in

Gociu și Asociații: PUZ-uri adoptate nelegal în comuna Giroc, jud.Timiș

În articolul de pe blogul Gociu și Asociații, din 20 iunie 2023, s-a arătat cum Consiliul Local Giroc a nesocotit legea. Mai exact, Consiliul Local Giroc se pare că a realizat următoarele nelegalități:

  • A adoptat, de multe ori cu amendamente avize de oportunitate
  • A adoptat amendamente la documentații de urbanism, în special la PUZ-uri
  • A adoptat amendamente nelegale, cum ar fi obligarea la respectarea incidenței de 1 unitate locativă/100 mp teren și obligarea la respectarea incidenței de 1,5 locuri parcare/unitate locativă
  • A obligat în mod nelegal dezvoltatorii să renunțe la dreptul de proprietate asupra spațiilor verzi/parcurilor și asupra drumurilor.

Casa de avocatură Gociu și Asociații, pentru clienții lor, a atacat două hotărâri de consiliu local, deopotrivă nelegale, iar ca urmare a acestor hotărâri Consiliul Local Giroc poate acționa în concordanță cu legea.

Mai exact, la data prezentei:

  • Consiliul Local Giroc nu mai adoptă, nu avizează și nu aprobă avize de oportunitate
  • Consiliul Local Giroc nu mai modifică nici-o documentație de urbanism, având competența limitată fie să aprobe o documentație de urbanism, fie să o respingă.
  • Consiliul Local Giroc nu mai condiționează aprobarea unui PUZ, de renunțarea la dreptul de proprietate asupra spațiilor verzi.

Care este motivul?

Deoarece autoritatea deliberativă a Comunei Giroc – Consiliul Local, a acționat nelegal ani de zile, iar Tribunalul Timiș nu a făcut altceva decât să confirme nelegalitatea acțiunilor Consiliului Local.

Vechimea unei nelegalități nu justifică încălcarea legii.

În urma litigiilor promovate de Gociu și Asociații, Tribunalul Timiș a stabilit că autoritatea publică deliberativă – Consiliul Local nu are competența de a adopta, aviza sau emite avize de oportunitate și că acesta a procedat la emiterea avizelor de oportunitate cu abuz de drept, conform Sentinței Civile nr. 830/2023.

Competența Consiliului Local Giroc, în materia urbanismului este reglementată de Codul Administrativ, Legea 350/2001 și Hotărârea de Consiliu Local Giroc nr. 136/26.09.2022.

De asemenea, tot Tribunalul Timiș a stabilit în mod definitiv că autoritatea publică deliberativă – Consiliul Local Giroc nu are competența de a modifica documentațiile de urbanism, iar orice modificare a documentațiilor de urbanism reprezintă un exces de putere, conform Sentinței Civile nr. 831/2023.

Aceste hotărâri judecătorești restabilesc legalitatea în procesul de adoptare a documentațiilor urbanistice.

Care sunt efectele hotărârilor judecătorești?

  • PUZ-urile care au amendamente, pot fi atacate, iar amendamentele de mai jos anulate:
  • Obligația/recomandarea de a respecta incidența de 1 unitate locativă/100 mp teren
  • Obligația/recomandarea de a respecta o incidență de locuri de parcare
  • Alte obligații menționate prin amendamente
  • Avizele de oportunitate emise, aprobate sau avizate de Consiliul Local pot fi anulate, sau modificate în limita atribuțiilor arhitectului șef.

Deși obiectul articolului este reprezentat de practica Consiliului Local Giroc, aceeași este și soluția pentru derapajele urbanistice din alte localități, cum un exemplu este și Comuna Dumbrăvița, din Județul Timiș.

La Gociu și Asociații, avocații se dedică utilizării tuturor instrumentelor legale pentru a garanta rezultatele optime în cazurile încredințate de clienții noștri.

Efortul nostru constant pentru excelență și inovație juridică definește fiecare aspect al serviciilor noastre.

Avem o echipă de avocați talentați și pasionați, fiecare dintre ei fiind angajat în oferirea unor soluții juridice personalizate și meticulos concepute, cu scopul de a atinge obiectivele specifice și a proteja interesele celor pe care îi reprezentăm.

Abordarea noastră strategică și proactivă în domeniul juridic ne propulsează mereu spre depășirea așteptărilor și asigură o reprezentare juridică de înaltă calitate.