in ,

Florin Popescu, Business Unit Director, ROCKWOOL Balkans: România poate fi mult mai ambițioasă în normele privind securitatea la incendiu a construcțiilor

Interviul este realizat de Diana Zuican, Director de Proiect Investing In Property, cu dl Florin Popescu, Business Unit Director, ROCKWOOL Balkans

Am remarcat o schimbare de fond în discursul politic privind PNRR: construcțiile noi trebuie să conducă la creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor de carbon și să ofere siguanță la incendii. Pentru prima dată siguranța la incendiu se strecoară în politicile publice?

Această perspectivă este extraordinară, iar noi salutăm o astfel de decizie îndrăzneață venită din partea Ministerului Dezvoltării. Probabil este legată și de actualizarea normativului privind securitatea la incendiu a construcțiilor. PNRR-ul presupune și dezvoltarea infrastructurii școlare, sanitare, proiecte de incluziune socială, care toate înseamnă sute de creșe, zeci de licee, campusuri universitare sau spitale noi, peste 5.200 de case nZEB pentru tinerii specialiști și multe mii de metri pătrați renovați. Din 2020 avem obligația de a construi nZEB, ceea ce înseamnă consum redus de energie primară, reducerea emisiilor de carbon și creșterea aportului de regenerabile pentru încălzirea sau răcirea locuinței. Din 2022, Comisia Europeană impune planul RePowerEU cu scopul decuplării cât mai grabnice de la sursele de hidrocarburi, punând un accent sporit pe țintele de consum de energie și eficiență energetică. Evident lucrurile devin prioritare, atunci când te arde factura la gaz. Doar că, în România, noi am trăit și alte experiențe – tragedii care au lăsat răni adânci în societate, incendii în care au murit mulți oameni. Într-un singur an au fost 14 incendii în spitale, iar, conform unor declarații făcute de ministrul educației, doar 15% dintre școli au avize la incendii. Deci, problema focului trebuie să devină una prioritară în politicile publice de la noi, alături de eficiența energetică și reducerea emisiilor de carbon.

Tinerii de până în 30 de ani, mai preocupați de siguranța la incendii a clădirilor

Dar subiectul incendiilor nu mai este pe agenda oamenilor. Corect!? Memoria s-a diluat, prioritățile s-au modificat odată cu izbucnirea crizei energetice și a războiului din Ucraina. Oamenii sunt preocupați de prețurile la curent și gaz.

Noi am comandat un studiu de piață independent, derulat în luna iunie, tocmai pentru a lua pulsul oamenilor pe aceste subiecte. Într-adevăr, cea mai mare parte a românilor și-ar termoizola locuința în vederea creșterii eficienței energetice (44%). Aici se regăsesc proprietarii de locuințe individuale, cu o anumită maturitate și informare despre ce înseamnă acest lucru. Dar, pentru 38% dintre respondenți, subiectul siguranței la foc este ”foarte important”, iar alții 47% declară că ”sunt preocupați și vor lua măsuri în viitorul apropiat”. Aici am remarcat un lucru foarte interesant – cel mai mare grad de îngrijorare pe acest subiect se înregistrează în rândul tinerilor de până în 30 de ani. Aceștia sunt viitorii proprietari de locuințe, iar ei gândesc într-un cadru mai amplu, cu proiecție în viitor. Contează factura la curent și gaz, dar prioritară este și protecția împotriva focului.

7 din 10 români și-ar dori să aibă un cuvânt de spus la anveloparea blocului

Este cam dificil să iei măsuri în acest sens atunci când ai locuința într-un bloc de apartamente. Decizia este în mâinile administrației de bloc sau a primăriei.

Este o realitate din piață care se reflectă foarte bine și în volumul vânzărilor noastre. Acolo unde oamenii pot să decidă individual, ei aleg vata bazaltică pentru sistemele de termoizolare a caselor. Pe segmentul construcțiilor noi, stăm foarte bine pe proiectele rezidențiale care își propun din start să ridice edificii cu materiale sustenabile, care doresc să le ofere viitorilor locatari certificate de case verzi.Dar atunci când este vorba despre anveloparea blocurilor, decizia nu le aparține beneficiarilor, din păcate. Studiul de piață arată că, dintre oamenii care locuiesc la bloc, circa 71% consideră că ar trebui să aibă un cuvânt de spus la alegerea materialelor cu care se anvelopează blocul, iar 1 din 2 români ar alege soluții de termoizolare cu vată minerală dacă ar avea această posibilitate.

Adevărul este că oamenii chiar au acest drept, ei pot solicita decidenților – administrațiilor de bloc, primăriilor – o anvelopare a blocului cu materiale sustenabile, durabile. Doar trebuie informați în acest sens.

Ați lansat o campanie de informare cu privire la siguranța la incendii. Cui vă adresați?

Noi ne adresăm publicului larg, într-o campanie de conștientizareși informare despre faptul că eficiența energetică este primordială, dar la fel de importantă este protejarea vieților și a bunurilor oamenilor. Iar, cu produsele din vată bazaltică ROCKWOOL, oamenii obțin acest avantaj: facturi mici la întreținere și protecție maximă.

1 din 2 români ar prefera norme mai stricte pentru creșterea siguranței la incendii

Considerați că este necesară o reglementare mai severă în domeniul securității la incendii în clădiri?

În studiul independent comandat de noi, cei mai mulți dintre români menționează că își doresc reglementări mai stricte privind siguranța la foc (49%) și protecția la cutremure (34%) în cazul schimbării normelor în construcții. În rândul tinerilor sub 30 ani, procentul celor care ar prefera înăsprirea normelor privind incendiile în construcții este mai mare (53%).

Ar trebui să fie un subiect de reflecție pentru toată lumea: autorități, industrie, dezvoltatori, beneficiari. În luna mai, Scoția a reglementat prin lege utilizarea materialelor incombustibile pe fațadele clădirilor. Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord au implementat aceste norme un an mai devreme, dar noutatea absolută este că în Scoția înălțimea clădirilor, pe care este obligatorie utilizarea materialelor incombustibile pe fațade, este de 11 metri, pe când restul statelor din Regatul Unit au impus înălțimea de 18 metri.

Considerăm că România poate fi mult mai ambițioasă atunci când este vorba despre securitatea la incendiu a construcțiilor. Nu doar clădirile înalte, de peste 28 de metri, și cele foarte înalte trebuie să fie sigure la incendiu, așa cum este stipulat în propunerea de normativ de la noi. Oamenii au nevoie de această siguranță și într-o clădire mai joasă, la birou sau acasă. Iar când vorbim despre școli și spitale, aici securitatea la incendiu ar trebui să fie cerința esențială care stă deasupra tuturor celorlalte, având în vedere incidența cazurilor din ultimii ani. Din punctul nostru de vedere, în orice unitate spitalicească sau de învățământ, materialul termoizolator folosit pentru realizarea termosistemelor trebuie să fie incombustibil, indiferent de înălțimea clădirii. Întotdeauna am spus că eficiența energetică, decarbonarea și alte subiecte privind schimbările climatice trebuie să meargă mână în mână cu siguranța la incendiu. O clădire care arde nu este sustenabilă!