in ,

Un dezvoltator arab și un distribuitor de gaze chinez ridică un cartier cu 550 de apartamente

Investitorul de origine iordaniană Moh’d Moh’d, alături de familia Yuan, pregătește dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu 550 de apartamente lângă Lacul Morii din București, cel mai mare construit de el până acum, pe un teren pe care miliardarul israelian Beny Steinmetz a vrut să ridice a doua etapă a ansamblului West Park Residential.

Proiectul urmează să ocupe un teren de circa 2 hectare aflat în continuarea celor patru blocuri cu 200 de apartamente din cadrul ansamblului West Park Residential, construite de Beny Steinmetz înainte de criza financiară din 2008.

Miliardarul israelian a plătit, în 2006, 14 milioane de euro pentru preluarea proiectului West Park din Militari, care cuprindea, atunci, un teren de circa 5 hectare ce aparținuse, în trecut, Antreprizei de Construcții – Montaj nr. 7 (Aroconstruct). Moh’d Moh’d a mai construit două blocuri cu 148 de apartamente lângă West Park Residential, tot pe amplasamentul vechiului proiect, iar o parte din lotul de 2 hectare rămas l-a avut pentru o perioadă și la vânzare, pentru 2,1 milioane de euro.

În acest nou proiect, omul de afaceri arab este asociat cu familia Yuan care deține, printre altele, compania Euro Seven Industry, furnizorul de gaz al localităților giurgiuvene Bolintin Deal, Cosoba, Joița și Săbăreni, cu peste 10.000 de case, spitale, școli și parcuri industriale.

Interesul investitorilor chinezi pentru piața imobiliară românească este concentrat pe sectorul rezidențial, un exemplu fiind și conglomeratul chinez Shandong Dejian, cu active de peste un miliard de euro, care își pregătește extinderea aici.

Totuși, investitorul arab caută și alți parteneri de afaceri. „Poate mai găsesc un alt partener cu care să mă asociez. Suntem în negocieri zilele acestea. Fără terenul pe care l-am cumpărat, mai e nevoie de 12-14 milioane de euro pentru primele trei blocuri, iar din ce vinzi le faci pe celelalte. Condițiile băncilor se schimbă și nu poți construi tot proiectul o dată, pentru că riști să rămâi blocat. Oamenii nu au putere mare de cumpărare, sunt persoane care nu mai pot lua un credit din lipsa serviciului. Nu știm dacă își vor permite clienții să plătească un avans de 15%. Trebuie să ne gândim și la aceste aspecte“, a explicat Moh’d Moh’d.Investitorul mai deține și compania Top Building Corporation, prin intermediul căreia a dezvoltat West Park 2 și proiectele Cotroceni Residence, Cricovului Residence, Ghencea Residence și Lujerului Residence. În această companie o are ca asociat pe medicul Luminița Mihaela Istrătescu, parteneră, la rândul său, cu omul de afaceri de origine palestiniană Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center și unul dintre dezvoltatorii Moghioroș Park Residence. De asemenea, Moh’d Moh’d mai derulează afaceri în agricultură, în județul Buzău, alături de arabul Bassam Hijazi și conglomeratul pe care acesta îl coordonează, Delmon Group din Emiratele Arabe Unite. Investitorii de origine libaneză, siriană, palestiniană, iraniană și iordaniană și-au întețit activitatea investițională de pe piața imobiliară românească în ultimii ani prin tranzacții de zeci de milioane de euro.

Printre cei mai activi jucători se numără omul de afaceri de origine libaneză Muhammad Murad – președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc; libanezul Johny Jabra – asociat în cadrul Forte Partners și autorul celei mai mari tranzacții imobiliare prin vânzarea complexului de birouri The Bridge către proprietarii Dedeman; antreprenorul de origine siriană Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, care a cumpărat și vândut cu profit mallul Armonia Brăila, transformat de chinezi în fabrică de corpuri de iluminat; omul de afaceri român de origine palestiniană Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center și asociatul său, iordanianul Saddiq Abu Seedo, care construiesc ansamblul rezidențial Moghirioș Park din Drumul Taberei; un alt nume este al sirianului Abdulwahed Nour Ideen care a cumpărat mallurile Galleria Piatra Neamț și Galleria Arad de la GTC.