in

VIDEO: AUSTROTHERM lansează geoBLOCK, produsul revoluționar în infrastructură

Conferința “Dezvoltarea infrastructurii din România prin soluții rapide și sustenabile – geoBLOCK, materialul care crește eficiența lucrărilor”

Austrotherm a organizat o conferință care a marcat introducerea pe piața din România a unui produs revoluționar, numit geoBLOCK, un material care crește eficiența lucrărilor având numeroase aplicații în domeniul ingineriei geotehnice, 100% reciclabil și prietenos cu mediul înconjurător. Dezvoltat de specialiștii Austrotherm, geoBLOCK este mult mai eficient, spre deosebire de alte materiale, fiind un etalon al proiectelor durabile, în special în cazul celor dedicate infrastructurii.

Deși în țări precum Norvegia, Olanda, Grecia, Turcia, Canada, SUA, utilizarea EPS sub formă de blocuri și-a dovedit eficacitatea încă din anii ‘70, în România, utilizarea acestui material încă își face simțită prezența timid. Austrotherm consideră că, în România, geoBLOCK va genera cea mai mare eficiență din punct de vedere constructiv și economic în domeniul realizării umpluturilor așezate pe terenuri moi, foarte compresibile.

YouTube player

,,În cadrul acestei conferințe de lansare am prezentat informații despre sistemul geoBLOCK și exemple concrete ale utilizării soluției în aplicații de inginerie civilă. geoBLOCK este creat cu scopul de a oferi control asupra tuturor etapelor: de la proiectare, termene, materiale, costuri, dar, mai ales, control asupra rezultatelor lucrării, pentru că este o soluție de umplere care poate rezolva rapid și benefic provocările de umplere structurală. GeoBLOCK poate fi folosit cu succes și în construcția tunelurilor pentru metrou și căi ferate, datorită raportului rezistență/densitate mare, absorbției foarte reduse a apei și, nu în ultimul rând, a montajului rapid și economic. Nu este nevoie astfel de structuri laterale de sprijin, iar materialul este mult mai bine legat comparativ cu solurile necoezive sau coezive. Pe de altă parte, un sistem de acoperire pe partea expusă a umpluturii este necesar pentru a proteja geoblocurile de radiațiile ultraviolete și expunerea la intemperii. În România, utilizarea acestui material se află la cote reduse, primul proiect fiind realizat în 2023. În prezent, există perspectiva realizării unor sectoare de drumuri importante al căror traseu străbate terenuri moi, compresibile.” afirmă în cadrul conferinței Bahadir Sonmez, Director Tehnic Proiecte și Dezvoltare, Austrotherm.

“Utilizarea blocurilor de polistiren geoBLOCK în aplicații civile și de infrastructură este susținută de specificațiile de proiectare și liniile directoare din diferite țări din întreaga lume. Proprietățile fizice și mecanice ale blocurilor de polistiren sunt specificate de standarde avizate. Blocul de polistiren expandat (EPS) (blocul geofoam) este un geosintetic ușor utilizat în aplicații de inginerie civilă. Blocurile Geofoam pot fi fabricate cu densități cuprinse între 11,2 kg/m3 și 45,7 kg/m3.” – consideră Prof. Dr. A. Tolga Ozer, specialist în geoBLOCK.


În România, Austrotherm deține 4 unități de producție strategice din punct de vedere geografic. Acoperă Moldova și centrul țarii, din Fabrica de la Horia, partea de sud și sud – est din București, livrând din Arad către partea de nord și nord vest, iar fabrica din Călan acoperă cu succes partea de vest și sud vest a țării.

Toate cele 4 unități de producție Austrotherm lucrează la standard de calitate certificat. Fiecare unitate dispune și de laboratoare de verificare a parametrilor în timp real a procesului de fabricație, produsele pleacă spre piață după o atentă verificare internă.