in ,

Cine este vizionarul român care a construit unul din cele mai mari centre financiare din Marea Britanie. Singurul cetățean britanic de origine română numit cavaler

Sursa foto: Canary Wharf
Sursa foto: Canary Wharf

Sir George Iacobescu este numele românului care a transformat Canary Wharf, docurile abandonate ale Londrei, în al doilea mare centru financial al capitalei britanice, după centrul financiar istoric „City” care s-a dezvoltat de-a lungul a 500 de ani.

Sir George, desemnat în anul 2021 „londonezul anului”, a contribuit la dezvoltarea a peste 1,5 milioane de metri pătrați de spații de birouri, peste 300 de magazine, baruri, restaurante și facilități, 8 hectare de grădini și alte spații în aer liber, și 3.600 de locuințe.

După 36 de ani la conducerea companiei dezvoltatoare Canary Wharf Group Investment Holdings, Sir George Iacobescu își anunță retragerea, Sir Nigel Wilson fiind-i succesor în această funcție, potrivit economedia.ro.

În anul 1987, a fost inițiat, ca urmare a deciziei premierului Margaret Thatcher, un proiect de reconversie și reabilitare a fostei zone a docurilor londoneze, proiect denumit „Canary Wharf” și care a fost încredințat firmei Olympia and York pentru care lucra George Iacobescu. El s-a mutat de la New York la Londra, devenind vicepreședinte executiv responsabil cu realizarea bugetelor, cu proiectarea și construirea a jumătate din viitorul centru financiar Canary Wharf. Când firma Olympia and York a dat eventual faliment, George Iacobescu a fost păstrat de cei care au achiziționat Canary Wharf.

În anul 1994, a fost promovat ca membru în Consiliul de Administrație al Canary Wharf Holdings Limited ca director executiv, devenind vicepreședinte executiv în anul 1996 și președinte executiv în martie 1997. În iulie 2021, Sir George a trecut de la rolul de președinte executiv la cel de președinte, oferind îndrumare strategică consiliului de administrație și echipei de management și acționând ca ambasador și reprezentant al companiei față de părțile interesate.

Sir Nigel Wilson a declarat: „Timp de peste trei decenii, conducerea vizionară a lui Sir George, priceperea în materie de design și perspicacitatea inginerească au transformat Canary Wharf într-un mini-oraș care concurează pe o scenă globală. Am avut privilegiul de a observa contribuția sa ca forță de schimbare progresivă pentru economia britanică, generând locuri de muncă, sprijinind firmele de construcții și susținând comunitatea de afaceri în sens larg. Sunt onorat să preiau rolul său de președinte. Canary Wharf devine un oraș în oraș, cu aproximativ 20 de milioane de metri pătrați de spații dinamice între birouri, locuințe, retail și agrement. Legăturile sale excelente de transport determină un număr record de vizitatori, cu peste 67,2 milioane de vizitatori anul trecut. Sunt încântat de oportunitatea de a-mi valorifica experiența pentru a sprijini strategia sa de creștere și de a colabora cu Shobi Khan, directorul executiv, și cu echipa sa de conducere dinamică”.

Sir George Iacobescu a declarat: „A fost onoarea și provocarea vieții mele să lucrez cu un grup extraordinar de oameni care au transformat un doc abandonat într-un cartier urban înfloritor cu utilizare mixtă. CWG este prima companie de pe planetă care a construit de la zero un cartier central de afaceri complet nou. Astăzi, Canary Wharf găzduiește mii de rezidenți, întreprinderi mari și mici din numeroase sectoare, unul dintre cele mai aglomerate centre comerciale din Marea Britanie, precum și parcuri, grădini, magazine, restaurante și baruri. Este o comunitate înfloritoare în inima vechiului East End. Odată cu creșterea continuă a sectorului tehnologic, a sănătății și a științelor vieții, cu noile activități de agrement și cu ecologizarea Wharf-ului, urmează vremuri interesante pentru acest domeniu. Sunt deosebit de mândru de relația strânsă de colaborare pe care am avut-o cu comunitatea locală și cu întreaga Londră, contribuind la sprijinirea ocupării forței de muncă locale și acționând ca ancoră pentru regenerarea Londrei de Est. Recunoștința mea enormă se îndreaptă către toți colegii mei de-a lungul atâtor ani, care au contribuit în egală măsură la succesul Canary Wharf. Mă bucur să părăsesc compania sub conducerea competentă a lui Sir Nigel și Shobi Khan. Parcursul lui Sir Nigel la Legal and General este excepțional. Îi doresc mult succes lui, lui Shobi și echipei de conducere a CWG”.