Interviu Răzvan Pârvulescu, Head of Business Development BTDConstruct & Ambient
BTDConstruct & Ambient, un business cu 100% ADN românesc, dedicat segmentului construcțiilor din anul 2013, sub descrierea stilizată: „Dincolo de detalii”. În ultima perioadă, compania a aplicat diferite modificări la nivel de activitate. De pe ce nou segment se adresează locuitorilor României?
Începând cu anul trecut, BTDConstruct & Ambient și-a extins aria de activitate și în afara direcției inițiale de business. Deși componenta de construcții civile este și rămâne nucleul de business al companiei, ne-am îndreptat atenția și către sectorul energetic.
Plecând de la experiența acumulată ca antreprenor general în construcții în cadrul segmentului privat din România și considerând potențialul ridicat pe care îl oferă piața actuală de lucrări publice, am efectuat o serie de demersuri care au vizat extinderea proiectelor companiei și în sectorul public. Astfel, după mai bine de 10 ani în care BTDConstruct a activat exclusiv în zona proiectelor finanțate din fonduri private, am început să aplicăm și în proiectele publice sistemul de management, expertiza și rigorile în execuție, dobândite ca urmare a colaborărilor cu parteneri-dezvoltatori foarte exigenți.
Urmare a adoptării acestei noi strategii de dezvoltare, eforturile companiei au fost direcționate către extinderea operațiunilor în domeniul lucrărilor edilitare, cu accent pe înființarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale precum și operarea acestora.
La jumătatea anului trecut, am contractat un proiect complex de distribuție de gaze naturale în județul Olt, “Înființare sistem inteligent de distribuție gaze naturale în comunele Studina, Grădinile și Brastavățu, Județul Olt” finalizat cu succes într-un timp record. De regulă, un proiect de asemenea anvergură necesită un termen de execuție de cel puțin 18 luni, durata efectivă de realizare de către compania noastră fiind de doar 5 luni, între iulie-decembrie 2023. Valoarea totală a proiectului a depășit 65 de milioane de lei și a presupus construirea a peste 130 de km de rețea, 3700 de branșamente, montarea unei stații de reglare si măsurare la o capacitate de 10.000 smc/h și racordarea la Sistemul National de Transport Gaze Naturale.
Odată cu înființarea diviziei de lucrări edilitare din cadrul companiei, la fel ca în cazul construcțiilor civile, am aplicat o abordare integrată a gamei de servicii pe care le oferim beneficiarilor noștri. Din acest motiv, ne-am extins tipologia serviciilor oferite către domeniul gazelor naturale. Așadar, suplimentar față de proiectarea și execuția rețelelor de distribuție a gazelor naturale, am devenit și concesionari de astfel de rețele, respectiv operatori de distribuție, precum și furnizori de gaze naturale.
Proiecte civile și lucrări edilitare. Care dintre aceste două ramuri au avut o dezvoltare semnificativă în acest an și, cel mai important, care dintre ele prezintă un potențial semnificativ pentru anul viitor?
În linii generale, am constatat că ambele ramuri au avut un ritm susținut. Desigur, sectorul lucrărilor edilitare, în special cel al gazelor naturale, beneficiază de o finanțare importantă și, practic, începând cu acest an, înregistrează un avans semnificativ în dezvoltare, care va continua și în anii următori.
Sectorul lucrărilor publice, în general, se află în continuare într-o perioadă propice, caracterizată de un volum crescut al investițiilor și de programe finanțate atât din bugetul de stat, cât și din fonduri europene. Această creștere a investițiilor în infrastructură și construcții publice susține în mare parte dinamica din piața locală a construcțiilor, având un impact pozitiv asupra întregului sector și economiei în ansamblu.
De aceea, ne așteptăm la o evoluție bună a întregii industrii, pentru cel puțin 4-5 ani. Pentru sectorul privat, toate datele disponibile curente indică o cerere reală de unități locative noi, la scară națională. În plus, din perspectiva prețurilor de achiziție, acestea se situează la cel mai bun nivel de accesibilitate din ultimii 15 ani. Spre exemplu, în luna februarie a acestui an erau necesare aproximativ 84 de salarii medii nete, sau echivalentul unei perioade de 7 ani, pentru a achita un apartament nou, de 55 mp. în București. Comparativ, media europeană este la 14 ani. Iar dacă ne întoarcem în timp, în anul 2008, același raport indica o perioadă de aproximativ 33 de ani. Plecând de la aceste statistici, apreciem că acești indicatori surprind momentul favorabil în care ne aflăm ca piață imobiliară și potențial de dezvoltare.
Din perspectiva BTDConstruct & Ambient, cum arată tabloul imobiliar în prezent și care sunt perspectivele, să spunem, mai puțin optimiste?
După cum am menționat, considerăm că întreaga industrie se află în cea mai productivă perioadă din istoria recentă, iar previziunile sunt în continuare pozitive.
Cu toate acestea, o perspectivă mai puțin optimistă este generată de vulnerabilitatea crescută a industriei în fața diverselor influențe externe, fie că ne referim la probleme pe liniile de producție și aprovizionare internaționale, majorarea artificială a prețurilor materialelor de construcții sau creșterea costurilor cu finanțarea.
De aceea, este esențial ca piața construcțiilor să profite de acest context și să evolueze în concordanță cu standardele europene pentru a deveni mai competitivă, mai rezilientă și mai pregătită să facă față cerințelor, precum și tulburărilor generate de evenimente neprevăzute cum ar fi conflictul de la granița de nord a țării.
Pentru a răspunde potențialelor provocări este necesară o calibrare a prețurilor de construcție și apropierea acestora de nivelul european, aspect important și inevitabil, care, în opinia noastră, trebuie să se întâmple într-un termen nu foarte lung.
De asemenea, actualizarea prețurilor de construcție ar putea contribui la echilibrarea costurilor, creșterea calității și standardelor de construcție, stimularea inovației și promovarea sustenabilității în industria construcțiilor din România. Acest proces de aliniere ar putea facilita contractarea și executarea unor volume mai mari de lucrări publice, aducând beneficii atât pentru firmele de construcții și, mai departe, pe orizontală către ceilalți actori din industrie.
Printre cele mai recente proiecte în care v-ați implicat se numără H Știrbei Palace. În ce punct al dezvoltării se află în acest moment și, ce alte proiecte de anvergură adună în portofoliu compania?
H Știrbei Palace este un proiect special și suntem mândri că readucem la viață acest monument istoric clasa A, de importanță majoră. În prezent se lucrează pe mai multe fronturi, atât pe partea de consolidare, cât și pe restaurarea cariatidelor și a elementelor de pe fațadă.
Însă, printre proiectele noastre de anvergură din segmentul civil, aflate în curs de execuție, se numără Suprastructura Extensiei Mall Promenada. După finalizarea cu succes a primei faze, respectiv partea de infrastructură a clădirii, care în sine a reprezentat o lucrare de referință pentru întreaga industrie a construcțiilor din țara noastră, BTDConstruct va demara lucrările la suprastructura clădirii, ce va avea o suprafața totală de peste 83.000 de mp.
Din același registru, doresc să menționez și Hotelul Ibis Styles Brașov – un proiect mixt hotel și rezidențial, H East Residence – un amplu proiect rezidențial constituit din 7 clădiri, cu un total de 560 de unități locative, aflat în zona Obor, București, Up-Site by Atenor – cel mai înalt proiect rezidențial din capitală, H Pipera Lake din Voluntari și Dimri Residence Faza III, de asemenea, din capitală. În ceea ce privește segmentul edilitar, BTD are în derulare o serie de proiecte de înființare sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale în mai multe județe ale țării, precum și rețeaua de canalizare din Comuna Cățeasca, județul Argeș.
Proiectele de renume vin la pachet cu o responsabilitate pe măsură. Care este politica, la nivel de companie, în gestionarea provocărilor?
Din perspectiva tehnică și de management, BTD și-a consolidat reputația în piață prin soluțiile constructive îndrăznețe pe care le oferă clienților săi. Spre exemplu, execuția prin metoda top-down / bottom-up aplicată la Infrastructura Extensiei Mall Promenada poate intra în această categorie. De asemenea, experiența dobândită în multitudinea de proiecte rezidențiale de anvergură realizate, generează un avantaj competitiv important care susține modul de lucru eficient și adaptabilitatea noastră în derularea proiectelor. Toate aceste elemente ne-au permis să abordăm cu încredere proiecte de complexitate mare și de tipologii diverse. Ca rezultat, am reușit să depășim cu succes orice provocare și, poate de aceea, cu majoritatea partenerilor noștri, suntem la al 3-lea sau chiar la al 4-lea proiect consecutiv.
Dorim să ne îndreptăm atenția, în termeni generali, asupra domeniilor public și privat. Vă implicați în ambele zone, așa că ne puteți oferi o imagine obiectivă a diferențelor dictate.
Implicarea în ambele domenii, public și privat, ne oferă o viziune clară asupra diferențelor fundamentale care le caracterizează.
În primul rând, un aspect distinctiv între cele două domenii este scopul și obiectivele pe care fiecare le urmărește. Domeniul privat are, în general, ca prioritate maximizarea profitului. Companiile private sunt motivate de oportunitățile de piață, eficiență și inovație pentru a-și crește veniturile și a-și extinde afacerile. În contrast, sectorul public are ca principal obiectiv bunăstarea socială, asigurând servicii și infrastructură pentru comunitate. Aceasta implică prioritizarea nevoilor sociale și a accesibilității, adesea fără o motivație financiară directă. Un alt aspect important este transparența și responsabilitatea. În sectorul public, există o așteptare mai mare de transparență și răspundere, dat fiind că resursele provin din surse publice de stat sau europene. În sectorul privat, deși transparența este importantă, companiile pot fi mai reticente în a fi la fel de transparente, din rațiuni de competiție și confidențialitate.
Din perspectiva industriei, cele două domenii se completează foarte bine. De exemplu, sectorul public a alimentat puternic piața de construcții la nivel național, într-o perioadă în care volumele din sectorul privat au scăzut simțitor. Acest aspect a fost resimțit puternic în cursul anului trecut.
Sunteți unul dintre cei mai vizibili și activi lideri din industria construcțiilor, la nivel național, clasându-vă printre primii zece antreprenori generali. Cum vă raportați la prezent și sub ce renume intenționați să luați startul în 2025?
Pentru anul în curs și anul viitor ne propunem să păstrăm aceeași linie de dezvoltare, cu un portofoliu echilibrat între lucrările de construcții civile și cele edilitare.
Vom menține trendul ascendent și sustenabil al profitabilității in paralel cu creșterea cotei de piață și a cifrei de afaceri, fără a abdica de la principiile care au motivat activitatea companiei încă de la înființare, calitatea serviciilor dincolo de detalii și perfecționarea continuă a personalului și a capacitaților de execuție.
Din perspectiva estimărilor, ne așteptăm la o creștere a cifrei de afaceri de 15-20% pentru anul în curs, urmând ca în 2025 să înregistrăm un nivel de creștere mai ridicat. La data prezentă, BTDConstruct are contractate lucrări civile, în segmentul privat, în valoare de 595 milioane lei, cu o perioadă de execuție de circa 18 luni. La acestea se adaugă contracte de execuție lucrări edilitare (proiectarea și execuția rețelelor inteligente de distribuție gaze naturale și execuția rețelelor de apă – canal), în valoare de peste 540 milioane lei, cu o perioadă de execuție de aproximativ 24 de luni.
Privind pe un termen mai lung, ne așteptăm ca volumele de lucrări de construcții în piața privată să se mențină cel puțin la cifrele înregistrate astăzi, având în vedere contextul economic favorabil și mai ales că remarcăm o scădere a costurilor de finanțare. Însă, din analizele noastre, vectorii principali de creștere la nivel de industrie a construcțiilor vor rămâne proiectele de investiții derulate din fonduri publice, în următorii 3-4 ani.
În toată această perioadă de schimbări, la nivel intern, care este principala lecție primită?
Această perioadă nu ne-a oferit o lecție, cât mai mult o confirmare asupra importanței adaptabilității și a flexibilității în domeniul în care activăm. Piața construcțiilor este în continuă evoluție, iar capacitatea de a ne ajusta rapid strategiile și procesele pentru a răspunde noilor condiții ne-a permis să depășim cu succes astfel de perioade.
Agilitatea, comunicarea eficientă și perfecționarea continuă sunt pilonii care ne-au ghidat într-un an cu un grad ridicat de incertitudine, cum a fost 2023, și vor continua să ne influențeze strategia pe mai departe.
Domnule Răzvan Pârvulescu, ce reprezintă pentru Dumneavoastră compania pe care o reprezentați și care sunt valorile pe care le insuflați?
În primul rând, compania pe care o reprezint face parte integrantă din identitatea mea profesională. Este, de asemenea, o poveste de succes românească, desfășurată pe parcursul a peste 11 ani, un exemplu de reziliență, adaptabilitate și integritate.
Însă, cultura organizațională și angajamentul colegilor reprezintă fundamentul valorilor noastre, iar la BTDConstruct & Ambient, echipa este motorul din spatele oricărui proiect. Avem permanent iî minte destinația finala a fiecărei construcții și ne ghidăm după un principiu simplu: construim pentru oameni. În lumina acestei viziuni, am coagulat în timp o echipă de profesioniști cu peste 30 de ani de experiență. Gândim și ridicăm proiecte responsabil, durabil, cu tehnologie actuală și idei bazate pe colaborare și ne asigurăm că toți membrii echipei sunt aliniați cu aceste valori. Formăm, promovăm și ne motivăm colegii pentru a oferi mereu servicii de cea mai înaltă calitate. Lucrăm împreună cu parteneri de încredere și colaborăm cu specialiști din diverse domenii pentru a aduce expertiză suplimentară acolo unde este nevoie și ne asigurăm că soluțiile oferite sunt la standarde ridicate.
Este domeniul imobiliar un mediu care tinde spre stabilitate? Sau, în ultima perioadă, este destul de dificil de efectuat o previziune?
Putem considera că, în general, domeniul imobiliar local se îndreaptă spre stabilitate pe termen lung, datorită cererii constante de spații locative precum și a dinamicii dezvoltării economice din țara noastră. Cu toate acestea, în ultimii ani, am fost martorii unor fluctuații semnificative cauzate de diverși factori macroeconomici, politici sau sociali. Aceste variabile complică previziunile pe termen scurt, deoarece piețele imobiliare pot deveni volatile în fața acestor schimbări. De exemplu, o creștere a ratelor dobânzilor poate reduce accesibilitatea creditării pentru potențialii cumpărători, ceea ce, la rândul său, poate duce la o scădere a cererii în anumite zone. De asemenea, schimbările de politici fiscale pot influența direct dezvoltarea și investițiile în sectorul imobiliar. Însă, istoria recentă ne-a arătat că putem naviga cu succes printre aceste provocări. Astăzi, tendințele emergente sunt evidente și putem anticipa că pe termen lung putem ajunge la un grad mai ridicat de predictibilitate.
În concluzie, deși activitatea în domeniul imobiliar poate prezenta provocări, inclusiv dificultăți în realizarea previziunilor pe termen scurt, sectorul continuă să ofere potențial de stabilitate și creștere pe termen lung.