Interviu: Ionuț Negoiță, CEO and Founder HILS Development
Apariție: Catalogul “Romanian Property Awards“, ediția a VI-a
“Succesul stă nu doar în capacitatea de a anticipa incertitudinea economică, ci și în puterea imaginației care ne ajută să răspundem la câteva întrebări esențiale – ce fel de familii vor locui aici? Care vor fi obiceiurile lor de viață? Cum își vor petrece timpul dedicat familiei? Cum va influența un macro-trend cum este, de exemplu, încălzirea globală chiar, ideea de locuire? Pare simplu, când la fiecare două ore noi dăm în folosință un apartament. Dar, în realitate, este o provocare permanentă să înțelegem nu doar prezentul, ci și viitorul și să rămânem mereu la înălțimea așteptărilor tuturor celor care vor să facă parte din comunitățile HILS Development.”
From the hills, to the top of the mountain. Poate fi titlul unei melodii ce încă își mai scrie versurile. Vom reveni asupra acestei sintagme. Introducerea vă este dedicată. Dorim ca preț de câteva rânduri să ne dezvăluiți imaginea celui care, înainte de a fi unul dintre cei mai efervescenți oameni de business, este un familist, o persoană ce are tabieturi, care tinde spre perfecțiune, cu o viziune aparte însă. Cum se prezintă simplu, Ionuț Negoiță, cel care a oferit Bucureștiului o nouă perspectivă, în special zonei de Est?
Sunt un om cu un stil de viață echilibrat, dedicat familiei și pasionat de antreprenoriat. Îmi împart cu grijă timpul între carieră, activități fizice și momentele petrecute cu cei dragi, apreciind lucrurile simple care aduc valoare vieții. În fiecare pas, atât în viața personală, cât și în afaceri, mă ghidează dorința de a atinge excelența. Tind spre perfecțiune, ceea ce se reflectă și în proiectele pe care le dezvolt. Cred cu tărie că Bucureștiul, în special zona de Est, merită o abordare orientată spre sustenabilitate și calitate, având un potențial imens de creștere și prin HILS Development, sunt motivat să contribuim la reîntinerirea peisajului urban al Capitalei.
Înainte de a face următoare mutare pe tabla de șah sau, pe harta Bucureștiului, ați luat în calcul diferite puncte cheie (infrastructura, potențialul de dezvoltare al zonei, terenurile disponibile). Ce s-a schimbat în strategie, făcând o comparație între prezent și momentul în care ați achiziționat primul teren (în urmă cu aproximativ șapte ani)?
La începutul activității mele în investițiile în terenuri, am pus un accent deosebit pe infrastructură și potențialul de dezvoltare al zonelor. În timp, am ales să mă sprijin tot mai mult pe analize detaliate, studii riguroase și consultanță din partea experților, pentru a lua decizii cât mai bine fundamentate. Strategia HILS Development a evoluat în mod semnificativ, axându-se acum pe implementarea conceptului „Oraș de 15 minute”, care integrează toate facilitățile esențiale în apropierea locuințelor. Astfel, ne-am extins viziunea de la simpla dezvoltare imobiliară, la crearea unor comunități sustenabile, în care locuitorii beneficiază de acces facil la transport public, spații verzi și o gamă largă de servicii esențiale. Prin adoptarea conceptului de mixed-use, asigurăm rezidenților noștri acces imediat la centre comerciale, instituții educaționale, clinici medicale și o infrastructură de transport bine dezvoltată, inclusiv stații de metrou.
Discutăm așadar despre șase proiecte sub egida HILS. Cel de-al șaptelea este încă sub mesajul suspansului. HILS Brauner, Splai, Pallady, Sunrise, Republica, Titanium (ultimele trei fiind în stadiul de construcție) au redefinit zona de Est a capitalei, motiv pentru care ne întrebăm ce a fost mai dificil: proiectele în sine sau atragerea unui public potrivit pentru acest tip de proiecte?
Am investit în planificarea fiecărui proiect pentru a ne asigura că nu oferim doar locuințe, ci și comunități sustenabile, bine conectate și dotate cu toate facilitățile necesare. Principala provocare a fost să menținem un standard de calitate ridicat, să respectăm termenele de livrare și să integrăm toate elementele unui stil de viață modern, sustenabil și confortabil într-un cadru urban regenerat. Ne adresăm în mod special familiilor, deoarece dorim să atragem un public care să contribuie la crearea unor comunități unitare și solide. Am observat că, odată ce familiile au înțeles beneficiile unei vieți într-o comunitate HILS – cu acces facil la transport public, spații verzi, zone comerciale și servicii de top – interesul pentru aceste proiecte a crescut considerabil.
Viziunea HILS Development de dezvoltare a Estului Capitalei este susținută de un plan de implementare pe termen lung. Păstrând același ritm de construcție, suprafețele deținute de companie pot acoperi dezvoltarea zonei pe următorii 15 ani, având oportunitatea de a modela cu adevărat zona de Est a Capitalei într-un oraș în oraș, cu noi comunități dedicate unui trai de calitate, atât pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare. La finalul anului 2023, HILS Development a lansat cel mai amplu proiect de regenerare urbană mixed-use din București, HILS Republica. Acest proiect, care se va întinde pe o suprafață de 180.000 m², va include aproximativ 4.000 de locuințe și o rețea integrată de facilități, reflectând pe deplin viziunea noastră de a crea comunități durabile și bine conectate.
Cum este scalat, în acest moment, business-ul dumneavoastră?
În momentul de față, HILS Development se află într-o continuă dezvoltare, livrând peste 1.000 de locuințe anual, cu obiectivul de a atinge 1.400 de unități pe an în următorii doi-trei ani. Acest lucru se datorează echipei noastre solide, cu personal internalizat 100% românesc și strategiei integrate, care ne permite să menținem un control strict asupra întregului proces, de la proiectare la vânzare. Standardele și ritmul de dezvoltare pe care ni le-am impus sunt realizabile datorită unui ecosistem complex și a unei forțe de construcție interne, dezvoltate în cei 19 de ani de experiență în domeniul imobiliar-rezidențial. Indiferent de dimensiunea sau locația proiectelor noastre, construim cu viziunea de a crea spații pentru viață, nu doar locuințe, atât pentru clienții noștri actuali, cât și pentru generațiile viitoare. Ne concentrăm pe a avea apartamente finalizate și disponibile imediat, un aspect esențial în decizia clientului de a se muta rapid. Aceasta este o parte importantă a strategiei noastre, care vizează menținerea unui stoc constant de apartamente gata pentru mutare.
Așa cum am sesizat și noi, iar confirmarea vine și din partea voastră, segmentul imobiliar se metamorfozează. Sunt din ce în ce mai puține proiecte autorizate, prețul celor existente crescând considerabil. În ce direcție considerați că se va îndrepta cererea, raportată la oferta deja diminuată? HILS a făcut o mutare strategică în acest sens, suportând creșterea de TVA.
Piața imobiliară trece printr-o transformare, iar noi am anticipat acest lucru prin deciziile noastre strategice, cum ar fi suportarea creșterii de TVA. Cererea de apartamente în București este mai mare decât oferta actuală și se va orienta tot mai mult spre proiecte care oferă un echilibru între cost și calitate, iar HILS Development este poziționată ideal pentru a răspunde acestei cereri prin proiecte bine planificate și accesibile. În același timp, remarc o creștere a interesului pentru proiecte cu amprente scăzute asupra mediului, aceasta fiind o tendință firească în domeniul nostru de activitate. Sustenabilitatea în construcții este o temă pe care o integrăm în proiectele ce vor fi lansate sau finalizate în următorii ani și ne propunem ca prin această adopție să stabilim noi standarde de locuire pentru bucureșteni. E tot o consecință a faptului că familia este fundamentală pentru mine. Atunci când construiești pentru familii, te gândești în mod natural la viitor, la ceea ce poate scădea impactul prezentului asupra unui orizont de timp mai mare decât al unei singure generații.
Noile tehnologii dictează piața? Sau este o iluzie, în fapt, noi confruntându-ne în continuare cu un peisaj imobiliar încă haotic?
Noile tehnologii joacă un rol esențial în dezvoltarea pieței imobiliare, dar în România încă ne confruntăm cu provocări în implementarea lor pe scară largă. Totuși, noi, HILS Development, ne concentrăm pe integrarea soluțiilor sustenabile și eficiente energetic, precum fațade ventilate și încălzire în pardoseală, pentru a crea locuințe care sunt nu doar moderne, dar și prietenoase cu mediul, iar aceste lucruri sunt atestate de precertificările Green Homes și nZEB primite. Așa cum spuneam și mai devreme, proiectăm și construim spații pentru comunități, iar asta înseamnă că treptat introducem la scară din ce în ce mai mare tehnologii care scad amprenta de carbon nu doar la momentul construcției, ci și în ciclul de viață al utilizării unei construcții. Provocarea majoră este să putem uniformiza această viziune la nivelul cât mai multor proiecte, dar cred că este rolul nostru să aducem aceste tehnologii cât mai aproape de oameni și la costuri cât mai accesibile.
Domnule Negoiță, sunteți unul dintre cei mai efervescenți dezvoltatori din București. Cu ce vine la pachet această titulatură? Apasă și obligă în același timp?
Efervescența de care vorbiți vine cu responsabilități mari, cu presiune dar și cu satisfacții unice. Cine a urcat măcar o dată în viața lui un deal, nu spun munte, ci măcar un deal, știe că drumul până sus se măsoară în ocazii egale de a continua urcușul sau de a te întoarce din drum. Domeniul în care ne desfășurăm activitatea se află la confluența mai multor macro-tendințe socio-economice și generează, la rândul său, impact economic și social considerabil. Suntem conștienți de rolul pe care îl avem în ecosistemul economic și social românesc, iar asta ne obligă să gândim întotdeauna cu mulți ani înainte. Imaginați-vă că atunci când gândim un proiect, iar apoi când îl construim, noi trebuie să modelăm aceste spații în acord cu niște așteptări viitoare pe care oamenii le-ar putea avea peste câțiva ani de zile, când locuințele vor fi gata.
Cât contează loialitatea și soliditatea unei echipe în astfel de vremuri?
Loialitatea și soliditatea echipei sunt fundamentale pentru succesul oricărei afaceri, mai ales în vremuri incerte. La HILS Development, deținem un portofoliu variat de proiecte realizate în mare parte cu echipe interne de constructori, arhitecți și profesioniști, totalizând aproximativ 1.000 de angajați, toți fiind personal 100% românesc. Această abordare integrată ne permite să avem un control complet asupra întregului proces de construcție, de la proiectare până la vânzare și post-vânzare, garantând astfel cele mai înalte standarde de calitate și expertiză pentru clienții noștri. Echipa noastră unită și dedicată este cheia prin care reușim să depășim provocările și să menținem un nivel ridicat de performanță, chiar și în perioadele dificile. Pe de altă parte, recunosc, este dificil să menții motivată o echipă atât de complexă și cu responsabilități atât de mari. În domeniul construcțiilor, cererea de specialiști este în continuare mai mare decât oferta, iar în ultimii ani concurența venită de la proiecte mari de infrastructură poate să amenințe stabilitatea unor echipe. Însă și aici contează valorile în care cred oamenii. HILS Development este o organizație care are energia umană a unei foarte mari familii, pentru care contează nu doar individualitățile, ci și grupul în ansamblul său. În 19 ani de activitate, am reușit să imprim organizației aceleași valori care m-au ghidat în viață și pot să spun că sunt mulțumit. Avem în echipă oameni care lucrează aici din prima zi de activitate a organizației, dar și oameni care lucrează din prima lor zi de muncă. Pentru majoritatea colegilor mei, HILS Development este a doua casă și asta se vede în fiecare rezultat al muncii lor. Vom continua să fim același angajator responsabil, incluziv și de încredere pentru cei care vor o carieră într-un astfel de mediu.
Știm că este greu de prezis, dar în opinia dumneavoastră, cum va arăta viitorul regional al segmentului de real estate și al societății în general? Am traversat, în ultimii ani, etape care au avut un cuvânt greu de spus asupra economiei. Se va maturiza acest sector? Sau încă traversează perioade de transformare, o ultimă statistică indicând o ușoară creștere a numărului celor ce preferă să adopte un comportament de „chiriaș”, fără nume de proprietate.
Este greu de prezis cu exactitate viitorul, dar cred că sectorul imobiliar din România va continua să evolueze și să se maturizeze. Deși observăm o creștere a numărului de chiriași, nevoia de proprietate va rămâne puternică în cultura noastră. Totuși, dezvoltatorii trebuie să fie pregătiți să se adapteze la schimbările din piață și să ofere soluții care să răspundă noilor preferințe ale consumatorilor. Pe de altă parte, cred că viitorul locuirii este un subiect care reunește toate marile dezbateri ale momentului – natalitatea și speranța de viață, schimbările climatice și ciclurile economice, dezvoltarea orașelor și nevoia omului contemporan de a se apropia mai mult de natură – iată câteva teme care vor modela, cu siguranță, viitorul industriei de real estate – nu doar la noi, ci peste tot în lume. Calitatea spațiilor de locuire se va modela după aceste mega-tendințe, iar noi trebuie să fim pregătiți să le încorporăm în proiectele noastre cu mulți ani înainte ca ele să devină normă. E provocator, dar în același timp diferențiator, pentru că doar astfel vom putea să rămânem relevanți și pentru generațiile următoare de clienți.
Vă îndreptați curajos atenția către zona de Nord a capitalei. Ce provocări se arată la orizont? Va fi acest proiect un pas mai aproape de „vârful muntelui”?
Zona de Nord a Capitalei prezintă oportunități și provocări unice. Luăm în considerare un alt tip de public. Provocarea principală este de a scala standardele de calitate și sustenabilitate cu care ne-am obișnuit clienții, în timp ce ne extindem într-o zonă nouă. Succesul acestui proiect va fi, cu siguranță, un pas important către „vârful muntelui” în strategia noastră de dezvoltare. Vom reveni cu mai multe detalii privitoare la proiectul nou, la momentul potrivit.
„În fotbal, totul este complicat de prezența echipei adverse.” Doar în fotbal?
În afaceri, la fel ca în fotbal, există mereu adversari și provocări neprevăzute. Totuși, la fel ca în sport, cheia succesului stă în capacitatea de a rămâne concentrat, adaptabil și orientat către obiectivele pe termen lung, indiferent de obstacolele întâmpinate. Sau cum îmi place mie să spun, ”să fim mereu cu fața la joc”.