in

Birou Norarial Nica Emanuel – Despre misiune, relația interumană și intersecția dintre public și privat

Interviu oferit de către Emanuel Nica, Notar Public

“Funcţia notarului, in conceptia noastra, este un centru de gravitaţie, un punct de întâlnire şi de echilibru, la intersecţia între public şi privat, între juridic şi judiciar, între libertate şi constrângere. Hotarul încarnează puterea publică, autoritatea suverană plasată în serviciul persoanelor particulare. Iluminează consimţămintele pentru ca ele să fie expresia unei libertăţi conştiente şi responsabile şi le conferă forţă executorie pentru cazul derapajelor uneia sau alteia dintre părţi.” Dumitru Viorel MĂNESCU, Preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România

Garanție de siguranță și legalitate.

De la baza acestor aspecte s-a dezvoltat, începând cu secolul al XII-lea, pe teritoriul actual al României, noțiunea de “notar”. De la cancelariile voievozilor Transilvaniei, acolo unde își desfășurau activitatea notarială persoanele delegate, până la birourile notarilor publici, mai exact în 1995, s-au schimbat multe aspecte, mai puțin cele ce au stat la baza înființării unei asemenea forme de organizare. Profesia de notar este interconectată cu toate aspectele vieții. Însă, pentru a nu transforma introducerea interviului într-o reformulare a istoriei, ne vom axa pe specificul Biroului Notarial Nica Emanuel. Cu un suflu tânăr și o experiență acumulată, Emanuel Nica are ca și scop principal oferirea unei analize presise asupra circumstanțelor în care clienții se pot afla, precum și soluții eficiente, indiferent de problemele juridice întâmpinate.

“Multe dintre procedurile notariale (de exemplu: vânzarea locuinței, dezbaterea unei moșteniri sau divorțul) presupun implicații emoționale și financiare care marchează viața unei familii. De aceea, ne propunem să fim un personaj echidistant care oferă siguranță și încredere tuturor părților implicate.”

  1. Care sunt provocările pe care le întâmpinați în activitatea notarială, într-un prezent aparent incert, atât din punct de vedere social, cât și economic?

Mulțumesc pentru întrebare! O consider extrem de oportună! În primul rând, ați punctat foarte bine spunând un prezent aparent incert. De ce spun asta? Totul este într-o continuă schimbare, însă depinde de gradul și puterea noastră de adaptabilitate la schimbări certitudinea sau incertitudinea. Provocări întâlnesc la tot pasul, însă eu consider provocarea un mod fără epuizare de a crește și a te dezvoltă pe toate planurile, personal și profesional. O provocare care îmi vine acum în minte este scepticismul. Ca o concluzie, provocările sunt diverse, însă totodată sunt benefice propriei dezvoltări care stă la baza dezvoltării întregii societăți.

  1. Digitalul începe să fie din ce în ce mai prezent în majoritatea domeniilor de activitate. Considerați că acest aspect poate facilita activitatea notarială sau, dimpotrivă?

Foarte interesantă și provocatoare întrebarea! Digitalizarea se pare că este subiectul cel mai des întâlnit și dezbătut la acest moment. O consider benefică sau mai puțin benefică? Nu aș putea să răspund exact la această întrebare, însă ce pot spune este că in acest moment digitalizarea facilitează o serie de activități ce sunt parte integrantă din activitatea notarială. Ceea ce digitalizarea nu ar putea înlocui este relația pe care un notar o dezvoltă cu clienții săi, relații de durată, de încredere! Așa că, închei prin a spune că la acest moment digitalizarea a facilitat o serie de activități și așteptăm să vedem ce anume va aduce nou viitorul, așa încât vom putea avea o discuție mai amplă pe subiect atunci.

  1. Cum ne puteți descrie piața imobiliară, prin ochii unui notar?

Piața imobiliară prin ochii unui notar este aceași piață imobiliară privită prin ochii unui intermediar într-o tranzacție. Datoria noastră, a notarilor, este de a privi cu imparțialitate tot procesul, astfel încât să oferim clienților noștri cele mai bune consultații în tranzacția pe care aceștia o efectuează. Dacă ne referim economic, totul este un ciclu, iar ca în fiecare ciclu, sunt suișuri și coborâșuri! Datoria noastră este să ne adaptăm tuturor provocărilor, ca să fac o legătură și cu primul răspuns la prima întrebare.

  1. Care au fost cele mai importante realizări ale biroului dumneavoastră, în ultimii doi ani?

O întrebare mult așteptată! Cea mai și cea mai importantă realizare este deschiderea biroului notarial, un birou nou aș putea spune, însă un birou în care se întâlnesc oameni competenți, oameni adaptați, oameni care înainte de toate se conectează cu clienții lor! A doua cea mai importantă realizare este natura relațiilor pe care noi am reușit să o dezvoltăm cu clienții noștri! Avem relații durabile, de încredere, la baza cărora stă opinia pe care eu o dau tuturor clienților mei, indiferent de natura și valoarea tranzacției pe care o realizează! Consider că este cel mai important lucru în dezvoltarea unui business durabil! Recenziile pe care le-am primit pe parcursul activității îmi demonstrează asta și îmi doresc ca pe viitor să nu se schimbe nimic, ci doar să se îmbunătățească!

  1. Cum caracterizați profilul clientului în acest moment? A devenit mai atent la investiții, motiv pentru care preferă să apeleze la ajutorul profesional acordat de către dumneavoastră?

Numai întrebări interesante am primit! Da, profilul clientului s-a schimbat! Însă nu e un lucru rău, este un lucru normal în condițiile actuale. Este de înțeles să fie mai atenți la investiții, dar aș putea spune că este normal să fie atenți la investiții! Ce presupune asta? Presupune că ne sunt puși în față oameni care s-au dezvoltat din punct de vedere economic, oameni care pun preț pe educația financiară, aspect mult dezbătut în acest moment! Dacă apelează la ajutorul nostru ? Da! Și consider că este normal ca într-o societate dezvoltată să apelăm la ajutorul profesioniștilor din diversele domenii, astfel încât să luăm cea mai bună decizie cu privire la investiția pe care noi o vom realiza. Mă bucur că îmi realizez activitatea într-o perioadă atât de controversată deoarece știu că sunt mereu provocări care ne dezvoltă!