in ,

Expoziția de artă plastică Lumi Conexe, la WIN Gallery, un omagiu adus multitudinii de întâlniri între lumi și culturi

Articol realizat de către drd. Mioara Iofciulescu, Președintă Academia de Artă Handmade București

Expoziția de artă plastică Lumi Conexe, la WIN Gallery, un omagiu adus multitudinii de întâlniri între lumi și culturi

Vineri, 29 martie a.c., la WIN Gallery din București, a avut loc vernisajul expoziției Lumi Conexe, eveniment la care au participat peste 100 de invitați din mediul artistic, cultural, diplomatic, colecționari și admiratori ai artei plastice românești.

Formatul propus de galerie de data acesta combină expozițiile personale cu cele de grup. Pentru debutul acestei noi configurații, au fost alese o serie de lucrări aparținând graficianului Gabriel Caloian, un artist vizual care migrează cu ușurință dintr-un registru istoric și spațiu geografic în celelalte. Stilul său include elemente din culturi străvechi de pe tot globul, de la America de Sud la Africa, aducând mitul în modernitate, deconstruind convențiile, la nivel figurativ și conceptual, contemplând și parodiind încercările tehnologiei de a transpune vise eterne în soluții simplificate, tangibile și profane.

Expoziția Lumi conexe urmărește procesul de cunoaștere, de descoperire și acomodare la nou. Este o constantă a vieții noastre, în egală măsură frumoasă și angoasantă. Am ales acest subiect pentru că trecem printr-o perioadă în care știința face niște salturi extraordinare, pe cât de promițătoare, pe atât de provocatoare. Descoperirea lumilor interioare și exterioare presupune un spirit curios, curajul de a pătrunde în necunoscut și voința de a accepta schimbarea ca fiind inevitabilă. Pentru a deveni conștienți de sine și de ceea ce ne înconjoară, fascinația și îndoiala trebuie să meargă mână în mână, modelând călătoria. De-a lungul acestui proces, conexiunile dintre oameni, culturi și mentalități înfloresc, permițând noi moduri de a vedea și de a gândi. Introspecția, riturile de trecere, simbolurile și călătoriile sunt doar câteva dintre numeroasele vehicule de explorare, a declarat Irina Stoenescu, Președinta WIN Gallery.

Itinerariul privitorului, așa cum l-a schițat Marinela Măntescu-Isac, curatorul expoziției, continuă cu una dintre temele secundare ale expoziție, reprezentată de mări, subiect ce prezintă simbolismul dual calm-furtună, calea de legătură și modul de separare între oameni. Florile, cea de-a treia componentă a expoziției, sunt elementul care echilibrează spectrul emoțiilor, fiind expresii universale ale frumosului. Ar putea părea o aliniere improbabilă a subiectelor, dar ele sunt legate de aceeași dorință de a urmări cunoașterea și evoluția. Mările au stârnit întotdeauna imaginația, simțul aventurii și tentația bogăției, sub formă materială și imaterială, în timp ce florile sunt companioni omniprezenți în încercările, iubirile, succesele și momentele de suferință ale omului.

Avem plăcerea să lucrăm aici, la WIN Gallery, cu artiști talentați din toată țara, cu idei și forme de exprimare foarte diferite, dar interesante și actuale în același timp. Arta reflectă problemele, bucuriile și întrebările societății care îi dă naștere. Este important sa cunoști artistul prin intermediul unei expoziții personale, acolo unde poți pătrunde în centrul preocupărilor sale, dar este la fel de necesar și revelator să îl vezi în dialog cu colegii săi de generație. Având în vedere spațiul nostru amplu, de această dată am optat pentru juxtapunerea unei expoziții personale cu una de grup, a spus Marinela Măntescu-Isac.

Expoziția personală a lui Gabriel Caloian poartă numele de „Zooorgic”, un joc de cuvinte care intersectează comportamentul bestial cu cel uman. Crudul și brutalul se grefează pe tendința ambițioasă, șablonată, de a căuta progresul, în accepțiunea societății contemporane. Sunt prezente fragmentarea, izolarea, hibridizarea vieții cu angrenajele mecanice, bucăți distorsionate, dar recognoscibile de oameni plasate într-un univers foarte complex și colorat, distopic, aproape caricatural. Este tulburător, dar invită la o analiză care merită atenție, pe măsură ce dezvoltăm noi instrumente care suplinesc, din ce în ce mai mult, activitățile fizice și intelectuale ale omului.

Celelalte secțiuni ale galeriei care evocă temele mări și flori, reunite în jurul expozițiilor susținute de WIN Gallery în luna martie a.c. în Spania, la Madrid și Sevilla, reunesc lucrări semnate de artiști români cu activitate remarcabilă la nivel național și internațional, printre aceștia numărându-se pictorii Corneliu Drăgan, Marinella Dumitrescu, Daniela-Elena Grapă, Corneliu Ionescu, Eusebiu Josan, Marcel Lupșe, Marinela Măntescu-Isac, Laurențiu Midvichi, Lisandru Neamțu, Sorin Otînjac, Klara Pădurean și Flora Răducan, dar și sculptorii Ion Iancuț și Bogdan Hojbotă.

WIN Gallery este un loc în care au început manifestări artistice de neimaginat până acum în București. Spațiul însuși este un exponat cu o arhitectură interioară și exterioară absolut fascinante, în care obiectele de artă trebuie să fie foarte sigure de sine ca să se poată exprima. Expoziția actuală organizată în jurul operei artistului Gabriel Caloianu este, din cât am văzut până acum, cea mai consistentă din punct de vedere expresiv. Cine vrea să vadă la ce nivel e arta românească de astăzi poate să-și facă o idee venind la WIN Gallery fiindcă, într-un fel, de aici putem explora toate direcțiile importante ale artei românești, a declarat criticul de artă Pavel Șușară la vernisajul expoziției Lumi Conexe.

WIN Gallery și-a deschis porțile pentru public în anul 2023, fiind situată în București, pe strada Ermil Pangratti, nr. 2A. Expozițiile pot fi vizitate cu programare prealabilă, în cadrul unor tururi ghidate menite să ofere o experiență artistică, emoțională și intelectuală de neuitat.

Sursa: ZiarulNews.ro