in ,

Dragoș Bonea, Director General Delta Studio – De la furnizori de materiale, la furnizori de amenajări interioare complete

Cum a evoluat businessul Delta Studio în anii 2021 și, respectiv, 2020?
Am încheiat anul 2021 cu o creștere de 12% a cifrei de afaceri, respectiv cu un profit cu 15% mai mare față de anul anterior. Ne-am concentrat mai degrabă pe optimizarea proceselor decât pe ex- tinderea rețelei de vânzări. Am renunțat (cel puțin pentru moment) la distribuitori, cu hotărârea de a consolida imaginea celor 10 showroomuri, aflate în cele mai mari orașe ale țării. Ne-am dorit să venim cu produse și servicii la un standard înalt, la nivelul întregii țări, și am lucrat din plin ca acest lucru să fie posibil. Numărul angajaților a fost constant, cu o fluctuație foarte mică de personal.
Anul trecut am fondat o nouă companie, anume DSP – Delta Studio Properties, activă pe seg- mentul imobiliar, prin demararea proiectului propriu, Vernis Sunrise Villas. Amplasat în Corbeanca, acesta este format din 25 de case construite și finisate cu materiale premium, întregul concept fiind unul de tip gated community.
De asemenea, am inaugurat DSD – Delta Studio Design, propriul birou de arhitectură de interior, prin care ne adresăm atât clienților finali (o abordare B2C), cât și dezvoltatorilor (o abordare B2B). Am pornit de la o echipă formată din 6 arhitecți și am ajuns la 20 de profesioniști (arhitecți, randatori, modelatori), care lucrează cu obiecte și randări realizate in-house. Suntem încântați de evoluția frumoasă pe care a înregistrat-o DSD.
Proiectele realizate de arhitecții noștri au câștigat premiul internațional European Property Awards (Londra), în 2020 și 2021, dar și Premiul Ordinul Arhitecților din România (București), în 2021. În momentul de față, ne mândrim cu unul dintre cele mai mari birouri de arhitectură de interior din țară.
Nu în ultimul rând, am lansat DSI – Delta Studio Inside, un proiect prin care livrăm interioare „la cheie” clienților din categoria B2B. Asigurăm, astfel, conceptul, proiectul, materialele și execuția, prin preluarea apartamentelor la alb și amenajarea completă a acestora. Ne implicăm activ în co-branding, prin promovarea și vânzarea proiectului, pe toate canalele Delta Studio. Oferim colaborare în sistem barter cu apartamente și finanțare prin Meta Estate Trust, unde Delta Studio este partener.
Câteva exemple de proiecte DSI: complexul Art City, în parteneriat cu Bog’Art și CEC Bank, Level 2, Core – Timpuri Noi, One Properties, SeaON – Mamaia, Belvedere, Parcului20 sau Herăstrău Park View.

De ce ați considerat oportun să vă extindeți activitatea pe piața rezidențială în momentul de față?
În acest moment dispunem de toate re- sursele necesare pentru a preîntâmpina nevoile constatate pe piața rezidențială în ultimii ani. Ca atare, am lansat două programe ce propun servicii integrate pentru dezvoltatorii imobiliari și beneficiarii finali: Delta Studio Inside (DSI), respectiv Proiecte de Amenajare Interioară Complete (PAIC). DSI propune un parteneriat de tip win-win între Delta Studio și dezvoltatorii imobiliari, cu beneficii reciproce atât de imagine, cât și finan- ciare, în timp ce, în cadrul PAIC, clienții beneficiază de expertiza unui arhitect dedicat pe toată durata de implementare a proiectului de amenajare. Prin aceasta, preluăm responsabilitatea derulării procesului și degrevăm clientul de consumul de timp pe care îl necesită angrenarea într-un astfel de proiect.
Am inaugurat de curând și departamentul Manoperă & Montaj, prin care integrăm în oferta de servicii și o echipă de meseriași pentru a ușura cât mai mult efortul depus de clienți atunci când hotărăsc să demareze un proiect de amenajare interioară. De asemenea, pagina de imobiliare recent lansată pe site-ul nostru va fi dedicată locuințelor aflate la vânzare în ansamblurile rezidențiale amenajate de către Delta Studio.

În ce stadiu se află ansamblul din Corbeanca? Mai aveți în plan și alte dezvoltări imobiliare?
Proiectul Vernis Sunrise Villas se desfășoară pe un teren de 10.000 de metri pătrați, a beneficiat de o investiție de aproximativ 5 milioane de euro și va fi finalizat în iunie, anul acesta. Avem în plan demararea a încă două proiecte imobiliare proprii, în valoare de 10 milioane de euro fiecare – iar pen- tru unul dintre ele avem terenul deja achiziționat. În general vorbind, ne concentrăm pe terenuri cu acces rapid spre zonele de interes din jurul capitalei – Corbeanca, Snagov –, alături de zonele centrale și ultracentrale din capitală.
În ceea ce privește preferințele cumpărătorilor, în 2021 am identificat două tipuri de clienți. Pe de o parte, cei care-și doresc un spațiu mai mare și liniște, concentrându-se pe timpul petrecut în familie – aceștia sunt cei care-și doresc o casă pe pământ. Pe de altă parte, cei care vor un apartament desfășurat pe o suprafață utilă mare, într-un ansamblu rezidențial nou, în apropierea punctelor de interes ale capitalei – aceștia sunt cei care doresc să simtă „vibrația” orașului.
Un punct de interes la nivelul capitalei a devenit şi zona Republica, unde Delta Studio deţine un teren de 20.000 de metri pătrați, cu destinație logistică. Pe parcursul anilor 2022 și 2023, compania plănuieşte mutarea capacităţilor logistice în localitatea Bolintin-Deal, din județul Giurgiu, pe un teren de 25.000 de metri pătrați, achiziţionat la finalul lui 2020. Zona are un foarte mare potenţial logistic, iar investiţia pentru noul depozit se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

Cum anticipați că va evolua businessul Delta Studio în anul 2022? Cum intenționați să gestionați provocările momentului?
Ca obiectiv de business, am bugetat o creștere de 25% a cifrei de afaceri comparativ cu 2021. Per ansamblu, ne dorim să continuăm transformarea imaginii Delta Studio, de la cea de „furnizori de materiale”, la „furnizori de amenajări interioare complete”. Prin urmare, una dintre direcții este ca anul acesta să ne concentrăm pe consolidarea activității biroului de arhitectură interioară – și chiar pe o ușoară creștere a acesteia.
O altă direcție este dezvoltarea de echipe proprii și încheierea de parteneriate cu echipe externe de meșteri și montatori, care să asigure execuția lucrărilor, pe măsura standardului impus de serviciile și produsele Delta Studio. Identificarea unei echipe de meseriași profesioniști reprezintă un stres major pentru beneficiari și cei mai mulți dintre clienți ar prefera să achite un cost suplimentar, dacă ar avea garanția lucrării.
De asemenea, mizăm în continuare pe digitalizarea activității companiei, cu o investiție de 500.000 de euro în dezvoltarea de soft, pe parcursul lui 2022. La jumătatea acestui an avem în plan să demarăm și construcția centrului logistic din județul Giurgiu.
La capitolul provocări, conflictul inopinat izbucnit între Rusia și Ucraina ne-a făcut să reconsiderăm relația cu furnizorii de materiale din aceste zone, din cauza rutelor ocolitoare de transport, care pot mări termenul de livrare. Totodată, prețurile la materialele brute aproape că s-au dublat, din cauza conflictului și sancțiunilor impuse Rusiei – motiv pentru care a fost nevoie de o reajustare și la nivelul prețurilor noastre de listă.