in

Ionuț Dumitrescu și-a pierdut apetitul pentru retail. Investiții în dezvoltarea clădirilor de birouri, alături de One United

Ionut Dumitrescu, un jucator important din domeniul dezvoltarii imobiliare si al consultantei, a hotarat sa renunte la contributiile sale din retail si sa isi investeasca banii, impreuna cu One United Properties, in dezvoltarea cladirilor de birouri. Concomitent cu birourile, se ocupa cu dezvoltarea afacerii sale cu spatii de depozitare.

Nu mai am apetit pentru retail. Este o tendință, pornită din vestul Europei, printre investitori de a renunța la retail în favoarea birourilor. În Târgoviște nu am apucat să dezvolt proiectul și nici nu mai intenționez. Am vândut o parte din teren către Lidl și restul îl vom vinde cui e interesat, poate de rezidențial. A devenit o piață complicată și din cauza prezenței unor jucători mari și agresivi, precum NEPI Rockcastle sau Prime Kapital, cu care e greu să intri în concurență. Proiectul din Bistrița este de vânzare dacă apare un client interesat, dar nu la orice preț. Am primit oferte“, a declarat Ionuț Dumitrescu.

Dumitrescu a anuntat in 2017 proiectul Targoviste Retail Park care urma sa fie construit pe un teren situate langa Kaufland si Penny. Proiectul trebuia sa aiba 11.000 de metri patrati, iar investitiile se ridicau la aproximativ 9 milioane de euro.  Tot 9 milioane de euro a presupus si proiectul Complexul din Bistrita, deschis in primavara anului 2019.

Retailul fizic trece printr-o profundă schimbare dată de influența online-ului. Din acest motiv, mallurile tradiționale sunt percepute de investitori cu un anumit grad de risc. Sunt investitori care prevestesc moartea retailului clasic și nu mai investesc în astfel de active. Alții văd o transformare, dar neclară. Evident, centre comerciale gândite după modele de acum 20 de ani nu vor mai fi viabile. Volumul mare de tranzacții va rămâne pe birouri și industrial, nu pe retail“, a explicat, într-un interviu și Mihnea Șerbănescu, directorul general al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Alaturi de One United Properties, in urmatorii trei ani, cu o investitie ce se ridica la 220 de milioane de euro, va dezvolta cladiri de birouri pe o suprafata cumulata de 150.000 de metri patrati.

Pana acum, cel mai avansat proiect este One Tower, parte a One Floreasca City, care va fi terminat la sfarsitul anului 2020. Proiectul a costat 50 de milioane de euro si va genera, dupa finalizare, chirii anuale de 6 milioane de euro, valorand pe piata 90 de milioane de euro.

Momentan se asteapta autorizatia de construire pentru One Verdi Park, un complex care va cuprinde un turn de birouri si unul de locuinte si va trebui finalizat in doi ani.

Suntem în discuții pentru vânzarea clădirii de birouri din One Verdi Park către un utilizator final, o companie interesată să își mute aici sediul. Valoarea de vânzare a clădirii se ridică la circa 50 milioane de euro. Suntem în discuții preliminare, care dacă nu se concretizează până la finalul acestui an, vom accelera procesul de închiriere“, spune Dumitrescu.