in ,

Euro Tower devine prima clădire Net Zero Carbon din România

Clădirea de birouri Euro Tower devine prima clădire Net Zero Carbon din România, după ce, în 2009, a fost şi prima clădire certificată ca fiind verde în ţara noastră. Euro Tower a atins pragul de neutralitate a emisiilor de CO2 în anii 2019 şi 2020, conform unui studiu realizat de BuildGreen, pentru evaluarea gradului de emisii CO2 în perioada menţionată. Cascade Group, dezvoltatorul Euro Tower, a demarat un amplu proces de neutralizare pe termen lung a tuturor emisiilor de CO2 şi estimează atingerea nivelului de neutralitate pentru Euro Tower şi în 2021.

Strategia de decarbonizare a fost realizată şi implementată sub coordonarea BuildGreen, lider al pieţei de certificare şi consiliere a dezvoltărilor sustenabile din Europa Centrală şi de Est.

Decarbonizarea amprentei de carbon a unei clădiri presupune folosirea tuturor materialelor şi tehnologiilor capabile să asigure eficienţa energetică şi minimizarea emisiilor de CO2, implementarea celor mai eficiente soluţii pentru construirea şi operarea clădirii, precum şi offset-ul emisiilor de CO2 imposibil de eliminat sau de controlat în cadrul procesului de dezvoltare imobiliară (d.ex. generate de chiriaşi prin activitatea normală a acestora, emisiile generate de alimentarea cu apă şi canalizarea).

Ca un factor diferenţiator pentru Euro Tower, în cadrul procesului de decarbonizare, offseting-ul a inclus, pe lângă amprenta de carbon a clădirii, şi emisiile de dioxid de carbon generate de chiriaşi, ceea ce reprezintă un beneficiu direct pentru aceştia.

Toate emisiile de CO2 sunt calculate şi compensate pentru a atinge toate cele 3 scopuri conform protocolului GHG (Greenhouse Gas Protocol), în condiţiile în care, la nivel global, majoritatea companiilor au în vedere în primul rând scopurile 1 şi 2, cel de-al 3-lea reprezentând cea mai mare provocare a momentului în strategiile de decarbonizare (emisiile de CO2 care provin de la furnizori de materiale sau servicii, ori alte surse greu de controlat).

Euro Tower este una dintre clădirile de birouri reper pentru dezvoltările de clasa A din Bucureşti. Dezvoltata de Cascade Group în 2010, Euro Tower este amplasată la intersecţia străzii Barbu Văcărescu cu bulevardul Lacul Tei, în imediata apropiere a staţiei de metrou Ştefan cel Mare şi Parcul Circului. Are o suprafaţă totală de 18.000 m2 structurată pe 18 etaje şi 5 niveluri subterane, care includ 200 locuri de parcare. În 2009, Euro Tower a obţinut certificarea BREEAM Very Good, fiind astfel prima clădire din România certificată ca fiind “verde” conform standardelor globale de dezvoltare sustenabilă.

“Suntem bucuroşi şi onoraţi să luăm din nou parte din povestea Euro Tower, într-un moment emblematic nu doar pentru clădire, ci pentru întreaga piaţă imobiliară din România, prin confirmarea primei clădiri care atinge stadiul Net Zero privind emisiile de dioxid de carbon. La nivel global, piaţa imobiliară parcurge o etapă istorică ce va duce la schimbarea completă a practicilor de dezvoltare, având sustenabilitatea ca pilon central, iar neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon este elementul cheie al momentului” – susţine Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen, cel care coordonează strategia de decarbonizare pentru Cascade Group.

În paralel cu strategia de decarbonizare a amprentei de carbon, Euro Tower desfăşoară şi un amplu proces de monitorizare conform metodologiei LEED v4.1 O+M Existing Buildings şi LEED Zero Carbon – estimat a fi obţinut în anul 2022.

LEED Zero Carbon este instrumentul principal pentru evaluarea şi asigurarea îndeplinirii tuturor normelor şi practicilor de dezvoltare sustenabilă pentru neutralizarea emisiilor de CO2 pe toată durata de viaţă a clădirilor – de la faza de concept, până la construcţie şi operare.

“Sustenabilitatea reprezintă o prioritate în toate proiectele derulate de Cascade Group, iar Euro Tower a fost încă de la început, proiectată pentru a obţine certificarea BREEAM, marcând o schimbare completă de mindset şi de practică imobiliară la momentul respectiv.

Pentru companiile din clădirea noastră – fie naţionale sau multinaţionale -, atingerea pragului Net Zero reprezintă un avantaj relevant în contextul actual. Acţionarii chiriaşilor noştri şi societatea în general cer această schimbare, pe care noi, dezvoltatorii imobiliari, ca factori-cheie în strategia globală de sustenabilitate, trebuie să o realizăm.

Punem accent pe eficienţa energetică prin folosirea celor mai avansate tehnologii şi a consumului de electricitate bazat 100% pe energie regenerabilă, precum şi pe buna operare a clădirii pentru a respecta standardele de sustenabilitate, Euro Tower continuă să se menţină în topul clădirilor verzi din România. Suntem cu toţii răspunzători pentru utilizarea eficientă şi protejarea mediului înconjurător, iar reducerea emisiilor de CO2 nu trebuie să fie doar o ţintă impusă în cadrul Green Deal, ci o prioritate pentru toţi”, declară reprezentanţii Cascade Group.

BuildGreen a asistat clientul de la bun început, oferind consultanţă şi servicii de evaluare în linie cu cerinţele BREEAM şi LEED, sfaturi pentru proiectare şi achiziţii durabile, precum şi pentru definirea strategiei de decarbonizare pe termen lung. Răzvan Nica, fondatorul BuildGreen, este şi auditorul care a gestionat certificarea Euro Tower, ca prima clădire verde din România.

Cu o istorie de peste 10 ani în domeniul dezvoltării sustenabile, BuildGreen activează în peste 17 ţări europene şi a fost implicată, per total, în certificarea a peste 200 proiecte imobiliare, cu o suprafaţă cumulată de peste 5 milioane m2 şi o investiţie totală de euro8 miliarde. Răzvan Nica, fondatorul şi directorul general al companiei, este primul auditor BREEAM International Quality Auditor din afara Marii Britanii, poziţie din care supervizează procese de certificare de pe întregul mapamond.