in

Compania P3 va achiziționa depozite de dimensiuni medii în România, în pofida crizei cauzate de COVID-19

Compania P3, al treilea cel mai mare proprietar de depozite din România, a anunțat faptul că după declanșarea stării de urgență va achiziționa depozite de dimensiuni medii în România, potrivit unor surse din piața imobiliară.

P3, fondul suveran al statului Singapore, GIC, care administrează active de aproape două ori mai valoroase decât PIB-ul României, a cumpărat platforma P3 de la fondul american TPG Real Estate și de la partenerul său canadian Ivanhoé Cambridge contra sumei de 2,4 miliarde de euro, care a marcat cea mai mare tranzacție imobiliară din Europa în 2016.

Tranzacția a avut ecou și în piața românească. Valoarea locală a deal-ului a fost estimată de consultanții imobiliari la circa 180 milioane euro, sumă depășită până acum doar de achiziția, cu circa 200 milioane de euro, a complexului de birouri The Bridge de către frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman. „Avem în vedere consolidarea poziției P3 pe piața din România. În acest sens, prospectăm constant piața și privim cu deschidere către noi achiziții, fie terenuri care să ne permită dezvoltarea de proiecte de tip greenfield, fie active existente. Atenția noastră rămâne concentrată, în continuare, către identificarea oportunităților existente în piață. Calitatea este principalul criteriu în dezvoltarea și achiziția de proiecte noi, iar aici ne referim la un cumul de factori care includ locația, solvabilitatea chiriașului, durata contractului, dar și caracteristicile tehnice ale clădirii. Vizăm proiecte de peste 20.000 de metri pătrați, dar luăm în considerare orice proiect interesant care atinge criteriile de calitate și așteptările de rentabilitate ale P3“, a declarat, într-un interviu pentru Profit.ro, Sînziana Pardhan, managing director al P3 în România. Ea spune că P3 a fost mereu deschis atât la achiziții de produse finalizate, cât și la dezvoltare de proiecte de la zero. Primul pas făcut de P3 în România, în anul 2015, a fost printr-o achiziție, cea a proiectului Europolis, denumit acum P3 Bucharest A1. De atunci, parcul logistic a fost extins la aproximativ 380.000 de metri pătrați, cu un grad de ocupare de 91%, ceea ce îi asigură poziția a treia în piață după CTP și WDP.
„Planurile companiei își continuă cursul în pofida momentelor dificile și a limitărilor generate de criza de sănătate în mijlocul căreia ne regăsim. Avem încredere în perspectivele pe termen lung ale pieței românești și putem privi dincolo de suișurile și coborâșurile inerente economiilor de piață. Cu siguranță însă, vom lua în calcul, în deciziile de investiții din perioada următoare, schimbările pe care această criză le va genera în comportamentul de consum al populației, dar și alte schimbări structurale care pot influența în mod fundamental alegerile clienților noștri actuali și potențiali“, a adăugat Sînziana Pardhan.

În procesul de achiziție, P3 urmărește, în principal, terenuri sau proiecte localizate în București și în țară, amplasate în apropierea marilor centre urbane sau în locuri strategice din punct de vedere al culoarelor de transport interne și transfrontaliere. În 2018, P3 a cumpărat un teren de 16 hectare în Dragomirești Vale și a anunțat că va începe să construiască un parc logistic de 80.000 de metri pătrați.