și analizează în prezent terenurile din portofoliul companiei pe care să le dezvolte în continuare, în funcție de evoluția reglementărilor urbanistice. În calitate de membru al Grupului Futureal, Cordia este dedicată regenerării urbane și îmbunătățirii țesutului urban.