in ,

Vor fi construite blocuri de lux și turnuri de birouri în București și Timișoara

Familia industriașului german Hans Rainer Heubach, moștenitor al producătorului de vopsele Heubach – cu fabrici în Germania, India și SUA – lucrează, în paralel, la mai multe proiecte imobiliare în București și Timișoara, pe sectorul locuințelor de lux și al birourilor, după ce, anul trecut, a ieșit din afacerea frufru.

Prima investiție majoră a familiei Heubach pe piața românească a fost realizată în 2010 prin achiziția unui pachet de 39% din acțiunile afacerii cu mâncare proaspătă frufru, bani care au fost folosiți pentru extinderea capacității de producție și începerea colaborării cu marile lanțuri de retail. Anul trecut, germanii au ieșit din acționariat într-o tranzacție prin care gigantul Unilever a preluat 75% din afacerea frufru. Între timp, familia Heubach s-a asociat cu o parte din acționarii frufru și în afaceri imobiliare. Printre aceștia se numără Marius Gavril Zaharia, Constantin și Codruța Maria Brujan și Mihai Simiuc. Împreună au fondat brandul Urban Spaces, sub umbrela căruia au dezvoltat o serie de clădiri rezidențiale de lux în centrul Bucureștiului, câștigătoare a numeroase premii de arhitectură. În 2018, familia Heubach a realizat cea mai importantă investiție imobiliară a sa din România. Investiția s-a realizat prin intermediul sucursalei românești a companiei austriece Heubach Invest GMBH & Co KG, deținută de Hans Rainer Heubach și de fiica sa, prințesa Isabelle de Leiningen. Ei au cumpărat un teren de 2,3 hectare, lângă pasajul Pipera, ce a aparținut CONBAN, constructorul aeroportului Băneasa din București. În procedura de insolvență, terenul a fost cumpărat, la licitație, de o firmă a milionarului Constantin Iacov, fostul patron al ex-clubului de fotbal FC Național, contra sumei de 9,5 milioane euro și vândut câteva luni mai târziu familie Heubach. Terenul încă mai are o ipotecă legală în favoarea firmei lui Iacov în valoare de 9,1 milioane euro.

La scurt timp după achiziție, germanii au inițiat un Plan Urbanistic Zonal care propune construcția mai multor imobile de locuințe și birouri a căror înălțime maximă poate ajunge la 25 de etaje. Dacă s-ar realiza, turnul de birouri ar fi mai înalt decât Nusco Tower (Globalworth Plaza), cu care se învecinează, și va completa zona pasajului Pipera, care se mândrește cu Sky Tower și Globalworth Tower. Realizarea proiectului în parametrii propuși de investitor ar presupune o investiție de peste 80 milioane de euro.

Anul trecut, Primăria Municipiului București a propus spre expropriere circa 6.700 de metri pătrați din terenul nemților, cu o valoare de 2,6 milioane euro, ca parte dintr-un proiect de utilitate publică. Un alt proiect aflat în dezvoltarea Heubach este ansamblul rezidențial Stuparilor 6 din Timișoara, realizat în locul unei autobaze dezafectate de lângă Gara de Est a orașului. Nemții și-au propus să realizeze sub brandul Urban Spaces zece clădiri cu 120 de apartamente. Proiectul este în curs de avizare.