in ,

EDEN Capital: “Nu excludem achizițiile când identificăm noi oportunități de investiție”

Elena Dumitrache, Head of Sales EDEN Capital – Interviu exclusiv oferit echipei Romanian Property Awards

Pasul următor pentru Eden Capital Development este să-și consolideze poziția pe piața rezidențială din capitală, concentrându-și toate eforturile în dezvoltarea liniară deja stabilită, finalizarea și livrarea proiectelor actuale. Acest dezvotator imobiliar are în portofoliu cinci ansambluri rezidențiale finalizate sau în curs de dezvoltare – Cortina Residence, Cortina Academy, Cortina North, Cortina Forest și Cortina 126. Independent de conceptul Cortina, acesta a mai dezvoltat ansamblurile Four City North cu un număr de 568 apartamente, Dinamic City cu 166 apartamente și Delta City care numără în total 333 apartamente.

Sunteți o companie foarte activă. Care sunt cele mai recente proiecte și ce vânzări ați înregistrat în 2022?

Cele mai recente proiecte sunt Cortina North și Cortina 126 ce se afla în etapa de vânzare. Acest ansamblul rezidențial propune un concept de locuire exclusivist caracterizat prin finisaje și dotări high-end, adaptate trendurilor pieței imobiliare din marile capitale ale lumii. Ca și număr de unități vândute, compania a depășit cifra de 350. Un alt proiect este deja autorizat și urmează alte două proiecte supuse spre autorizare. Ansamblurile noastre rezidentiale sunt considerate repere imobiliare și s-au dovedit a fi atât căminul drag al multor familii, cât și investiții inteligente, sigure, sănătoase și cu potențial foarte ridicat pentru viitor. Urmare firească a proiectelor anterioare, timp în care am dobândit o vastă experiență și ne-am dezvoltat viziunea, construirea ansamblului Cortina Residence a fost un pas logic important în consolidarea pe piață a companiei, în calitate de dezvoltator imobiliar de top. Încă de la lansare, acesta a devenit proiectul etalon al pieței imobiliare de lux din București, fiind premiat cu locul I la Bienala Națională de Arhitectură ediția 2016. Povestea de succes a continuat cu ansamblul Dinamic City din zona Blvd. Barbu Văcărescu – Floreasca și ansamblul Four City North care este localizat în partea de Nord a Capitalei, în zona Pipera. De altfel, compania Eden Capital Development a apărut pe piața imobiliară ca urmare a cererii în creștere pentru locuințe de calitate premium, cu finisaje și dotări de excepție, plus un design inovator. Prin integritate, comunicare deschisă, tranzacții transparente, profesionalism și dăruire am reușit să câștigăm încrederea și respectul tuturor clienților noștri. Angajamentul nostru față de calitate, dublat de expertiză, a făcut posibil să oferim clădiri fiabile și cu o valoare estetică ridicată.

Vă aflați în căutarea unor noi terenuri pentru a dezvolta noi proiecte? Oferă România condiții bune pentu investitori?

Nu ne aflăm într-o etapă de căutare activă, dar nu excludem achizițiile când identificăm noi oportunități de investiție – in cazul unei conjuncturi favorabile si a unui context ce se muleaza pe strategia de dezvoltare a companiei. România oferă un potențial ridicat pentru investiții în segmentul imobiliar, cu numeroase avantaje. În primul rând costurile de achiziție a locuințelor în România sunt mai scăzute decât cele din Uniunea Europeană oferind un mediu investițional accesibil cu un potenţial accelerat de creștere. Apoi vorbim în ultima perioadă (ultimii 5 ani) de un trend ascendent, ce denotă o creștere solidă din punct de vedere economic. Toate acestea sunt traduse printr-o cerere acută pentru locuințe. Prin ritmul accelerat de dezvoltare, poziția în cadrul Uniunii Europene, cât și a deschiderii față de noi oportunități investiționale, România confirmă potențialul uriaș de dezvoltare și cererea pentru locuințe și spatii comerciale moderne.

Cum credeți că vor evolua prețurile și vânzările locuințelor?

Tendințele recente indică o creștere moderată a prețurilor locuințelor în multe piețe imobiliare, dar cu variații regionale semnificative. În ceea ce privește vânzările locuințelor, acestea au fost afectate de contextul pandemic, de condițiile socio-economice, de situația conflictului din Ucraina și posibilitatea unui eventual cutremur serios – având o scădere pe un anumit segment de piață. Există anumite tendințe ce ar putea avea un impact semnificativ asupra segmentului de real estate în perioada următoare.

Care sunt aceste tendințe, ați putea să le detaliați?

Orientarea publicului către locuințe premium – Clienții au evoluat din punctul de vedere al așteptărilor în ceea ce privește o locuință nouă, iar facilitățile integrate, care oferă un confort emoțional și timp suplimentar, alături de dotările și finisajele superioare calitativ fac diferența. De aceea, atunci când se află în căutarea unei locuințe într-un ansamblu rezidențial nou, foarte mulți cumpărători deja înclină către alegerea unei astfel de locuințe, datorită standardului de viață pe care îl propune .

Smart Homes – Tehnologia este din ce în ce mai prezentă în case, iar acest trend va continua și în perioada următoare. Casele cu sisteme de iluminat, încălzire, securitate și divertisment, opțiuni inteligente care pot fi mai cautate decât cele care nu le oferă. Totodată, echiparea unităților locative pentru posibilitatea integrării unor astfel de sisteme reprezintă, de asemenea, un avantaj care a început să se conteze pentru mulți clienți, deoarece oferă un grad mult mai ridicat de personalizare a locuinței.

Cererea crescută de proprietăți în afara orașelor: contextul pandemic Covid 19 – mulți oameni și-au schimbat prioritățile în ceea ce privește locuința și acum caută spații mai mari și mai izolate de locuit. De aceea, este posibil ca interesul pentru proprietățile din zonele cu caracter “remote” să crească, în special pentru cele care au spații verzi ample.

Căutarea de case pentru birouri la domiciliu – Lucrul de acasă a devenit din ce în ce mai mult o normă în ultimul an, ceea ce înseamnă că mai mulți oameni își doresc o casă care să le ofere spațiu pentru a-și amenaja biroul la domiciliu. Astfel, casele cu mai multe camere sau cu o cameră suplimentară pentru birou pot fi mai căutate.