in

Vesti bune COVID 19 – Perspectivele imobiliare s-au îmbunătățit comparativ cu luna trecută

În ultimul sondaj efectuat de cercetătorii din întreaga lume cu privire la impactul Covid-19, perspectivele s-au îmbunătățit comparativ cu luna trecută, 19% dintre țări raportând un impact negativ pe piețele lor imobiliare din cauza pandemiei, ceea ce înseamnă o îmbunătățire comparativ cu 29% în sondajul precedent efectuat la 31 martie.

Potrivit sondajului Savills întocmit în 31 de ţari legat de impactul COVID-19 pe pieţele imobiliare, cererea ocupanților s-a modificat practic peste noapte în multe piețe. Dar, se pot observa semne de stabilitate în unele sectoare. Cererea de birouri este raportată a fi stabilă în 42% din țări, în timp ce 55% au raportat căderi moderate ale cererii ocupanților. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă față de 70% care au raportat căderi moderate la sfârșitul lunii martie, spune Savills.

În România, “odată cu implementarea măsurilor de relaxare a restricțiilor impuse în ultima perioadă vom putea observa mai clar în ce direcție se va duce piața. Momentan, sectorul logistic este singurul asupra căruia putem observa un impact pozitiv, în timp ce starea care domină celelalte sectoare este una de standby. Sentimentul general nu este unul pesimist ci mai degrabă de precauție, atât din partea dezvoltatorilor și proprietarilor cât și din cea a investitorilor”, potrivit Ilincăi Timofte, Research Analyst la Crosspoint.

În ceea ce priveşte  activitatea tranzacțională la nivel global, în prima jumătate a lunii aprilie, 44% dintre țări nu au înregistrat nicio modificare a volumului tranzacțiilor.

Chiriile rămân neschimbate în 60% din sectoare și țări la nivel global, sprijinite parțial de utilizarea pe scară largă benificiilor oferite de proprietari.

Măsurile de sprijinire din partea guvernelor, cum ar fi reducerea impozitelor pe proprietate sau interdicțiile temporare privind evacuările au fost raportate în 59% din țările incluse în sondaj.