in

Surpriză pe piața de real estate: Morgan Stanley investește în România

Morgan Stanley, una dintre cele mai importante bănci de investiții din lume duce la bun sfarsit procesul de achiziție a activelor imobiliare deținute la nivel local de AEW Europe, respectiv America House din centrul Bucureștiului și Promenada Târgu Mureș, AEW facandu-si astfel iesirea de pe piața locală după un deceniu de activitate în România.

Indotek Group, un mare investitor pe piata imobiliara din Ungaria, proaspat asociat cu Morgan Stanley, a preluat mall-ul din Targu-Mures.  De cealalta parte, America House din Bucuresti a fost preluata de un colectiv de investitori din Israel, cu o vasta experienta pe piata imobiliara, reprezentati de  David Hay, fostul leader al AFI Europe Romania.

Morgan Stanley s-a aratat interesata si de procurarea complexului de birouri Hermes Business Campus situate in Pipera de la compania belgiana Antenor, tranzactie care ar fi putut depasi 100 de milioane de euro, insa invoiala dintre cei doi nu s-a produs.

Imobilele AEW Europe din Romania erau detinute prin vehiculul investitional PBW II, lansat in 2006. De asemenea, tranzactia a fost determinata si din cauza faptului ca anumite sume trebuiau restituite investitorilor.

Astfel ,Morgan Stanley isi face intrarea pe piata imobiliara prin tranzactionarea acestor cladiri de birouri din Bucuresti si Targu-Mures, tranzactie estimata la 150 de milioane de euro.

Cladirile erau puse spre vanzare inca de la finele anului 2016, insa procesul pentru perfectarea unei tranzactii a fost unul complex si de lunga durata.

AEW a cumparat America House spre finalul anului 2017 la pretul de 120,3 milioane de euro si la un randament investitional de sub 6%, neegalat pana astazi.

Suprafata inchiriabila a America House de 27.500 metri patrati, iar printre chiriasi se numara importante companii precum Mastercard, Cisco si Ambasada Japoniei. Veniturile anuale generate anual de cladire se ridica la peste 7,3 milioane de euro.

In anul urmator, AEW a cumparat mall-ul din Targu-Mures, mai exact Promenada Mall, tranzactie care a valorat 90 de milioane de euro. Pe baza raporturilor oferite de centrele comerciale chiriase ale mall-ului, cifra de afaceri face ca  parcul de retail sa se afle pe pozitia 25 in top. Printre chiriasi se numara Auchan, Leroy Merlin, Cinema City, H&M, Hervis, Takko, Adidas.

Prezenta Morgan Stanley in Romania este o dovada a interesului investitorilor americani pentru piața autohtona, Aceasta aderare a Morgan Stanley pe piata locala dovedire a faptului ca investitorii americani sunt din ce in ce mai interesati de piata din Romania.