in ,

Modelarea 3D: o piesă importantă în puzzle-ul construcțiilor

Xplorate Group, participant activ la conferințele din domeniul construcțiilor, dar și segmentul arhitectural

Sursa: Xplorate Group

Recent, partenerii Xplorate Group au participat în calitate de speakeri, la Consoft Connect, o conferință dedicată segmentului architectural, adresată tuturor celor interesați de ultimele tendințe în arhitectură și design, precum și de tehnologiile inovatoare.

Aceștia au abordat subiectul topografiei aplicate în domeniul architectural și au dezbătut împreună cu participanții despre soluțiile inovatoare care vor avea impact asupra construcțiilor în următoarea perioadă.

În cadrul conferinței s-au prezentat noutăți despre Archicad, AI, BIM Cloud, BimX și despre noile funcționalități ce urmează să fie implementate în noua versiune Archicad, precum și informații cu privire la extinderea Marie Curie și Therme București din punct de vedere arhitectural și inițiative legislative privind implementarea BIM în România.

Scanarea laser 3D este astăzi cea mai rapidă și versatilă metodă de preluare a datelor, fiind aplicată în toate tipurile de proiecte din segmentul construcțiilor, livrabilele fiind atât planuri și relevee 2D, cât și modele 3D ce servesc proiectării.

Inclusiv ridicările topografice pot avea ca metodă de achiziție a datelor scanarea laser 3D, norul de puncte fiind suportul pentru modelul digital al terenului sau planurile de situație.

Metoda este aplicabilă oricărui tip de proiect: clădiri industriale, rezidențiale, cinematografe, teatre, biserici sau parcuri logistice.

Scanarea laser 3D este folosită de asemenea cu succes și în industria filmului, livrarea mesh-urilor pentru diverse obiecte sau platourilor de filmare.

De asemenea, Xplorate Group a participat la Conferința Innoconstruct 2024, unde Daniel Ungureanu și Adrian Trifan (Managing Partners) au fost speakeri într-un panel dedicat instrumentelor digitale și tehnologiilor inovatoare în construcții, unde au abordat un subiect actual despre impactul modelării 3D în contextul digitalizării în construcții. 

Aceștia au scos în evidență multiplele avantaje ale modelării 3D în contextul digitalizării și necesitatea livrării în diferite formate (Revit, Rhino, Archicad), dar și noutăți despre tehnologia AI aplicată în modelarea 3D, clasificarea automată a norilor de puncte și identificarea automată a elementelor, precum și direcția în care ne îndreptăm, făcând o comparație între trecut, prezent și viitor.

În cadrul conferinței, au fost abordate subiecte de interes precum: politici publice, implementarea BIM în practică, cercetarea și inovarea în construcții, dar și workshop-uri despre transformarea digitală în practică și digitalizarea proceselor pentru construcții inteligente.

Sursa: Xplorate Group

Xplorate Group oferă servicii de măsurători topo-geodezice, fotogrammetrie, scanare laser 3D (cuprinzând modelarea 3D, relevee 2D, DTM, Scan-to-BIM), măsurători pentru urmărirea în timp a construcțiilor (monitorizare tasări și fisuri), avize AACR, asistență topografică în șantier, calcul suprafețe conform standardului BOMA, cu acoperire națională și internațională. Aceste servicii integrate ajută în dezvoltarea tuturor proiectelor de construcție.

“Nu credem că mai există proiecte mici sau de anvergură la care să nu fie nevoie de ajutorul inginerilor geodezi.” afirmă specialiștii Xplorate.

Importanța preciziei în proiectele de infrastructură

Proiectele de infrastructură necesită trasarea elementelor proiectate cu o precizie ridicată, mai ales din punct de vedere altimetric (asistență topografică în șantier). Acuratețea calculelor pentru volumele de terasamente și a straturilor suport trebuie să fie ridicată. Pentru Xplorate Group, provocările de acest gen sunt binevenite și așteptate cu nerăbdare.

Diversitatea serviciilor

Portofoliul de servicii al Xplorate Group se adresează inclusiv domeniului construcțiilor de orice natură, unde planurile de situație sunt necesare pentru: elaborarea documentațiilor de urbanism PUG, PUZ, DTAC (suport nelipsit în proiectare), investiții în proiecte cu destinație turistică, ansambluri rezidențiale, parcuri logistice și diverse reconversii de destinații ale unor construcții.

De asemenea, scanarea laser 3D este utilizată cu succes pentru: relevarea acoperișurilor diverselor construcții (cu ajutorul dronelor, fie purtătoare de senzori lidar, fie camere foto – fotogrammetrie).

Digitalizarea împreună cu dezvoltarea unor metode foarte rapide de achiziție a datelor geospațiale a făcut să fim prezenți în întregul segment al construcțiilor, inclusiv în proiectele din zona de energie verde.

Participarea Xplorate Group la evenimente de profil a fost o oportunitate excelentă pentru a întâlni alți profesioniști din industrie, de a discuta despre ultimele tendințe și de a împărtăși experiențe și cunoștințe.

Xplorate Group își propune să fie un catalizator al transformării digitale în domeniul construcțiilor, oferind soluții optime pentru a construi un viitor mai sustenabil și eficient.

Material susținut de Xplorate Group