in ,

INTERVIU Mariana Garștea, CEO Sixense România: „Fără digitalizarea procesului de asset management, sabotăm atât investiția, cât și sănătatea clădirii”

Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief

Se termină un proiect de construcții atunci când se încheie perioada de execuție? Deloc. De-abia atunci începe poate etapa cea mai importantă, în care proiectul sau clădirea respectivă trebuie să se dovedească performantă, funcțională și să rămână în bune condiții pentru cât mai mult timp.

Am vorbit despre cum arată un proces de asset management eficient, ce presupune digitalizarea acestuia, care este gândirea care ar trebui să guverneze etapa de exploatare a oricărui proiect de construcții – cu Mariana Garștea, CEO Sixense România, specialist în monitorizare structurală și geotehnică & în soluții pentru transformarea digitală a infrastructurii.

Compania pe care o conduce are misiunea să optimizeze și să prelungească durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale de cel mai înalt nivel, fiind în strânsă legătură cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții. Sixense România este parte din grupul francez cu același nume, lider mondial în domeniu, și este prezentă pe piața locală de peste 10 ani. Iată ce ne-a explicat în continuare Directorul general Sixense România.

Vorbiți deseori despre preocuparea pe care ar trebui să o avem nu doar pentru etapa de execuție, ci și pentru cea de exploatare. De ce vi se pare atât de important să existe de la început o strategie pentru exploatarea oricărui proiect de construcții și în ce ar consta ea de fapt?

În contextul în care presiunea pe funcționalitatea asset-urilor crește, în contextul în care infrastructura existenta, in mare parte, își atinge deja durata de viață pentru care a fost construită, în contextul în care în toate industriile – începând cu cea de construcții – se cere tot mai puternic eficientizarea resurselor și a bugetelor alocate, nevoia unei strategii de asset management, inițiată încă din faza de fezabilitate, este tot mai vizibilă.

Mai mult decât atât, orice proiect de construcții ar trebui să fie făcut cu un gând important în minte: să dureze cât mai mult, să aibă o perioadă de exploatare optimă, să fie în picioare și peste zeci de ani, să aducă beneficii atât utilizatorilor direcți, cât și investitorilor în felul acesta.

De aceea, este esențial să vedem mai departe de perioada de execuție. Sigur, este minunat că se construiește, că tăiem panglica pentru inaugurarea multor proiecte noi, însă este la fel de important cum anume este întreținut tot ceea ce înseamnă patrimoniu construit. Ce facem pe termen lung pentru a-i asigura sănătatea structurală, pentru a nu vedea clădiri lăsate în paragină, pentru a nu sabota propria investiție lăsând clădirea neprotejată în fața trecerii timpului sau a tuturor riscurilor care o pot amenința? Despre asta este o strategie corectă pentru exploatarea proiectelor de construcții.

Din experiența dvs., ce îi lipsește astăzi procesului de asset management, pentru a fi mai eficient și pentru a aduce cu adevărat valoare pe termen lung?

Pentru a aduce valoare, este nevoie să pornim chiar de la fundamentul a ceea ce presupune procesul de asset management: de la nevoia de a interveni proactiv, de la a ne întreba ce anume putem face astăzi pentru a avea o clădire complet funcțională și mâine. Această gândire pe termen lung lipsește cel mai frecvent.

De la ea pornesc multe decizii care pot să pară mici, însă răspunsul la ele și acționarea pe baza informațiilor pe care un proces bun de asset management le oferă – reprezintă de fapt 80% din bugetul anual dedicat întreținerii unei clădiri. Conform datelor oficiale din mai multe rapoarte, un asset management bun reușește să reducă cu 20% până la 30% din costurile alocate mentenanței și întreținerii unui proiect de construcții, raportat la toată durata de viață a acestuia.

Apoi, ce mai lipsește în această etapă este digitalizarea procesului de asset management. Vorbim astăzi despre soluții digitale extrem de eficiente, foarte la îndemâna noastră, care, la un simplu click, ne pot furniza date concrete, transparente și de încredere. Clădirile pot fi monitorizate foarte simplu și eficient, cu o multitudine de avantaje pe care le aduce integrarea tehnologiei: alerte în timp real, avertizarea din timp asupra riscurilor cele mai importante, planificarea si prioritizarea operațiunilor de mentenanță și reparații etc. Toate acestea se traduc în economisirea de timp și resurse în cele din urmă.

Ce înțelegem printr-un asset management bine făcut? Cum ar trebui să se uite investitorii și proprietarii de asset-uri la acesta?

În primul rând, cred că este important să tratăm cu o mult mai mare seriozitate această etapă de viață a unei clădiri. Iar aici mă aștept ca investitorii și proprietarii de clădiri să fie direct interesați de menținerea sănătății pe termen lung a construcției lor, de soluțiile existente în acest sens și de modalitățile cele mai potrivite pentru obiectivele și bugetele lor. Mai ales că avem cu toții o înțelegere destul de bună asupra a ceea ce înseamnă un proiect a cărui siguranță și calitate NU sunt puse pe primul loc (iar asta se vede mai devreme sau mai târziu). Nu doar bugetele au de suferit, ci, din păcate, consecințele pot fi mult mai grave când construcțiile cedează – pierderile umane sunt irecuperabile.

Cred însă că este nevoie de implicare și un angajament mai ferm atunci când vorbim despre asset management. Asta ne-am dori să vedem mai mult din partea tuturor actorilor direct interesați de sănătatea clădirilor lor.

Ca în orice alte industrii, și în procesul de asset management a pătruns o componentă digitală semnificativă. Cum arată și cum funcționează instrumentele de monitorizare pentru proiecte aflate în exploatare? Dați-ne un exemplu. 

Așa este. Beyond Asset este o soluție dezvoltată de Sixense și pe care o propunem clienților în acest sens. Ce reprezintă? Un instrument digital extrem de important, care contribuie la optimizarea tuturor operațiunilor din etapa de exploatare. Cu ajutorul Beyond Asset, planifici și optimizezi costurile de întreținere ale proiectului, ai acces la date pe baza cărora iei decizii informate, știi în orice moment starea proiectului tău, securizezi toate datele esențiale despre proiect și, nu în ultimul rând, te asiguri că toate operațiunile legate de întreținerea clădirii sau infrastructurii sunt performante și eficiente.

Altfel spus, activele sunt gestionate digital, iar soluțiile integrate sunt atât de avansate încât putem crea replica digitală a activului (clădire, pod, tunel etc.), pe care să vezi în timp real orice modificări care pot afecta sănătatea ei.

Pare science-fiction sau foarte îndepărtat? Deloc. Vă asigur că Sixense aplică deja aceste soluții cu succes pe extrem de multe proiecte, iar despre ceea ce se întâmplă deja la nivel international nici nu mai vorbim. Pentru alte țări, acesta este un standard, nicidecum o realitate excepțională.

Avem soluții si know-how demonstrat, e nevoie doar de conștientizarea beneficiilor implementării acestora pe termen lung de către marii proprietari și gestionari.