in

Biofarm pregătește terenul care îl deține în centrul Bucureștiului pentru construirea unei clădiri cu opt etaje

Producătorul român de medicamente Biofarm, controlat de SIF Muntenia are în plan demolarea fostei fabrici Industria Chimico-Farmaceutică nr. 2 din apropierea spitalului pentru copii Grigore Alexandrescu, București, cu scopul valorificării terenului prin vânzare sau dezvoltare imobiliară.

Fosta platformă de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara 40-42 este de mult timp abandonată și considerată de Biofarm drept investiție imobiliară. Valoarea de înregistrare în contabilitate a terenului este 11,3 milioane lei. Luna trecută, producătorul a obținut un certificat de urbanism necesar desființării construcțiilor existente și construirii unui imobil cu funcțiune mixtă cu două subsoluri, demisol, parter și opt etaje.

Varianta cea mai probabilă de dezvoltare ar fi a unei clădiri de birouri, datorită specificului zonei. Proprietatea este delimitată pe latura sudică de clădirea de birouri HQ Victoriei, construită în 2009 de antreprenorul Ionuț Dumitrescu. Imobilul, în suprafață de 9.000 metri pătrați, a fost vândut, în 2012, fondului grec de investiții Zeus Capital pentru circa 12 milioane de euro. La 100 de metri distanță se află și turnul de birouri Crystal Tower, sediul central al ING Bank, vândut în 2018 de omul de afaceri Michael Stanciu miliardarului ceh Petr Kellner pentru circa 40 milioane de euro.

Epidemia de coronavirus pune o presiune tot mai mare pe lichiditățile jucătorilor din piața imobiliară, motiv pentru care brokerii previzionează o perioadă în care tranzacțiile cu proprietăți comerciale să fie amânate cel puțin câteva luni, dacă nu chiar anulate în totalitate.

Biofarm a ocupat locul cinci într-un top al celor mai mari producători de medicamente din România, după cifra de afaceri din 2018, realizat de KeysFin. În fața sa se plasează companiile Terapia, Zentiva, Antibiotice și Sandoz.