in , , ,

P3 – Eficiența energetică, de la trend la necesitate

Eficiența energetică și reducerea amprentei de carbon s-au transformat din trend în necesitate pentru toate sectoarele industriale, acestea fiind două elemente cheie pentru dezvoltarea sustenabilă a unei companii.

În linie cu majoritatea sectoarelor industriale – în special cel de producție, și pe segmentul spațiilor de depozitare vedem din ce în ce mai multe schimbări. Nu vorbim aici doar despre evoluția comerțului electronic sau schimbările din comportamentul de consum, despre pandemie ori efectele sale pe termen scurt, mediu sau lung, ci și despre eforturile pe care dezvoltatorii și proprietarii de parcuri logistice, precum și toți jucătorii din domeniile conexe le depun pentru a atinge acea stare de echilibru între eficiența energetică, utilizarea responsabilă și rațională a resurselor și eficiența operațională.

P3 Logistic Parks, investitor şi dezvoltator pe termen lung de proprietăţi logistice în Europa este deja angrenată într-un proces de reducere al impactului pe care îl generează asupra mediului și în acest sens sunt în proces de certificare BREEAM pentru toate clădirile logistice din portofoliul companiei, la nivel global. Totodată, și cladirile noi dezvoltate de P3 țintesc standardul de certificare BREEAM Very Good sau chiar mai sus.

 Anul acesta, spre exemplu, dezvoltăm o nouă construcție de 98.000 mp în regiunea Echt din Olanda, care vizează obținerea celui mai înalt nivel de certificare BREEAM – “Excepțional”. Conceptul de sustenabilitate este omniprezent și la capitolul viziune pe termen lung. În acest sens, vom continua să investim în zonele industriale dezafectate, una dintre cele mai recente tranzacții ale Grupului pe acest segment fiind achiziționarea unui teren de 40 de hectare în centrul orașului Ostrava, al treilea oraș ca mărime din Cehia, declară Sînziana Pardhan, Managing Director P3 România.

Pe lângă impactul pozitiv asupra mediului, standardul BREEAM ia în calcul și aspectele sociale și economice ale unei clădiri. Astfel, construcțiile certificate BREEAM sunt durabile, sporesc bunăstarea angajaților care își desfăsoară activitatea în perimetru si protejează resursele naturale. O clădire certificată BREEAM se axează pe oferirea unui grad ridicat de confort pentru chiriași și oferă plus-valoare companiei, conducând, în timp, la aprecierea activelor existente. Obiectivul principal al P3 este să îmbunătățească facilitățile deja existente în parcurile sale, asigurându-se că atât clienții actuali, cât și viitorii chiriași și angajații acestora vor putea să-și deruleze activitatea în cele mai bune condiții.

Și în România, P3 Logistic Parks este în proces de obținere a certificărilor BREEAM In-Use pentru cele 14 clădiri din cadrul parcului P3 Bucharest A1.

Cu toate că la acest moment portofoliul local P3 nu include încă niciun depozit evaluat din punct de vedere al sustenabilității, la nivelul Europei Centrale și de Est există deja trei clădiri P3 certificate BREEAM, alte șase urmând să primească standardul până la finalul anului.

P3 mizează pe îmbunătățirile constate ce se pot aduce clădirilor lor, adaptându-se unei piețe în perpetuă modernizare.

În dorința de a rămâne conectați la nevoile pieței și ale clienților, încă de acum trei ani am inițiat un proces de schimbare a tehnologiei de iluminat, iar în momentul de față 90% din activele existente sunt echipate cu sisteme de iluminat LED. Mai mult, anul trecut am încheiat un parteneriat cu sucursala regională CFR Călători și am securizat accesul în parc via tren, direct de la Gara de Nord, dar și pe ruta București – Roșiorii de Vede – Craiova. Este un demers prin care reușim să contribuim nu doar la stimularea și retenția forței de muncă, ci și limitarea amprentei de carbon prin reducerea frecvenței și descurajarea transportului rutier. De curând am inaugurat și primele două stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice chiar în cadrul parcului și explorăm acum ideea de a monta câteva stații dedicate flotelor comerciale, în măsura în care acestea vor fi solicitate de către chiriași, precum și un sistem de senzori de mișcare care să reducă și mai mult consumul de energie electrică în cadrul spațiilor de depozitare, a declarat Sînziana Pardhan, Managing Director P3 România.