in ,

Previziuni pentru piața imobiliară în 2022. Care sunt recomandările experților pentru cei care vor să achiziționeze un apartament anul acesta

Piața imobiliară din România a avut o creștere spectaculoasă în ultimii ani, remarcându-se prin stabilitate și adaptabilitate în contextul diferitelor schimbări. În 2021, cererea de proprietăți rezidențiale a crescut cu 31% față de anul precedent, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Ritmul crescut al achizițiilor în raport cu oferta scăzută, precum și creșterea prețurilor la materialele de construcție și emiterea unui număr redus de autorizații de construire reprezintă factori-cheie ai anului trecut, care vor influența piața imobiliară de anul acesta. În cele ce urmează, vă invităm să analizăm dinamica pieței imobiliare în 2021, pentru a putea trasa ulterior previziunile acestui an.

Cerere mai mare decât oferta

În ciuda incertitudinilor economice provocate de pandemie, numărul românilor care și-au achiziționat o locuință nouă a continuat să crească. Oferta, pe de altă parte, a înregistrat un minim istoric: doar 6.200 de apartamente noi au fost scoase la vânzare pentru prima oară în 2021.

Presiunea asupra persoanelor care caută o locuință a crescut, având în vedere cererea tot mai mare. Anul trecut, au fost finalizate doar 50.000 de locuințe, un număr care nu acoperă cererea din piață. În ultimii 3 ani, observ o încetinire a ritmului construcțiilor pe segmentul rezidențial”, a declarat Doru Niță, fondator al platformei de evaluare a proprietăților rezidenţiale din România, ValorEasy.

În 2022 construcțiile noi vor fi în continuare preferate de cumpărători, însă aceștia se pot aștepta la creșteri ale prețurilor pentru locuințele care vor fi finalizate în următorii 2 ani. De asemenea, dobânda la creditele ipotecare va crește progresiv, iar accesibilitatea locuințelor prin credit va scădea.

Predicțiile pentru 2022 arată că persoanele aflate la prima achiziție vor fi primele afectate de măririle de prețuri de anul acesta sau de condițiile oferite de bănci pentru accesarea unor credite. Le recomand acestora să se îndrepte spre acele ansambluri rezidențiale care sunt dedicate unor comunități tinere, pentru a descoperi promoțiile acestora. Spre exemplu, proiectul pe care îl reprezint, Aqua City, a decis înghețarea prețurilor până în luna mai a acestui an. Ne dorim să consolidăm comunitatea care se va forma aici, în sectorul 6, la doar câteva sute de metri de Lacul Morii. De aceea, gândim aceste tipuri de beneficii pentru tinerii care își doresc să se alăture acestei comunități”, a declarat Adrian Rus, owner RE/MAX Action.

Autorizații de construire mai puține

O analiză Kiwi Finance plasează Bucureştiul printre cele mai accesibile oraşe din România pentru achiziția unei locuințe raportat la puterea de cumpărare, cu un preț mediu/mp de 1.486 euro în 2021. În marile oraşe din România se acordă foarte greu autorizațiile de construire şi acest lucru va influenţa dinamica cererii şi a ofertei imobiliare în 2022. Este și cazul Capitalei, unde s-au emis cele mai puține autorizații de construire din ultimii ani. Pe lângă autorizațiile de construire, lipsa forței de muncă își va pune amprenta pe piața imobiliară și va influența de asemenea dinamica acestui sector. Specialiștii în imobliare recomandă clienților să se orienteze spre acele ansambluri imobiliare care au obținut deja autorizațiile și care lucrează în acest moment la definivarea proiectelor începute.

Observ tendința clienților de a alege proiecte rezidențiale care au obținut deja autorizațiile de construire. Este și cazul proiectului Aqua City, autorizat pentru toate fazele proiectului. Acesta este și recomandarea mea pentru clienți: să aleagă proiecte rezidențiale autorizate pentru a evita eventuale blocaje”, a declarat Adrian Rus.

TVA 5% pentru locuințe în 2022

Reducerea cotei de TVA de la 19 la 5% reprezintă o măsură luată de autorități pentru a stimula piața imobiliară rezidențială și un moment mult așteptat de clienți, care vor plăti mai puțin pentru apartamentele noi. Astfel, anul acesta cumpărătorii vor beneficia de 5% pentru achiziția locuințelor de până în 141.000 de euro care au o suprafață utilă care nu depășește 120 mp. Locurile de parcare beneficiază și ele de aceeași măsură de reducerea a TVA-ului.