in ,

Cosmin Savu-Cristescu, Managing Director Redport Capital: “Am încheiat anul 2023 cu peste 200 de unități tranzacționate prin contracte de vânzare completă pentru Faza II a proiectului The Level Apartments, alături de o parte semnificativă de rezervări semnate pentru Faza I a proiectului Infinity Nord”

Interviu acordat echipei Investing in Property de către Cosmin Savu-Cristescu, Managing Director Redport Capital

Dacă în urmă cu doar câteva luni afirmați faptul că predictibilitatea este un factor semnificativ în sectorul imobiliar, trei luni mai târziu ne aflăm în fața unei alte modificări fiscale. Concluzia? Credem că trebuie să găsim o formulă matematică, o singură necunoscută, dar totuși să ne rezulte o predictibilitate. Imposibil, de altfel. În baza căror factori vă construiți această predictibilitate?

Când discutăm despre predictibilitate în sectorul imobiliar, stabilitatea legislativă este doar unul dintre factorii care pot influența rezultatele, fie ele mai mult sau mai puțin așteptate. Desigur, modificările legislative în industrie pot avea un impact semnificativ, afectând prețurile, costurile de producție, materiile prime etc., însă nu ar trebui să ne concentrăm doar pe acest aspect.

Predictibilitatea la nivel macro se referă la o strategie de business în care, prin analiza tuturor factorilor implicați în procesul de dezvoltare, se iau cele mai bune decizii cu privire la managementul propriului business.

Spre exemplu,  o monitorizare constantă a indicatorilor economici, precum inflația, ratele dobânzilor sau creșterea economică pot oferi o perspectivă mai clară asupra direcției generale în care se îndreaptă piața imobiliară și poate ajuta la anticiparea schimbărilor. Pe de altă parte, transparența de pe piață, în care informațiile despre tranzacții, prețuri și reglementări sunt disponibile și ușor accesibile, poate contribui la o mai mare previzibilitate în procesul de luare a deciziilor de investiții. În același timp, flexibilitatea și adaptabilitatea la schimbări, alături de capacitatea de a reacționa rapid la orice evenimente neașteptate, joacă un rol crucial în menținerea unui mediu imobiliar stabil și în gestionarea eficientă a riscurilor.

“Noul Nord al Bucureștiului”, două viziuni în derulare: Faza III a proiectului The Level Apartments și construcția unuia dintre cele mai ample proiecte de dezvoltare urbană, Infinity Nord. Sunt două proiecte de impact care vor schimba, fără îndoială, zona Străulești. Care sunt principalii factori care vă inspiră și vă motivează să vă adaptați constant pieței?

Interesul pe care clienții îl arată față de produsele Redport Capital reprezintă cea mai mare motivație pentru noi și constituie atât o confirmare a succesului proiectelor noastre, cât mai ales o validare a viziunii nostre inițiale. Ca o dovadă a acestui fapt, am încheiat anul 2023 cu peste 200 de unități tranzacționate prin contracte de vânzare completă pentru Faza II a proiectului The Level Apartments și pre-vânzare de peste 70% din Faza III a aceluiași proiect, alături de o parte semnificativă de rezervări semnate pentru Faza I a proiectului Infinity Nord.

De la începutul proiectului The Level Apartments, ne-am angajat să oferim calitate la un preț corect și am continuat să ne îmbunătățim procesul pentru a menține aceleași standarde, chiar și în fața schimbărilor constante ale cerințelor pieței.

Fiecare schimbare și fiecare obstacol întâlnit pe piața imobiliară sunt ocazii de învățare și creștere. Abilitatea de a naviga prin provocări și de a transforma obstacolele în oportunități ne motivează să ne punem la încercare creativitatea și reziliența în fiecare zi.

Sursa: Redport Capital – Infinity Nord

Ce alte planuri / proiecte aveți schițate pe masa anului 2024?

Suntem la un pas de a începe construcția pentru Faza III a proiectului The Level Apartments, unde vom aduce câteva îmbunătățiri semnificative față de faza anterioară.

Având în vedere angajamentul nostru pentru sustenabilitate și alinierea strategiei noastre de afaceri la cerințele internaționale, unul dintre punctele cheie ale acestui proiect este grija față de mediu și eficiența energetică. Astfel, aceasta construcție va include panouri fotovoltaice și solare, care nu numai că reduc costurile lunare ale locatarilor, dar contribuie și la conservarea resurselor naturale și la creșterea calității vieții în ansamblu. De asemenea, alocarea spațiilor verzi a fost gândită în mod strategic, încât oamenii să poată beneficia de acea oază de natură în imediata proximitate a locuinței lor; drept dovadă, o treime din suprafața terenului va fi ocupată de grădini generoase amplasate la parter.

Dacă toate calculele se vor confirma și de această dată, spre sfârșitul anului 2024 vom începe și construcția Fazei I din Infinity Nord, care va schimba complet peisajul urban din zona Petrom City – Străulești până la finalizarea sa completă, estimată pentru anul 2030.

Sursa: Redport Capital – The Level Apartments

Considerăm că dinamica unui sistem este dictată de schimbări care conduc, mai devreme sau mai târziu la evoluție. Cum definiți o piață imobiliară matură?

Toate transformările care au loc într-un domeniu, fie că vorbim de provocări menite să evidențieze pe cei mai buni jucători sau de oportunități de maximizare a potențialului, contribuie împreună la creștere și evoluție pe segmentul respectiv.

După cum am menționat mai sus, predictibilitatea reprezintă un factor esențial în orice afacere, fiind de asemenea o caracteristică fundamentală a unei piețe mature. În plus, o piață imobiliară care oferă o gamă diversă de produse și servicii, accesibile pentru cumpărători și investitori, indică faptul că piața a atins un nivel în care tranzacțiile pot fi realizate rapid și fără dificultăți semnificative.

Comparând cu modelele țărilor mai dezvoltate decât România, observăm că o piață rezidențială matură este caracterizată și de o dezvoltare urbană durabilă, care ține cont atât de nevoile prezente, cât și de cele viitoare ale comunității. Aceasta este asociată cu o infrastructură adecvată și bine dezvoltată, care să satisfacă cerințele locuitorilor și ale afacerilor.

Sursa: Redport Capital - Infinity Nord
Sursa: Redport Capital – Infinity Nord