in ,

INTERVIU VITALIS Consulting: “Proiectele hoteliere sunt proiecte cu o finanțare accesibilă. Un investitor poate obține finanțare de la o bancă până la un procent maxim de 60% – 70% din valoarea execuției”

Anul în curs a promis, încă de la început, dezvoltarea de proiecte hoteliere. Este un segment de interes, atât pentru dezvoltatorii români, cât și pentru brand-urile internaționale (Brașovul fiind în topul orașelor de interes în acest context).

VITALIS Consulting, lideri de piață pe zona de Construction Management, sunt din ce în ce mai mult implicați în proiecte hoteliere. În interviul acordat, Alexandru Samoilă, Managing Director, a discutat despre nevoia de spații de cazare, diferențele dintre un brand local și unul internațional, standardele cu care vin la pachet hotelurile de tip boutique, cu ADN românesc, și provocările pe care segmentul lor de activitate le îmbrățișează în fiecare proiect în parte.

Ați anunțat de curând faptul că sunteți implicați în anumite proiecte semnificative pe zona Horeca, în special hoteluri. Care este ponderea, sub o privire alocată ultimilor doi ani? Care sunt principalii factori care au influențat dezvoltarea acestui segment în România?

Romania încă suferă din punct de vedere al spațiilor de cazare ce se încadrează în standarde superioare. De câțiva ani buni vedem un interes accelerat orientat spre dezvoltarea de noi hoteluri. Pe măsură ce economia țării și infrastructura se dezvoltă, un efect firesc este creșterea numărului de turiști – aici ne referim atât la călătorii tip concediu, cât și călătorii de business.

Semnalele pe care le avem de la brandurile internaționale cu care lucrăm sunt de creștere – atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, deci câțiva ani de acum încolo.

Dacă în anii trecuți gestionam în paralel 3 – 4 hoteluri, anul acesta avem deja 7 proiecte hoteliere active ce se derulează simultan. Iar acum suntem în discuții cu alți trei dezvoltatori. Vedem sectorul hotelier având un potential imens de dezvoltare, mai ales după „cumpăna” pandemiei în care știm cât au avut de pierdut. Mă bucur să văd o asemenea creștere a cererii și mă bucur să văd curajul cu care s-a depășit acel impas din 2020.

Care sunt diferențele de operare dintre un brand internațional și unul local?

Noi ne ocupăm cu execuția efectivă a hotelurilor, iar în acest proces trebuie să ținem cont si de cerințele pe care le au operatorii pentru că ei sunt cei care se vor ocupa de managementul ulterior al business-ului. Când vorbim de branduri internaționale, ne referim din start la o calitate a serviciilor și o siguranță în acest sens. Un lanț hotelier internațional impune o standardizare și formează o clientele obișnuită cu acel standard – clienți ce nu sunt dispuși neapărat să riște, cazându-se la un alt tip de hotel.

Există însă și branduri locale, românești, care oferă un standard foarte ridicat al serviciilor și care și-au creat un nume de sine stătător în industrie. Exemple în acest sens sunt hotelurile tip boutique ce au un număr de camere restrâns, dar servicii calitative înalte pentru clienții ce nu caută neapărat centre spa, săli de sport, restaurante sau baruri în incinta locației.

Zona hotelieră oferă, în ultima perioadă, un „upgrade” dacă e să îl numim așa, raportat la suprafața utilă aferentă unei camere de hotel. Iar aici ne referim la spații generoase. Pe lângă această diferențiere, ce alte tendințe anunță segmentul hotelier?

Acest aspect este discutabil. Fiecare brand hotelier vine cu propriile standarde și direcții în legătură cu proiectele pe care le inițiază. Spațiile interioare pot fi mai mari sau mai mici, depinde mult segmentul de clienți căruia i se adresează. Într-adevăr, există niște suprafețe minime impuse, sub care nu poți construi. În unele cazuri, accentul se pune asupra camerei de hotel, din punct de vedere al spațiului, iar în altele, interesul se axează mai mult asupra facilităților oferite în afara camerei. Așa cum spuneam, tendințele sunt diferite în funcție de brand. Deși par asemănătoare criteriile, fiecare proiect are o individualitate.

Unul dintre stimulentele menite să încurajeze dezvoltatorii este reprezentat de accesibilitatea unei finanțări bancare. Știm că vă implicați și în acest context. Ce ne puteți dezvălui pe această temă? Cât sunt de accesibile, în realitate, aceste finanțări și care sunt factorii esențiali în accesarea sumelor?

Într-adevar, noi suntem acreditați de majoritatea băncilor din România să oferim dezvoltatorilor asistență prin furnizarea serviciilor de monitorizare a proiectelor la care acestea oferă finanțare. Proiectele hoteliere sunt, în general, foarte ușor finanțabile, mai ales atunci când e vorba de un brand internațional. Un investitor care are terenul, are un acord de operare cu un brand hotelier și o autorizație valabilă poate obține finanțare de la o bancă până la un procent maxim de 60% – 70% din valoarea execuției. Sigur că există și alte condiții într-un contract de finanțare pe care părțile trebuie să le accepte ca finanțarea să fie acordată, însă proiectele hoteliere sunt din ce vedem noi în piață, proiecte cu o finanțare accesibilă.

Cum catalogați diferența dintre un proiect rezidențial și un hotel, pe zona voastră de activitate? (Iar aici nu ne referim doar la serviciile dpdv tehnic.)

În cei 18 ani de activitate am lucrat în zeci de proiecte rezidențiale și aproape la fel de multe proiecte hoteliere. Prin natura lor, proiectele hoteliere au o complexitate aparte față de cele rezidențiale. Chiar dacă în esență ele par similare (fiind vorba de spații de locuit), cerințele tehnice în cazul hotelurilor sunt mai aspre, iar nivelul calității cerut este mult mai mare. Tocmai din acest motiv, un grad de complexitate mai mare înseamnă pentru noi o muncă și o coordonare mai intensă, ce implică automat și alocarea mai multor resurse.

În ultima perioadă și-au arătat interesul către peisajul local, din ce în ce mai multe brand-uri internaționale de hoteluri. Care este principalul motiv și cum va arăta acest grafic în urmării ani?

Avem o țară mai mult decât minunată. Iar faptul că se încep lucrări de dezvoltare pe partea de infrastructură este un lucru atât de benefic. Da, România devine din ce în ce mai atractivă, iar acesta este unul dintre motive. Este firesc ca pe măsură ce se inaugurează autostrăzi și aeroporturi, interesul turistic să crească pentru că oferim accesibilitate unor zone mai „izolate”, dar superbe. De asemenea, odată dezvoltată zona (dezvoltarea hotelurilor, deschiderea restaurantelor, etc.) ea prinde culoare și va atrage din ce în ce mai mulți turiști. Există interes crescut al brandurilor internaționale, dar nu numai în sectorul hotelier. Susținem, și ne bucură faptul că putem fi parte din acest proces de dezvoltare datorită parteneriatelor pe care le avem.