in ,

Vitalis Consulting: “Suntem pregătiți ca în 2024 să livrăm cateva mari proiecte, printre care One Cotroceni Park și Grand Hotel du Boulevard.”

Care sunt planurile Vitalis Consulting pentru anul 2024?

Ne simțim pregătiți pentru tot ce urmează în 2024. Suntem pregătiți să livrăm cateva mari proiecte printre care One Cotroceni Park și Grand Hotel du Boulevard. Atât One United Properties, cât și Niro Group sunt doi parteneri de lungă durată ai Vitalis Consulting. Am lucrat împreună în cadrul mai multor proiecte și ne bucură să vedem aceste parteneriate tot mai consolidate de la an la an. Facem o echipă bună, eficientă, și știm că rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor.

În același timp, suntem în procesul de finalizare a mai multor proiecte industriale din țară. De asemenea, echipa noastră este activă și în zona de retail. Urmează inaugurarea unui hipermarket Kaufland în zona Militari, București. Pot să spun că în această perioadă echipa noastră a lucrat simultan în zeci de proiecte din diferite sectoare (rezidential, office, retail, industrial, monumente istorice, hotel, etc.)

Pentru 2024 avem deja si proiecte ce au demarat sau urmeaza sa demareze in perioada imediat urmatoare. Sunt proiecte din domeniul industrial la Braila, domeniul hotelier la Sinaian, Brasov, Alba Iulia, retail la Craiova, Bacau, Cluj si Ploiesti etc.

Avem norocul unei echipe formate din oameni profesioniști și foarte dedicați în această meserie. Așadar, datorită lor, nu avem emoții, ci doar încredere.

Portofoliul vostru a crescut constant și a ajuns în prezent la peste 400 de proiecte. Pe ce fel de proiecte vă focusați cel mai mult atenția? Știm că sunteți foarte activi pe zona industrială și de retail în ultima vreme.

Într-adevăr am fost destul de activi pe zona industrială și cea de retail în ultima perioadă. În momentul de față suntem implicați în câteva proiecte industriale care au termen de finalizare în 2024. Este vorba despre Fabrica de componente auto de la Ghiroda, Fabrica de hrană pentru animale – Pet Factory, Unitatea de ambalare produse farmaceutice din Turda, extinderea Halei Siemens din Sibiu, renovarea unui laborator din Timișoara și lucări în cadrul depozitului Kaufland din Turda.

Dacă discutăm pe sectorul retail, aici pregătim finalizarea lucrărilor din Militari împreună cu partenerul nostru, Kaufland România. Tot în același parteneriat am livrat cu success și hipermarketul Kaufland din Urziceni acum aproape 3 luni, în luna Noiembrie.

Ce oportunități vedeți în piață în perioada următoare? Dar provocări?

Sunt de părere că oportunități există tot timpul. Noi avem flexibilitatea de a ne plia pe orice tip de proiect deoarece avem experiență relevantă în aproape toate domeniiile de construcții. Provocarea principală cu care ne confruntăm este reprezentată de lipsa de predictibilitate din punct de vedere al legislației. Vedem cum apar permanent modificări, schimbări „peste noapte” și cred ca puțină stabilizare ar fi extram de benefica.

Urmează un an electoral, cu 4 tipuri de alegeri. Credeți că asta va veni la pachet și cu instabilități? Cu ce fel de schimbări sperați să vină noua clasă de politicieni?

2024 va fi probabil marcat de subiectul alegerilor ce vor avea loc anul aceasta. Insist asupra actualei probleme, și anume această schimbare continuă pe plan legislativ. Este o provocaresa ti pasul permanent cu toate modificările făcute de pe o zi pe alta, cu intrare în vigoare imediată. Speram la mai mult sprijin pentru antreprenori și mai multă stabilizare din punct de vedere al regulilor și legilor.

Schimbarea pe care, cred eu, toată lumea o așteaptă ar fi sa avem cat mai putine modificari legislative pentru a creste astfel nivelul de predictibilitate pentru investitori. În domeniul construcțiilor, vedem de la an la an creșteri majore a prețului de materiale și servicii. Încercăm astfel, pe cât posibil, să construim fiecare proiect cu o atenție majoră în această direcție.

Care sunt “trendurile” actuale din domeniul construcțiilor? Ați remarcat schimbări la nivel de abordare din partea clienților?

Dacă avem o certitudine, aceea este că domeniul construcțiilor este unul foarte variat și dinamic. Tendințele se schimbă rapid, simultan, pe mai multe planuri.

Deși vedem o diminuare a numarului de proiecte rezidențiale, cererea acestui sector există înca în piață. Nu putem să ignorăm creșterea pe care o sesizăm în domeniul industrial și cel de logistică. De asemenea, și în zona hotelieră observăm o creștere accentuată.

Dacă discutăm despre schimbări de abordare, văd clienții având o atenție mult mai ridicată în ceea ce privește costurile. Și este normal. Pentru noi este o provocare care ne motivează să găsim soluția prin care îmbinăm calitatea înaltă a lucrării cu o eficientizare a costurilor. Consider că aici se face diferența între două sau mai multe proiecte.