in ,

Normele nZEB in domeniul construcțiilor schimbă comportamentul cumpărătorilor de locuințe noi: aceștia apelează la experți pentru verificări suplimentare și caută mai multe facilități și inovație

Comportamentul cumpărătorilor de locuințe s-a modificat semnificativ în ultimii doi ani, mai ales pe fondul obligativității implementării normelor nZEB în domeniul construcțiilor, inclusiv cele rezidențiale, deciziile de cumpărăre fiind determinate în tot mai multe cazuri de existența soluțiilor sustenabile utilizate la construcția de proiecte, arată un sondaj realizat în rândul mai multor dezvoltatori rezidențiali.

Vlas Veaceslav, CEO Ecovillas Company: “Cea mai mare provocare în dezvoltările imobiliare ale companiei a fost să educăm publicul. Am intrat pe o piață imatură și neinformată, unde prețul dicta achizițiile de locuințe. Lucrurile s-au schimbat radical în ultimii 2 ani, iar viitorul în materie de construcții va arăta cu totul diferit în anii următori”.

Dezvoltatorii subliniază faptul că se observă o dorință tot mai mare a celor care își caută o nouă casă de a afla informații detaliate despre construcția proiectului, detalii tehnice, despre garanții, aspecte care în urmă cu 5 ani nu existau pe lista de criterii de selecție a unei case.

Astfel, anul acesta au apărut clienți care au apelat chiar la firme specializate și au venit să facă o inspecție tehnică a apartamentului pe care urmau să îl achiziționeze.

Potrivit normelor nZEB, clădirile noi, pentru care recepția la terminarea lucrărilor se efectuează în baza autorizației de construire emise începând cu 31 decembrie 21, vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.

Acest lucru a fost impus având în vedere că la nivel național, consumul de energie în sectorul locuințelor și al celorlalte sectoare imobiliare (birouri, spații comerciale și alte clădiri nerezidențiale) reprezintă împreună 45% din consumul total de energie.

Vlas Veaceslav, CEO Ecovillas Company: „În anul 2016 am finalizat primul proiect de case cu pompe de căldură geotermică, iar timp de doi ani am comunicat continuu clienților despre importanța și viitorul acestor sisteme, explicând mereu principiul de funcționare și rentabilitate în ani. Succesul a venit odată cu vânzarea tuturor caselor și creșterea valorii caselor la scurt timp cu peste 35%”.

Casele construite la standard de casă pasivă conservă căldura, având un sistem de izolare foarte bun, astfel că dacă iarna se întrerupe curentul casa nu se va răci imediat, fiind o locuință cu sistem inert, astfel, casa se poate menține caldă câteva ore. În plus, apa caldă este stocată într-un puffer de cel puțin 180 de litri, fiind mereu menținută la o temperatură de 60 de grade, deci este foarte puțin probabil să se răcească pe parcursul a câteva ore. Practic, acest sistem este chiar mai eficient și mai sigur decât cel convențional.

În acest context, evoluția cumpărătorului este evidentă față de acum 5 ani, fiecare client care vine acum la vizionare este mult mai informat, are toate detaliile despre proiect colectate deja de pe internet și pune foarte multe întrebări.

Se observă o dorință tot mai mare a celor care își caută o casa nouă de a afla informații detaliate despre construcția proiectului, detalii tehnice, despre garanții, lucruri care în urmă cu 5 ani nu erau atât de importante.

Mai mult decât atât, clienții au început să înțeleagă că locuințele care respectă normele nZEB sunt benefice și pentru mediu, prin reducerea poluarii, fiecare proprietar contribuind astfel la lupta împotriva schimbărilor climatice.

Dar și celelalte facilități care permit un mod de viață sustenabil au urcat pe lista criteriilor de selecție a unei locuințe, precum sisteme de colectare selectivă, stații de încărcare pentru mașini electrice etc.

Reprezentantul Imoteca: „Este evidentă schimbarea percepției oamenilor vizavi de mediu și implicit vizavi de facilitătile pe care le oferă un proiect de locuințe. Aceștia sunt foarte atenți la materialele utilizate la construcție, la eficiența energetică a clădirii, dar din ce în ce mai mulți clienți nu concep să se mute într-un proiect în care nu există sistem de colectare selectivă a deșeurilor sau care nu oferă stații de încărcare pentru mașini electrice. Lipsa acestor tipuri de facilităti, aduce cu sine o scădere a valorii proiectului”.

Reprezentanții EDEN CAPITAL DEVELOPMENT, cu un portofoliu de aproape 4.000 de locuințe premium în București, precum Cortina Academy, Cortina North și Cortina Residence, subliniază disponibilitatea cumpărătorilor de a plăti mai mult pentru o casă realizată cu materiale de calitate, sustenabile și care le oferă atât confort, cât și costuri mai mici de întreținere.

Reprezentantul EDEN CAPITAL DEVELOPMENT:„Am putut observa în anii de când suntem prezenți pe piața rezidențială o evoluție continuă a comportamentului cumpărătorilor de locuințe. Am trecut treptat de la o piață în care prețul dicta orice decizie de cumpărare la o creștere în importanță a zonei în care se afla locuința respectivă, iar acum pe prim plan sunt puse facilitățile oferite de proiect, experiența pe care dezvoltatorul o are pe piață și din ce în ce mai mult, calitatea construcției, materialele utilizate, costurile de întreținere, impactul asupra mediului. Piața este în plin proces de maturizare, iar odată cu ea vedem o maturizare și o sofisticare a clienților”.

Chiar dacă implică investitiții mai mari, locuințele cu consum redus de enegie vor câștiga teren, în detrimentul celor construite standard

Dezvoltatorii consideră că vom fi martorii unei competiții din ce în ce mai mare pe piață, care se află încă la început, în condițiile în care cererea este în creștere, iar tot mai mulți cumpărători sunt tot mai pregătiți să investească în locuințe de acest gen. Astfel, proiectele care se vor alinia acestor standarde vor avea de câștigat.

Legat de costuri, de exemplu, un sistem de încălzire, răcire cu pompă de căldură cu tot cu montaj, foraje, poate ajunge și la 200.000 de euro investiție pentru un bloc. De asemenea, izolarea foarte bună a clădirilor pentru un consum redus de energie generează costuri mai mari în execuție: vorbim de izolație de ultimă generație cu spumă poliuretanică, tâmplărie cu un coeficient ridicat de izolare, termoizolare și hidroizolație mai bună a teraselor, toate acestea reprezintând cheltuieli mai mari pentru orice dezvoltator.