in ,

Speedwell în pierdere de turație pe piața imobiliară Bucureșteană

Planul de investiție de 500 milioane euro al dezvoltatorului imobiliar belgian Speedwell stagnează în lipsa aprobărilor de la Primăria Capitalei. Compania se confruntă cu provocări mari, întârzieri și ajustări în ceea ce privește platforma GRIRO. Investitorii Speedwell se reorientează spre alte orașe, dar și în afara României.

Proiectul CityZen, de pe terenul de nouă hectare ale fostei fabrici de utilaje grele GRIRO, din București, acum ale companiei imobiliare Speedwell, așteaptă de la înființarea sa, avizul de oportunitate necesar dezvoltării Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Din 2021, imobiliarul promite o investiție de 500 milioane euro, pentru construirea unor proprietăți cu utilizare mixtă (n.r. unități comerciale, rezidențiale, eventual și industriale la un loc). În extindere, intenționa să cumpere Atelierele Centrale Căi Ferate, din continuarea terenului GRIRO, de pe Grivița. Aceste provocări au dus la repercusiuni pentru compania Speedwell, care a anunțat public renunțarea la 10% din forța sa de muncă, formată din 70 de angajați. Mișcarea reflectă stresul financiar și incertitudinile generate de întârzierile masive ale proiectului.

Pe lângă concedieri, Speedwell a făcut și schimbări semnificative în portofoliul său. În 2022 și 2023, au vândut peste 50% din pachetele de acțiuni pentru două dintre cele mai mari proiecte finalizate din portofoliu. Ne referim la birourile și spațiile comerciale din Record Park, Cluj Napoca. Menționăm 75% din acțiunile clădirii de birouri MIRO, de pe Șoseaua București-Ploiești, acum sunt deținute de Hili Properties. Conform Forbes Romania, aceste mișcări strategice din partea dezvoltatorului imobiliar Speedwell ridică întrebări cu privire la stabilitatea sa financiară și planurile pe termen lung în piața imobiliară.

Mai mult, o parte din apartamentele pentru locuit ridicate cu opt milioane de euro, de Speedwell, în Faza 3 din cadrul TRIAMA Residence București, sunt vacante din noiembrie 2022. Această ultimă etapă a complexului comercial a demarat imediat după cumpărarea terenului de la GRIRO. Această constatare direct vizibilă pe website-ul TRIAMA Residence indică o cerere mai lentă a respectivelor proprietăți cu prețuri peste 100.000 euro, față de așteptările Speedwell.

Seria de ajustări cu care se confruntă Speedwell în România evidențiază complexitățile și riscurile implicate în sectorul imobiliar, pentru care conform Economica.net, investitorii îi îndrumă spre vecinii țării. Mai ales în contextul întârzierilor de reglementare și al schimbării dinamicii pieței. Pe măsură ce compania trece prin aceste provocări, părțile interesate clar vor urmări îndeaproape cum Speedwell își gestionează proiectele actuale și își remodelează strategia pentru eforturile viitoare de pe piața imobiliară din România.